a za moim oknem zima

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

a za moim oknem zima

Muflonowi i Tytusowi dedykuję
    [center:2f2a6a09b8]
    [/center:2f2a6a09b8]
    ten obrazek zza mojego okna, żeby mieli wyobrażenie jak pogoda jest w Ojczyźnie :wink:
    http://plieth.com
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Re: a za moim oknem zima

Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Muflonowi i Tytusowi dedykuję ten obrazek zza mojego okna, żeby mieli wyobrażenie jak pogoda jest w Ojczyźnie :wink:
    Nie pozostając dłużnym, prezentuję pogode na obczyźnie, tydzień temu

[center:ee44626a1b][/center:ee44626a1b]

BTW. Taka sprawa.. chyba dobrze by było, gdybyśmy, jeśli już wrzucami linki do zewn. obrazków, dbali o to, żeby nie były za duże. Przeglądanie tego przez (czasem) modem trochę boli... Rzucam hasło: optymalizacja jpegów

[ Dodano: 19-11-2004, 18:03 ]
    PS. W tej chwili za oknem mam niewiele gorzej
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jurek Plieth
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2087

Zamieszczone przez muflon
      BTW. Taka sprawa.. chyba dobrze by było, gdybyśmy, jeśli już wrzucami linki do zewn. obrazków, dbali o to, żeby nie były za duże.
      Sure
      Ale jakie jest to optimum, bo ja i tak oryginał zmniejszyłem kilkanaście razy...

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

BTW. Taka sprawa.. chyba dobrze by było, gdybyśmy, jeśli już wrzucami linki do zewn. obrazków, dbali o to, żeby nie były za duże.
        Ale jakie jest to optimum, bo ja i tak oryginał zmniejszyłem kilkanaście razy...
        Twój obrazek powyżej, to 330KB. Moje górki to 65KB mimo, że szczegółów i kontrastu jakby więcej. Po prostu wnioskuję o zapisywanie z większą kompresją. Chyba nie liczymy tu pixeli na miniaturkach, hemm? ;-)

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Twój obrazek powyżej, to 330KB. Moje górki to 65KB mimo, że szczegółów i kontrastu jakby więcej.
          Tu bym polemizował, bo w gruncie rzeczy stwierdziłem, że na kompresję większy wpływ ma kontrast niż szczegóły, a tego chyba u mnie więcej :wink:
          Ale to bez znaczenia w sumie, bo przecież możemy zmniejszyć i do 10 kB, chociaż to byłoby już raczej przesadą. Toteż raczej proszę o podanie liczby ...
          BTW - przez GPRS raczej nie masz dostępu :wink:

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Tu bym polemizował, bo w gruncie rzeczy stwierdziłem, że na kompresję większy wpływ ma kontrast niż szczegóły (..)
            Eee, nie wydaje mnie się. Gdyby tak było, to zdjęcie kartki w połowie czarnej i w połowie białej kompresowało by się gorzej od jasnoszaro-ciemnoszarej kratki

Przynajmniej tak mi sie wydaje na podstawie teorii i znajomości algorytmów JPEG... hmm, o, a może mały flame? Jakieś transformatki cosinusowe, kody huffmana.. moderatorzy to lubią :wink:

Ale to bez znaczenia w sumie, bo przecież możemy zmniejszyć i do 10 kB, chociaż to byłoby już raczej przesadą. Toteż raczej proszę o podanie liczby ...
            Ta liczba to: rozsądnie IMHO do celów forumowych obrazek 100K mieszczący się w kolumnie z tekstem, to w zasadzie sensowne maksimum.

BTW - przez GPRS raczej nie masz dostępu :wink:
            Nie, ale mam zwyczaj wieczorem z domku przez modem zaglądać...

