który komputer wybrac?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez focus
    a jaką konfiguracje możecie polecić do obróbki dużej ilości raw-ów z 5D

w tej chwili używam athlona 64 3000+,RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
    A jakim programem te raw-y obrabiasz? Bo jeśli to PS to najlepiej się sprawdza maszynka dwuprocesorowa. Np. dwa opterony - śmiga jak odrzutowiec - prawdziwa przyjemnośc pracować na czymś takim .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Arturek
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 33

Zamieszczone przez focus
      RAM 1 GB - szybkość a raczej jej brak zaczyna być irytująca...jak niskim kosztem tą konfigurację usprawnić?
      dokupić RAM..tylko tyle...mnie też już irytuje 1 GB, ale w laptopie chyba też da sie podnieść moc.

Komentarz

• kaspeed
        Coś już napisał
        • 2007
        • 93

cos mi sie wydaje, ze nie ma co rezygnowac z procesora. Może zaszły jakieś zmiany w ciągu 3 ostatnich miesięcy ale wydaje mi się, że laptop powinien być kilkaste złotych (jezeli nie więcej niż tysiąc) droższy od stacjonarnego. Jeżeli tak jak stwierdził Vitez nie obrabiasz w terenie kupuj RAM, bo RAM'u nigdy za dużo, tylko pamiętaj, że Windows bierze z reguły 2xRAM na plik wymiany. Przy 8 GB pamięci łyka 16GB HDD na dzień dobry .
        Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez kaspeed
          tylko pamiętaj, że Windows bierze z reguły 2xRAM na plik wymiany. Przy 8 GB pamięci łyka 16GB HDD na dzień dobry .
          Przy obecnych cenach i pojemnosciach dyskow twardych wstydzilbys sie podawac taki argument . 16GB HDD to ~16zl... strasznie duzo . Btw 8GB to za duzo... nie pamietam konkretnych argumentow ale ani Windowsy ani PS niezbyt dobrze sobie radza > 4GB.

Komentarz

• focus
            Bywalec
            • 2006
            • 182

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            A jakim programem te raw-y obrabiasz? Bo jeśli to PS to najlepiej się sprawdza maszynka dwuprocesorowa. Np. dwa opterony - śmiga jak odrzutowiec - prawdziwa przyjemnośc pracować na czymś takim .
            używałem zoombrowser'a, ale teraz głównie Lighrooma - polubiłem go, PS'a na razie nie mam w wersji, która daje taką możliwość
            mam jeszcze Capture One, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać

Opteron..., hmm to już wymiana całego kompa wchodzi w grę, no może poza dyskami. Jaki dokładnie poleciłbyś? jaką płytę i pamięci?
            jak się ma Opteron do CoreDuo ?

Komentarz

• kaspeed
              Coś już napisał
              • 2007
              • 93

Też coś o tym słyszałem. Chodzi chyba o to, że wolniej obsługuja pamięć im jest większa, ale wydaje mi się, że nadal szybciej niż HDD. Trzeba tylko mieć duże pliki, bo inaczej się to nie opłaci . Vista i XP 64 miały obsługiwać do 16GB Linux chyba więcej. Ciekawe jak sprawdziłyby się takie wartości
              Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

Zamieszczone przez Vitez
                Przy obecnych cenach i pojemnosciach dyskow twardych wstydzilbys sie podawac taki argument . 16GB HDD to ~16zl... strasznie duzo . Btw 8GB to za duzo... nie pamietam konkretnych argumentow ale ani Windowsy ani PS niezbyt dobrze sobie radza > 4GB.
                Windows XP i cs2 nie radza juz sobie z > 2gb ramu
                http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez focus
                  (....) Opteron..., hmm to już wymiana całego kompa wchodzi w grę, no może poza dyskami. Jaki dokładnie poleciłbyś? jaką płytę i pamięci?
                  jak się ma Opteron do CoreDuo ?
                  Nie potrafię Ci tu nic doradzić. Po prostu od czasu do czasu mam możliwość popracować na takiej maszynce i różnica jest (trudno to wyrazić słowami ) - to po prostu inny świat. Mój kolega kupił to z jakiejś firmy, która ściąga używany sprzęt z Niemiec za niezbyt duże pieniądze. O dokładną konfigurację go dopytam, bo sam planuję coś takiego zapodać .
                  Też jestem ciekawy jak się ma CoreDuo do maszyn dwuprocesorowych. Nawiasem mówiąc teraz kupił do drugiej stacji graficznej płytę na którą można wsadzić cztery procki . Płyta z dwoma prockami, pamięcią, kartami itd. + obudowa chieftec - kosztowała go 1700 zł - za takie coś to śmieszne pieniądze.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• dominix
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 103

