Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tak mi chodzi po glowie jeden pomysl - Klub Canona.
Club taki zrzeszal by wszystkich posiadaczy tej marki.
Co by wam to dalo - no coz mysle ze jakby zebrala sie spora rzesza chetnych mozna
by postarac sie o :
- zniki w labach
- wlasne loga na aparaty
- znizki w sklepach
- lepsza pozycja wyjsciowa do kontaktow z Canon Polska
Hmmm, nie wiem czy ma to sens. Widzę w tym tylko honor członkostwa w takim klubie.
- zniżki w labach - mam stały lab, wypróbowany, który nie knocimi wołania materiałów. Dla nich jestem stałym klientem i na razie starcza mi standardowa karta rabatowa, chociaż... każdt % się przyda
- własne loga na aparatach - mnie nie kręci
- zniżki w sklepach - materiały kupuję w hurtowni, miła obsługa, materiał od ręki, ceny niższe niż w NY-Camera w Niemczech.
- lepsza pozycja wyjściowa do kontaktów z Canona Polska - jak mam Canony od 90-92 roku, jeszcze nie kontaktowałem się z CP. (A np w jakim celu?)
pzdr
Qiq
~~~~~~ http://www.plonacypromyk.i365.pl
EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
Benbo Trekker + Manfrotto 141RC
Hmmm, nie wiem czy ma to sens. Widzę w tym tylko honor członkostwa w takim klubie.
- zniżki w labach - mam stały lab, wypróbowany, który nie knocimi wołania materiałów. Dla nich jestem stałym klientem i na razie starcza mi standardowa karta rabatowa, chociaż... każdt % się przyda
- własne loga na aparatach - mnie nie kręci
- zniżki w sklepach - materiały kupuję w hurtowni, miła obsługa, materiał od ręki, ceny niższe niż w NY-Camera w Niemczech.
- lepsza pozycja wyjściowa do kontaktów z Canona Polska - jak mam Canony od 90-92 roku, jeszcze nie kontaktowałem się z CP. (A np w jakim celu?)
Wiedze ze oceniles wszystko tylko z wlasnego punktu widzenia a :
- nie wszyscy maja znizki w labach
- znizki w sklepach imho sa realne
- rozmowy c Canonem - chociaz by np: uzyczenie domeny forum.canon.pl i np : forum na pytania na ktore odpowiada serwis.
Ale oczywscie kazdy ma wlasne zadanie a ja jedynie staram sie poduwac pomysl
takie bajery jak naklejk, naszywki, czapeczki czy koszulki sa oki... ale w wiecej nie ma co sie bawic ;-) mieszkamy w innych miastach - i niby jak chcesz te znizki zalatwiac? ;-) zreszta... BGF juz ma znizki w jednym z labow... 50% ceny
takie bajery jak naklejk, naszywki, czapeczki czy koszulki sa oki... ale w wiecej nie ma co sie bawic ;-) mieszkamy w innych miastach - i niby jak chcesz te znizki zalatwiac? ;-) zreszta... BGF juz ma znizki w jednym z labow... 50% ceny
Troche sie dziwie ze jest to takie niezrozumiale : sa laby internetowe i tam mozna zalatwic znizki. Zobacz na jakich zasadach dzialaja np : kluby samochodowe - mimo iz ludzie sa z calej polski zalatwiaja znizki u dilerow w poszczegolnych regionach.
Mysle ze trzeba popatrzec na ten pomysl bardziej otwierajac sie na mozliwosci a nie tylko szukac przeszkod - no ale jak mowilem nie bede nic na sile forsowal - jesli wiecej bedzie glosow takich jak twoj to oczywiscie nie ma sie co pchac w klub.
Ja jakos nie mam przekonania do labow internetowych... odbitki z nich sa OK, ale tylko OK. A poza tym ja nie robie (jeszcze?) odbitek 8) .
Zobacz na jakich zasadach dzialaja np : kluby samochodowe - mimo iz ludzie sa z calej polski zalatwiaja znizki u dilerow w poszczegolnych regionach.
Wiesz... samochodem sie latwiej dostac na drugi kraniec Polski i tam zatankowac ze znizka niz aparatem
jak mowilem nie bede nic na sile forsowal
Ja tam przeciw nie jestem, ale wiecej konkretow by trzeba. Poza tym mam niejasne przeczucie ze taki klub juz gdzies istnieje... w koncu troche ten Canon siedzi juz w naszym kraju
Witam,
JA osobiście uważam, że pomysł jest conajmniej klawy, loga i czapeczki to może nie, ale taka oficjalna ekipa rzeczywiście stanowi podstawowy punkt przetargowy do negocjacji cen, może nie z Canon PL, ale ze sklepami, np. Fotojoker czy Mediamarkt. Coś należałoby z tym zrobić JESTEM ZA !!!
NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King
Fotojoker? heh.. jako pracownik i tak mam znizki ;-)
heh... jestes JEDEN - a nas ma byc wiecej... i nie kazdy pracuje w fotojokerze... lol
Jak dla mnie pomysl swietny, chociaz canona PL nie lubie (m.in. za ich kosmiczne ceny), jestem za, byle dla polepszenia/zblizenia stosunkow polskiego dystrybutora z jego przyszlymi i terazniejszymi klientami.
Wiesz, caly problem z FJ jest taki ze nie jest to siec sklepow z dyrekcja poza granicami naszego panstwa.. Nie ma czegos takiego jak znizki dla grup zorganizowanych. W FJ nawet cen negcjowac nie mozna.. niestety ;-)
Znizek mozna szukac, ale w prywatnych sklepach... pytanie tyko, jaki sklep to zrobi biorac pod uwage iz grupowicze byli by z calego kraju... i na taki Bialystok przypadaja moze 3-4 osoby.. raczej to zaden interes dawac znizki tylu osobom... co innego zeby bylo ich 40 ;-)
Tego to ja już nie kapczę. Dla sklepu przecież ważne jest, że pógłby się zareklamować, że obsługuje oficjalny klub Canon w Polsce, a jeżeli w danym mieście jest mało ludzi z tegoż klubu, to lepiej dla nich, bo mniej kasy stracą na tym dyskoncie dla klubowiczów. Proste i logiczne. Problem polega na tym, żeby to jakoś sprawnie zorganizować, a nie zrobić kwestionaruisz i zrzeczać członków na podstawie maila: "Cześć kupiłem/am Canona, chcę być w klubie" Moim zdaniem to powinno być trochę bardziej wyrafinowane, ale oczywiście to tylko sugestia, bo też ciężko będzie negocjować zniżki ze świadomością sprzedwacy, że każdy kto chce mże do klubu wejć i zniżkę otrzymać. Trochę lipna perspektywa 8) Ja sugeruję najpierw zapoznanie się z opnią wspaniałego polskiego przedstawiciela naszej firmy i wybadanie co on na to. Wiecie używanie Logo i Trademarks, takie bajery, no i oczywiście zawsze lepiej by było jakby za naszymi (znaczy za klubowiczami) stał producent, prawda? Możnaby wystosować maila i zobaczyć co się stanie. No i oczywiście nazwa Czekamy na propozycję. I mam prośbę do kolegi Czachy. Jak już zapewne wiesz nie każdy pracuje w fotojokerze, Mediamarkt czy innym fotolokomoto wybajerowanym sklepie, więc jak ci się nie podoba pomysł, to nie zniechęcaj innych, proszę. Ja nadal uważam że pomysł jest przedni i nie pozostawię go bez echa. Czekam na dalsze sugestie...
NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King
a co wy kupujecie w takich fotojokerach czy media marktach żeby zniżka klubowa była jakoś istotna ?
Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag "...professionals only have a bigger trashcan."
mroczny, ja nikogo nie zniechecam tylko przedstawiam ci realia - o znizkasz dla klubowiczow i innych "czlonkow" w FJ, MM oraz innych sieciach duzych sklepow mozesz zapomniec... Zejdz na ziemie.. po co masz sie potm rozaczarowac? ;-)
Poza tym, aby ktos chcial udzielic komus znizek, to musisz miec na pismie papierek z sądu ze nie jestes wyimaginowana instytucja, a naprawde nalezysz do jakiegos stowarzyszenia... a z tym jest duuuuuuzo bawienia sie... wiem bo od listopada do stycznia bylismy w fazie rejestrowania grupy fotograficznej... bo nikt nie da tobie czy mi znizki tylko dlatego ze powiesz "fan canona"...
a co wy kupujecie w takich fotojokerach czy media marktach żeby zniżka klubowa była jakoś istotna ?
Oslonke przeciwsloneczna 58mm za 25 zlotych kupilem... i planuje jeszcze jedną, wiekszą - 72mm... Jakbym mial znizke klubowa, to ile bym zaplacil?
Bo wieksze zakupy to u TIP-a sie robi...
Komentarz