Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pytanie głównie do canonowców zamieszkujących Wyspy, w szczególności Londyn. Jak to jest z komunikacją miejską? Jaki najlepiej kupić bilet? Czy jest jakiś jeden bilet działający na całą komunikację w Londynie[z pociągami włącznie]? Znalazłem, że jest bardzo korzystna karta Oyester, ale nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych informacji w jakich środkach komunikacji działa i czy są jakieś zniżki dla młodzieży nie mieszkającej w Londynie.
W Anglii ostatnio zostały zaostrzone przepisy na lotniskach. Czy zostanę wpuszczony do samolotu z torbą foto z Canonem i Lubitelem wraz z akcesorami?
I ostatnie - co polecacie do zwiedzenia?
Wiem, że kompletny OT, ale informacje są mi bardzo potrzebne. Odpowiedzi albo tu, albo na PM lub na maila.
Z góry wielkie dzięki!
Karta Oyster jest rzeczywiście idealnym "biletem" podczas pobytu w Londynie. Informacje znajdziesz na http://www.tfl.gov.uk. W praktyce wygląda to tak, że na wszystkich większych stacjach możesz kupić Oyster za 3 funciaki po czym załadować jakąś gotówką (przydadzą się drobne). Wszystko to oczywiście samoobsługowo, w automatach przy wejściu do metra. Generalnie luzik, ludzie są bardzo przyjaźni i w większości mówią po polsku ;-)
To zalezy na ile chcesz przyjechac, gdzie bedziesz mieszkal (oczywiscie jak mniemam bedziesz zwiedzal sterfe 1 - czyli centrum). Ze sprzete nie ma problemu. 350D + Sigma 70-300+ Yashica 50mm + Bell&Hovell 100-200, + zestaw wszystkich ladowarek (aparat - akumilatorki i ladowarka) teraz + 580EX II = zadnych problemow (o ile zmiesci Ci sie w 1 plecak/torbe)
Karta OYSTER - zdecydowanie tak - na poczatku musisz sobie ja "wyrobic" co kosztuje 3 funciaki - zawraca si emomentalnie. Rano np. bilet z strefy 3 do 1 kosztuje (A TO SA GODZ SZCZYTU 4.5 funciaka - jak masz oyster'ke [spolszczona nazwa] to 2.5 funciaka) jesli bedziesz na dluzej (tydzien) opalca sie kupic TYGODNIOWA np za 26.xx na strefe 1-3 meterko, pociagi, autobusy - cocchesz -najlepsze rozwiazanie. Mow co chcesz wiedziec - postaramy sie pomoc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez mungo
To do tych informacji dotarłem Chodzi mi głównie o to, czy działa ona także w pociągach i czy są zniżki dla młodocianych nie mieszkających w Londynie?
Znizki sa na np pociagi. Musisz sobie wyrobic tzw RAILCARD i masz (nie pamietam dokladnie ile) ok 30kilka % znizki na pociagi. WARUNEK!!!!!!! musisz miec byc nie starszy niz 26 lat!!!. Z metrem jest ciezej (szczegolnie jesli przekroczyles 16 rok zycia). Za metro kasuja . jesli mieszkasz sterfie (bedzieszmieszkal) 2 lub 3 mozesz kupic znaaaacznie tansza TRAVELCARD (oyster) na sterfe 2-3 - ot znaczy ze mozesz uzywac pociagow imetraw strefie 2i3 ale dodatkowo mozesz uzywac autobusow w strefie 1 (tylko na travelvcard 2-3)
Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.
Powód: Automerged Doublepost
Jadę na trzy tygodnie i będę mieszkał w Bromley. Są to obrzeża Londynu, południowy wschód. Muszę dojechać tam z lotniska Stansted, na którym ląduje o 20:20 - bezpieczniej będzie wziąć taksówkę, czy telepać się po Londynie nocą[niewątpie, że jest ładnie]?
I właśnie mam kłopot określeniem strefy[bodajże 4] znajduje się stacja Bromley North. I właśnie na tym Bromley będę mieszkał i chciałbym sobie pojeżdzić do strefy pierwszej, do centrum i trochę pozwiedzać.
