zużycie prądu

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mkwiek
    Uzależniony
    • 2006
    • 862

zużycie prądu

czy ktoś mi może powiedzieć jakie są realne opłaty za 1 kilowatogodzinę w krakowie? czyli opłata za energię i jej przesył. nie mogę tego nigdzie znaleźć a nie mam dostępu do rachunku.

chodzi mi o to aby obliczyć ile zużywa prądu mój komputer i udowodnić osobie upartej, że nie za 1500 zł misięcznie
    I am FX
  • tadek
    Początki nałogu
    • 2004
    • 468

w wawie to ok 33 grosze za kwh
    a tej osobie to powiedz zeby sie poszla leczyc

czli liczac ze masz zasilacz 300 wat i on non-stop pracuje na maxa(co jest nie realne)
    i ze komp pracuje caly miech 24 na dobe
    to wychodzi miesiecznie 0,33 zl*24*30=ok 237 zl miesiecznie co i tak jest duzo wg mnie zawyzone
    Ostatnio edytowany przez tadek; 330. Powód: Automerged Doublepost
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• mkwiek
      Uzależniony
      • 2006
      • 862

dzięki, 33 grosze to wraz z przesyłem? czyli za całość?

proszę więcej osób o opinie, sprawa jest poważna, bo nie mieszkam sam i grozi mi odłączenie internetu, a co za tym idzie ogólny brak dostępu do informacji! to jak odciąć mi tlen
      I am FX

Komentarz

• tadek
        Początki nałogu
        • 2004
        • 468

tak z przesylem
        wez sobie rachunek i podziel kwote na zuzyte kw i bedziesz wiedzial jak to jest u ciebie z tymi wszystkimi dodadkowymi oplatami i abonentami

podlacz sobie licznik przed kompem i zalatwisz sprawe
        350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Zamieszczone przez tadek
          czli liczac ze masz zasilacz 300 wat i on non-stop pracuje na maxa(co jest nie realne)
          jeszcze monitor. Duże crt koło 100W mogą brać.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• mkwiek
            Uzależniony
            • 2006
            • 862

Zamieszczone przez tadek
            tak z przesylem
            wez sobie rachunek i podziel kwote na zuzyte kw i bedziesz wiedzial jak to jest u ciebie z tymi wszystkimi dodadkowymi oplatami i abonentami

podlacz sobie licznik przed kompem i zalatwisz sprawe
            skąd taki wziąść, pytałem w sklepach ale nigdzie nie było
            nie mam dostępu do rachunku

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            jeszcze monitor. Duże crt koło 100W mogą brać.
            no tak, ale 300W zasilacza to też maksymalne zużycie pod warunkiem, że wszystkie urządzenia działają, czyli nagrywarka wypala, dyski zapisują, procesor oblicza itp, a to się rzadko zdarza.
            Ostatnio edytowany przez mkwiek; 5737.
            I am FX

Komentarz

• liquidsound
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1956

Marcin, ugotowanie wody w 1,5 litrowym czajniku kosztuje ok 13-15 groszy, wbrew temu co niektorzy siali zamet ze to takie drogie. Ile ciagnie komputer, sam sobie odpowiedz.
              1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
              Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• blum
                Uzależniony
                • 2006
                • 509

byl kiedys u mnie klient u ktorego mamy nadajnik wi-fi. po kilku latach powiedzial, ze rachunki mu sie zwiekszyly na energie el. kupilismy sprytne urzadzonko, ktore sprawdza ile na dana chwile 'ciagnie' sprzet, wylicza srednie itp itd. na kompa z procem p4 ~3ghz, grafa 7300gs, jakis tam dysk, naped optyczny i fdd, z zasilaczem 350w wyszlo, ze przy obciazeniu 3dmarkiem03 bral max 130w.
                do tego monitorek crt ~17" ~100w.
                to sa smieszne pieniadze :-)

o i prosze http://allegro.pl/item167996605_prof...w_energii.html
                Ostatnio edytowany przez blum; 7888.

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Zamieszczone przez blum
                  Kiedyś w jakiejś gazetce był artykuł na temat zasilaczy komputerowych, sprawności, PFC i jego działania itp itd. Użyto zabawki podobnej do tej z aukcji.