Problemy z zarządzaniem pamięcią, z szybkością i podziałem mocy procesora/procesorów kończą się wraz z zakupem mac'a. Jeżeli nie rozbija się o pieniądze to polecam rzucić okiem w kierunku Apple'a - macbook/mackbook pro na laptopa lub coś stacjonarnego. Komfort pracy gwarantowany. Od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem mackbooka... minął okres błędów i wypaczeń witaj nowy świecie!

Pozdrawiam
                    Dominik
                    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
                    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez dominix
                      Problemy z zarządzaniem pamięcią, z szybkością i podziałem mocy procesora/procesorów kończą się wraz z zakupem mac'a. Jeżeli nie rozbija się o pieniądze to polecam rzucić okiem w kierunku Apple'a - macbook/mackbook pro na laptopa lub coś stacjonarnego. Komfort pracy gwarantowany. Od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem mackbooka... minął okres błędów i wypaczeń witaj nowy świecie!

Pozdrawiam
                      Dominik
                      Bardzo uogólniasz. To zależy jakie kto ma priorytety. Nie mam nic przeciwko tym sympatycznym komputerom ale nie jest to remedium na wszystkie problemy. Wszystko zależy od tego jakie kto ma potrzeby w tym względzie.
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

Bardzo uogólniasz. To zależy jakie kto ma priorytety. Nie mam nic przeciwko tym sympatycznym komputerom ale nie jest to remedium na wszystkie problemy. Wszystko zależy od tego jakie kto ma potrzeby w tym względzie.
                        Alez priorytety zostaly podane:

Zamieszczone przez Maciej_Grabowski
                        pomózcie prosze . głownie chdozi oczywiscie o obróbke zdjec w ps
                        I wszystko jasne

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                          Alez priorytety zostaly podane:

I wszystko jasne
                          Ja się odniosłem bezpośrednio do wypowiedzi cytowanego kolegi. Nie do całości stwierdzeń zawartych w tym wątku. Zresztą nawet biorąc pod uwagę te założenia to też odpowiedź nie jest tak jednoznaczna, bo dalej działa tu wiele czynników.
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Zresztą nawet biorąc pod uwagę te założenia to też odpowiedź nie jest tak jednoznaczna, bo dalej działa tu wiele czynników.
                            Oczywiscie. Wlasnie te wszystkie czynniki przemawaja na korzysc maka

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                              Oczywiscie. Wlasnie te wszystkie czynniki przemawaja na korzysc maka
                              Wiesz DoMiNiQuE jeśli uprawiając tę sofistykę chcesz powiedzieć, że "Mac najlepszy jest i basta" to rozumiem ale jeśli rozmawiamy jak ludzie rozumni to wiemy że idealnych rozwiązań po prostu nie ma i takie stwierdzenia są wyłącznie uogólnieniem nie mającym żadnego praktycznego znaczenia. Także ja bym zakończył tę jałową wymiane zdań w tym miejscu .
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• Coronado
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 291

Zamieszczone przez Maciej_Grabowski
                                głownie chdozi oczywiscie o obróbke zdjec w ps
                                Do stacjonarnego polecam przynajmniej dwa dyski twarde i przekierowac scratch PSa na dysk inny niz OS. Poza tym wazne jaki OS masz, jak skonfigurowany i jak bardzo zasmiecony. Odradzam tez Viste - poczekaj przynajmniej na sp1.

Pozdrawiam
                                Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
                                Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

Pracuję...