Karta Oyster nie działa jeszcze we wszystkich pociągach. Są plany aby działała ale na razie działa tylko w niektórych. Musisz sobie sprawdzić, w których ewentualnie działa. Co do zniżek się nie wypowiem, ja już niestety jestem w okresie pogwarancyjnym....
Karta Oyster nie działa jeszcze we wszystkich pociągach. Są plany aby działała ale na razie działa tylko w niektórych.
Co rozumiesz przez dziala/nie dziala? Jak ja bylem w Londynie w marcu to otrzymalem informacje ze obowiazuje rowniez w pociagach, obym tylko poza strefe nie wykroczyl no i gdzie tylko sie da na dworcach validowal ja (przylozenie do czytnika, najczesciej na peronach).
Co do samolotu - bez problemu mozna wniesc na poklad torbe pelna sprzetu.
znizki dla studentow, jak masz karte ISIC. na euro 26 mielismy z dziewczyna drobny problem, bo na euro26 jest napisane world a nie international i anglicy nie zakumali
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Jesli chodzi o zwiedzanie, to ja kupilem tam bilet na autobus pietrowy za 20 funtow (specjalna linia, ale zabijcie nie pamietam nazwy..), zwiedzasz w/g mapki ktora dostaniesz, wysiadasz kiedy chcesz i wsiadasz kiedy chcesz. W ciagi 3 dni zwiedzilismy 50% tego co zaplanowalismy (nie bylo szans na zwiedzenie wszystkiego, np. w muzeum techniki i w muzeum historii naturalnej (o ile nie przekrecilem nazwy) bylismy caly jeden dzien, ale nie zaluje). Jesli dopisze Ci pogoda (czego Ci zycze) to wsiadaj na pietro w autobusie. Nigdzie sie nie spiesz, 100% tego co zwiedzalismy (muzea itp) sa za darmo, jednak w wiekszosciu przy wejsciu musisz pokazac co masz w bagazu (BTW nawet ochraniarze w naszym jezyku sie wypytuja czy czegos np. ostrego nie mamy). Jak sobie przypomne nazwe tej sieci to jeszcze napisze, ale i tak na pewno znajdziesz, bo jezdzi tych puietrakow od groma.
Z Stansted taxi kosztuje ok. 60 funtów...:/
Co do pociągów, to widzę, że będę się musiał nakombinować. Kupię sobie kartę Oyester, i jakiś miesięczny, tygodniowy na pociągi.
Za piętrowymi autobusami nie przepadam Szczególnie tymi turystycznymi Wolę Underground lub na piechotę. Ale i tak dzięki!
Karty Euro 26 niestety nie posiadam...
Wielkie dzięki wszystkim!
z lotniska Standted polecam ci osobiscie pare razy uzywany http://www.stanstedexpress.com po przylocie zjezdzasz winda dwa poziomy i jestes na peronie, nilet kupisz albo jeszcze na lotnisku albo u konduktora, mozesz sobie tez kupic online na stronie www, dojezdzasz tym na liverpool street a stad juz dostaniesz sie wszedzie, taxi odradzam bo za $$ wydane na londynskiego taksowkarza mozesz sobie cos zwiedzic np. w okolicach londka, inna mozliwa opcja wydostania sie ze standsted jest http://www.nationalexpress.com/ jezdza okragla dobe, srednio co 20-40 minut, rozklad sprawdzisz sobie tutaj http://www.nationalexpress.com/bp/b2.cfm?id=93570893 cena tez jest rozsadna, nigdy nie korzystalem ale ci ktorych znam i korzystali nie narzekaja, chociaz autobusem to jest 1:30h jazdy, dojezdzasz na wszystkim znana victoria station (chyba ze masz ochote wysiasc gdzies po drodze), z komunikacji po miescie to niech ci napisza ci co tam mieszkaja, ja ostatnio londyn zaliczalem w ubielgym roku, wiec nie chce wprowadzac w blad
Komentarz