www.ekologiawobiektywie.pl

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MrDeadhead
    Coś już napisał
    • 2007
    • 93

www.ekologiawobiektywie.pl

Dzis wypatrzylem dosc ciekawy konkurs foto na www.ekologiawobiektywie.pl jednak zmartwil mnie paragraf 13:
    "Organizatorowi będą przysługiwały autorskie prawa majątkowe do nadesłanych w ramach niniejszego konkursu prac fotograficznych, które zostały nagrodzone, wyróżnione, bądź zostały wytypowane do zaprezentowania na wernisażu, o którym mowa w § 14 ust. 2 niniejszego regulaminu w zakresie umożliwiającym mu ich wystawienie oraz publikacje mające na celu promocję niniejszego konkursu, w szczególności organizator ma prawo do zamieszczenia nadesłanych prac fotograficznych na stronie internetowej www.ekologiawobiektywie.pl oraz rozpowszechniania prac fotograficznych poprzez ich zamieszczenie w kalendarzach promujących przedsiębiorstwo Organizatora." (regulamin)
    A ze z prawem nic zbytnio wspolnego nie mam to nie za bardzo rozumie jak to mam interpretowac? Ze po (teoretycznym) wygraniu konkursu zrzekam sie praw majatkowych do danego zdjecia i nie moge go nikomu innemu sprzedac? A jak ew z publikacja jako wlasne zdjecie? Wiem ze temat praw byl juz dosc mocno walkowany tutaj i czytalem dosc sporo ale chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o uczestnictwie w konkursie na takich warunkach.
    Im wiecej zdjec robie, tym bardziej jestem z nich niezadowolony...
  • Arek Piekarz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 334

Organizator chce małym kosztem zdobyć dużo dobrych zdjęć. Za odstąpienie praw majątkowych ludzie płacą kilka tysięcy złotych, a nie oddają ich za bezcen. IMHO nie warto startować w tym konkursie, chyba że komuś nie zależy na pieniądzach albo nie planuje sprzedaży swoich zdjęć.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• tmaciak
      Uzależniony
      • 2006
      • 610

Zamieszczone przez Arek Piekarz
      Organizator chce małym kosztem zdobyć dużo dobrych zdjęć. Za odstąpienie praw majątkowych ludzie płacą kilka tysięcy złotych, a nie oddają ich za bezcen. IMHO nie warto startować w tym konkursie, chyba że komuś nie zależy na pieniądzach albo nie planuje sprzedaży swoich zdjęć.
      Z zacytowanego fragmentu to nie wynika. Jest przecież określone jakich prac to dotyczy i w jakim zakresie. Nie ma też mowy o żądaniu wyłączności.
      Pozdrawiam, Tomek
      Canon S-120PC II

Komentarz

• energia_ki
        Początki nałogu
        • 2007
        • 291

MrDeadhead, jak wytniesz część 'składniowego mięsa',
        żeby lepiej było widać 'składniowy kościec' zdania [],
        to przekaz stanie się bardziej klarowny:

Organizatorowi będą przysługiwały autorskie prawa majątkowe do nadesłanych [...]prac fotograficznych[...]w zakresie umożliwiającym mu ich wystawienie oraz publikacje mające na celu promocję niniejszego konkursu

- tak więc tmaciak ma rację, nie ma tu żądania wyłączności na wieki,
        nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś potem to zdjęcie gdzieś opublikował/sprzedał

oczywiście Arek Piekarz też ma rację - takie konkursy służą
        zdobywaniu za friko fajnych zdjęć, i tyle

z drugiej strony ktoś mógłby zdecydowac, że i tak mu się opłaci wziąć udział w takim konkursie - jeśli jego zdjęcie zostanie opublikowane, to ktoś je może zauwazy, zapamięta nazwisko autora, wrzuci do wyszukiwarki, zeby zobaczyć, czy nie ma strony z innymi jego zdjęciami...

tak więc można potraktować danie im za darmo zdjęcia do publikacji
        jako rodzaj inwestycji
        Ostatnio edytowany przez energia_ki; 9971.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Arek Piekarz
          Zakres wyraznie podany, nie ma wylacznosci, sprzedawac dalej mozesz kiedy i komu chcesz, wiec wg mnie mocno przesadzasz a nawet wrecz po prostu nie masz racji.

Komentarz

Pracuję...