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Eee, nie wydaje mnie się. Gdyby tak było, to zdjęcie kartki w połowie czarnej i w połowie białej kompresowało by się gorzej od jasnoszaro-ciemnoszarej kratki
              Nie czuję się na siłach z Tobą polemizować, bo to nie moja specjalność zawodowa. Stwierdzam tylko, że na zdjęciu z 10D rekordowym pod względem objętości, a którego nie ośmielę się zaprezentować z racji jego mizeroty artystycznej :wink: było smoliście czarne tło (robione w nocy), a na pierwszym planie kilkadziesiąt palących się zniczy.
              Ta liczba to: rozsądnie IMHO do celów forumowych obrazek 100K mieszczący się w kolumnie z tekstem, to w zasadzie sensowne maksimum.
              I od tego trza było zacząć

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Nie czuję się na siłach z Tobą polemizować, bo to nie moja specjalność zawodowa. Stwierdzam tylko, że na zdjęciu z 10D rekordowym pod względem objętości, a którego nie ośmielę się zaprezentować z racji jego mizeroty artystycznej :wink: było smoliście czarne tło (robione w nocy), a na pierwszym planie kilkadziesiąt palących się zniczy.
                No ba.. jak to za studenckich czasów mieliśmy w pokoju adminów:
                [center:f2b86cc023]
                Teoria jest wtedy kiedy wszystko wiemy ale nic nie działa
                Praktyka jest wtedy kiedy wszystko działa ale nie wiemy dlaczego ,
                W tym miejscu doskonale łączymy teorię z praktyką: tu nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

[/center:f2b86cc023]

Komentarz

• Jurek Plieth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2087

No ba.. jak to za studenckich czasów mieliśmy w pokoju adminów:..
                  My, zwykli, szarzy, analogowcy, zwykliśmy mówić tak:
                  jeśli teoria nie pasuje ci do praktyki, tym gorzej dla teorii
                  :wink:

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

My, zwykli, szarzy, analogowcy, zwykliśmy mówić tak:
                    jeśli teoria nie pasuje ci do praktyki, tym gorzej dla teorii
                    :wink:
                    O... to cos dla Tytusa i jego teoretyzowania na temat ogniskowych a cropa 8) . teoria swoje a zdjecia jakos powiekszone jednak wychodza .

Komentarz

• Jurek Plieth
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2087

Jeszcze jedno pytanie, o charakterze software'owym. Zadaję je w tym panelu nie bez powodu.
                      Otóż widzę, że Twoje zdjęcie pomimo obróbki nie traci w Exif'ie informacji typu numer zdjęcia, owner info etc. Jak to robisz? U mnie niezależnie od tego czy korzystam z PS Elements 2, czy PS7 CE, 'gubię' te dodatkowe informacje.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Jurek Plieth, spróbuj irfanview do takich gadzetów. a po PS możesz doczepić poźniej EXIF z oryginału przy pomocy jhead
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jurek Plieth
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2087

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Jurek Plieth, spróbuj irfanview do takich gadzetów. a po PS możesz doczepić poźniej EXIF z oryginału przy pomocy jhead
                          Używam właśnie Irfanview jako podstawowej przeglądarki plików graficznych o moje uwagi o Exif'ie z jej korzystania właśnie się biorą.
                          Dalszej części Twojego wyjaśnienia nie rozumiem

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Jurek Plieth, mój Irfan trzyma te dodatkowe tagi też. Może poszukaj nowej wersji.

Jhead to programik konsolowy, którym można bawić się exifami (np. autorotacja) oraz można kopiować exif z jednego zdjęcia do drugiego. Edytujesz zdjęcie, a potem każesz jheadowi przekopiować exif z oryginału (uwaga na tag orientation jeśli obracałes zdjęcie)
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              Jurek Plieth, mój Irfan trzyma te dodatkowe tagi też. Może poszukaj nowej wersji.
                              Mam wersję 3.85
                              To chyba nie problem w Irfanview, tylko w PS. Powtarzam, że przed obróbką w PS mam te wszystkie dodatkowe informacje, a po mam tylko podstawowe. Za pierwszym i za drugim razem podglądam w Irfanview.

Komentarz

Pracuję...