Wyniki zostały skomentowane na p.m.e. Okazuje się, że ten mierniczek nie mierzy TRMS napięć i prądów, co powoduje, że do obciążeń typu zasilacz impulsowy nie nadaje się.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• blum
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 509

Zamieszczone przez piast9
                    Okazuje się, że ten mierniczek nie mierzy TRMS napięć i prądów, co powoduje, że do obciążeń typu zasilacz impulsowy nie nadaje się.
                    nie bede zaprzeczal bo nie wiem
                    moze cos innego - pomiar wykonany na jednym konfigu sprzetowym
                    i temat na elektrodzie (nie Dodzie )

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Ten Metrix mierze TRMS - pomiar (a przynajmniej przyrząd) jest odpowiedni.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• JaBlam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1304

Oplaty w Krakowie? Mieszkam w Kraku i juz Ci mowie bo sam licze sobie co miesiac.

Cena za prad miesieczna jest taka:

Oplata za energie czynna = Ilosc kWh x 0,1405
                        Oplata zmienna za przesyl = ilosc kWh x 0,1906
                        do tego dodajesz 2.19zl oplaty stalej oraz dodatkowo 0.82 gr

sumujesz do wszystkiego dodajesz vat 22%

U mnie lazi komputer P4 z monitorem 21" Ctr (zwykle 24/h) , do tego pralka lodowka swiatla, kuchnia elektryczna, TV i inne sprzety i czasem dodatkowy laptop siostry jak odwiedza . Rzadko kiedy udaje mi sie przekroczyc 300 KW miesiecznie a to jest koszt 124 zl (bez kilku groszy)

Chyba przy tych danych wyliczysz sobie ile kosztuje to co chcesz wyliczyc.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez tadek

to wychodzi miesiecznie 0,33 zl*24*30=ok 237 zl miesiecznie co i tak jest duzo wg mnie zawyzone
                        CHyba bardzo przesadziles. poczytaj wyzej. No chyba ze Warszawa taka droga!
                        Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940. Powód: Automerged Doublepost

----------------------------------------
                        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• liquidsound
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1956

KW to masz na mysli kWh??
                          1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                          Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• tadek
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 468

Zamieszczone przez tadek

no fakt troche przesadzilem
                            to wyliczenie do zasilacza 1000 wat
                            zeby bylo 300 wat trzeba to pomnozyc *0.3
                            wychodzi ok 71 zeta za miesiac

reszta co ja ci bede gadal
                            u mnie komp chodzi prawie 28 godzin dziennie + normalne zycie 3 osobowej rodziny
                            nikt sie specjalnie nie szczypie ( a juz naj mniej dziecko )
                            telewizory 2, kompy 2 akwarium 1 i za ostatnie 6 miesiecy maj-pazdziernik wyszlo 406.33
                            nastepna prognoze na 6 miesiecy mam 510.39
                            Ostatnio edytowany przez tadek; 330.

Komentarz

• JaBlam
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1304

Zamieszczone przez liquidsound
                              KW to masz na mysli kWh??

Tak.

Hahah Tadek.. no teraz moge sie zgodzic )

Napisze z zycia. W pazdzierniku byla u mnie siostra z Laptopem. Z tego co pamietam moj chodzi 30 dni w miesiacu, jej chodzil wieksza czesc dnia w ciagu 30 dni . DO tego przynajmniej 6 pran w pralce , codzienne gotowanie na kuchni elektrycznej, no i swiatlo w 3 pokojach. No i jeszcze wszystkie te radia, telewizory, odtwarzacze. Rachunek wyniosl 136.78
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez tadek
                              no fakt troche przesadzilem
                              to wyliczenie do zasilacza 1000 wat
                              zeby bylo 300 wat trzeba to pomnozyc *0.3
                              wychodzi ok 71 zeta za miesiac

hahah ale dane wprowadzasz.. przed chwila mnozyles przez 0.7 i 160 wyszlo ) no ok teraz chyba juz bardziej realnie.

Kurcze ta wawka wyjatkowa.. nawet dzien u was trwa 28 godzin
                              Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940. Powód: Automerged Doublepost

----------------------------------------
                              Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

Pracuję...