Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
MacBooki Pro właśnie zostały odświeżone, ale nie ma żadnych LEDów niestety...
jak nie, skoro mi wlasnie w oczy swieca
Musze powtorzyc co juz tu gdzies sie przewinelo -
zdecydowanie najlepszy upgrade jaki Apple wypuscil od lat.
Mam 2.4GHz - 15-calowy model. Ekran jest nieziemski.
Jeszcze w zyciu nie wizialem tak jasnego ekranu w laptopie.
Oczywscie nie da sie go porownac z normalnym monitorami,
to nadal jest 6-bitowy panel (zdaje sie LG), ale dithering zastosowany
w nim jest najwyzszgo lotu i mozna uwierzyc, ze wyswietla naprawde
16 milionow koloror :-)
Oczywiscie jest to white LED-backlit display, nie RGB LED-backlit,
takich w laptopach jeszcze dlugo nie bedzie....
Ekran od razu po wlaczeniu ma max jasnosc, zadnego czekania...
A co do reszty, to jeszcze niewiele wyprobowalem, mam go od wczoraj,
ale poki co moja szczeka turla sie gdzies po podlodze...
Karta graficzna jest rewelacyjna, jutro wloze 4GB pamieci w dwoch
symetrycznych modulach, wiec PS chyba nigdy nie bedzie swapowal...
Ogolnie bajka, moja wiara w Apple'a wrocila.
Jak na windowsa to niezły wynik, mój rekord to jeden rok.
Kiepsko dbasz o system.
Win ME ~3 lata (2002-2005), Win 2000 Pro ~2 lata (2005-2007), teraz mam XP.
Bez formatow (nie cierpie, mnostwo roboty - ze 3 dni min - by soft i sterowniki podniesc na nogi i zupdejtowac do pasujacych mi wersji), tylko backupy i okresowe przeglady-czyszczenia.
Wolalbym 2000 bo XP mnie wnerwia swoja nadmierna domyslno-dociekliwoscia (znaczy nieudolnymi bardzo probami myslenia za uzytkownika i nachalnoscia) ale niestety niektore gry i coraz wiecej softu tylko XP akceptuje. Po jaka cholere informuje mnie "wlasnie podlaczyles to i to na USB, co z tym chcesz zrobic?" przeciez wiem co podlaczam i co chce z tym zrobic , no ale glowna grupa docelowa XP chyba nie wie co podlacza i co z tym moga zrobic na to wyglada .
Osz, specjalnie studiowałem specyfikację i się nie dopatrzyłem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Vitez
Po jaka cholere informuje mnie "wlasnie podlaczyles to i to na USB, co z tym chcesz zrobic?" przeciez wiem co podlaczam i co chce z tym zrobic , no ale glowna grupa docelowa XP chyba nie wie co podlacza i co z tym moga zrobic na to wyglada .
Chodzi Ci o te balonikowe chmurki? Bo to jest wyłączalne... a okienko autouruchamiania to nawet lubię, podłączają się tam wszystkie opcje i wystarczy wybrać z listy i zatwierdzić...
Ostatnio edytowany przez tmaciak; 7338.
Powód: Automerged Doublepost
Kiepsko dbasz o system.
Win ME ~3 lata (2002-2005), Win 2000 Pro ~2 lata (2005-2007)
Ten jeden rok bez stawiania systemu, to miałem na myśli sprawnie i szybko działający komputer.
Ja też mogę mieć windowsa 5 lat bez jakiegokolwiek formatu, tylko że między otwarciem jednego okna i drugiego, będę miał czas na zrobienie sobie kawy i wypicia jakiegoś piwka.
Chodzi Ci o te balonikowe chmurki? Bo to jest wyłączalne... a okienko autouruchamiania to nawet lubię, podłączają się tam wszystkie opcje i wystarczy wybrać z listy i zatwierdzić...
Chodzi mi wlasnie o okienko autouruchamiania... ale kiedys je zwalcze. Chmurki od razu poszly sie kochac .
Zamieszczone przez Nemeo
Ten jeden rok bez stawiania systemu, to miałem na myśli sprawnie i szybko działający komputer.
Ja też mogę mieć windowsa 5 lat bez jakiegokolwiek formatu, tylko że między otwarciem jednego okna i drugiego, będę miał czas na zrobienie sobie kawy i wypicia jakiegoś piwka.
Ano widzisz... a u mnie jak tylko zaczyna odrobinke zwalniac to laduje na warsztacie i zaraz z powrotem dobrze smiga. Czyli czasy ktore podalem to szybko i sprawnie dzialajacy komputer. I o system i o sprzet trzeba czasem zadbac po prostu. W obudowe sprezone powietrze a w system rozne registry/system cleanery/tunery.
no...tunery . Kiedyś sobie zapodałem taki od wujka billa z M$...miał podczas uruchomienia zbadać jak najlepiej poustawiać ładujące się sterowniki, zeby system szybciej się bootował...komp nie wstał a windows się wysypał
Teraz mam ubuntu i po podłączeniu np. czytnika z kartą z aparatu po chwili bez żadnych dymków popupów okienek i innych baloników pojawia mi się skrót na pulpicie do urządzenia
Po jaka cholere informuje mnie "wlasnie podlaczyles to i to na USB, co z tym chcesz zrobic?" przeciez wiem co podlaczam i co chce z tym zrobic , no ale glowna grupa docelowa XP chyba nie wie co podlacza i co z tym moga zrobic na to wyglada
Vitez, bo to amerykanie dla swoich pobratymców wymyślili
A w Viscie to jest jeszcze gorzej, bo tam to okienka wyskakują nawet wtedy kiedy nic nie robisz ;D
no...tunery . Kiedyś sobie zapodałem taki od wujka billa z M$
Czyli wybrales najgorsze mozliwe zrodlo. Jak myslisz czemu zapore Windows mam wylaczona a i Windows Defendera wywalilem w cholere?
Zamieszczone przez mattnick
Boże ... ale Wy macie problemy... a co tam ma wyskakiwać ?? Drzwi ?? Przecież to WINDOWS
Proste - nic nie ma wyskakiwac.
Nieswiadomym uzytkownikom Windows to ja sie dziwie - patrzac na ich potrzeby (internet, muzyka, filmy, dokumenty, zdjecia z wakacji, czasem jakies gry - te najbardziej reklamowane i tak maja wersje na Maca) i frustracje zwiazane z problemami komputerowymi - czemu nie kupia sobie Maca?
Swiadomi uzytkownicy Windows to tacy troche pracusie-masochisci, grzebia w PC i w systemie by sobie toto dostroic do wlasnych potrzeb, mniej wiecej jak tuningowcy samochodowi (nie mowie o dresomilosnikach spoilerow a tych co grzebia w silniku i komponentach wewnetrznych by dostosowac miodnosc samochodu do swoich wymagan).
Chodzi mi wlasnie o okienko autouruchamiania... ale kiedys je zwalcze
Dawno, dawno temu wyłączyłem ten bubel. Tyle tylko, że to było dwa lata temu i teraz nie pamiętam gdzie to się grzebało. Jak sobie przypomnę, to dam znać.
Komentarz