Czemu tylko 36 klatek?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canis_lupus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1252

Czemu tylko 36 klatek?

Dawniej jak robiłem zdjecia zenitem, Startem itp. z filmu 36 klatek spokojnie mozna było wycisnąć 38-40 klatek. Od kiedy pstrykam Canonem 300 nie wychodzni nigdy ani mniej ani wiecej tylko 36. Jak to jest mozliwe? Przyglądałem sie negatywom i odstepy miedzy klatkami sa nawet mniejsze niz dawniej. Czy jest mozliwe ze liczba klatek jest zapisana w kodzie DX? I jesli tak to czy mozna go jakos oszukać? Np. zaklejając taśmą klejącą?
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Bo zenitem sam sobie ustalales ile kliszy zmarnujesz na 'wciagniecie' do aparatu, a lustrzanki EOS same o tym decyduja. Przed chwila wypstrykalem fuji superie 200 do konca i zaladowalem fuji BW 1600 - 37 klatek do pstrykniecia, a wiec jednak mozliwe, choc klisza jest 36 klatkowa. A jak kogos to wnerwia to proponuje kupowac film w rolce np. 90 metrow i samemu sobie docinac do 40 klatek.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Re: Czemu tylko 36 klatek?

Zamieszczone przez canis_lupus
      Czy jest mozliwe ze liczba klatek jest zapisana w kodzie DX? I jesli tak to czy mozna go jakos oszukać? Np. zaklejając taśmą klejącą?
      Tak właśnie jest, pogoogluj za opisem kodu DX. Oszukać można próbować - dla mnie tajemnicą jest dlaczego EOS 300 wciągał 36 klatki Kodaków a np. 37 Reali...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

Przeciez pisalem powyzej, ze niekiedy moj eos 300v wyciaga ponad 36 klatek. Inan sprawa, ze inne aparaty moga wyciagnac wiecej.
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez Pszczola
          Przeciez pisalem powyzej, ze niekiedy moj eos 300v wyciaga ponad 36 klatek. Inan sprawa, ze inne aparaty moga wyciagnac wiecej.
          Umiem czytać, kwestia tylko czemu to robi jeżeli liczbę klatek ma zapisaną w kodzie DX i na pewno nie jest to 37 ani 38 bo takich liczb klatek kod DX nie obsługuje...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• satriani
            Początki nałogu
            • 2004
            • 443

Re: Czemu tylko 36 klatek?

Zamieszczone przez Krzychu
            Zamieszczone przez canis_lupus
            Czy jest mozliwe ze liczba klatek jest zapisana w kodzie DX? I jesli tak to czy mozna go jakos oszukać? Np. zaklejając taśmą klejącą?
            Tak właśnie jest, pogoogluj za opisem kodu DX. Oszukać można próbować - dla mnie tajemnicą jest dlaczego EOS 300 wciągał 36 klatki Kodaków a np. 37 Reali...
            wystarczy zamalować flamastrem któryś z kwadracików i po kłopocie na liczniku pojawi się wtedy ze 100 :-)

Komentarz

• canis_lupus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1252

Znalazłem opis kodu DX: http://www.geocities.com/Yosemite/2131/dx-code.html .
              Jak bede zakładał nową kliszę to się w to pobawie. zobaczymy co wyjdzie. MOze sobie kupie jakis badziewny film do eksperymentow.

Zastanawiam się tylko naj jednym: czy jesli wpiszę w kod np. 48 klatek to czy EOS nie wyrwie mi filmy z kasety? Moze lepiej wpisać "No Standard"?
              Galeria ,
              Druga galeria,

Komentarz

• Leprekan
                Bywalec
                • 2004
                • 166

Witam.
                Mój EOS bez względu na markę filmu 36-klatkowego (a robiłem już na wielu) wyciąga równiutko 36 i ni cholery nie chce więcej, mimo iż często pozostaje mi spory nienaświetlony kawałek filmu - szczególnie w Delcie 100.
                Kumpel ma Nikosia F80 i jemu robi do końca. : (
                Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• canis_lupus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1252

No własnie o tym mówie. Na w.w. stronce jest opis kodu DX. Trzeba spróbowac oszukac aparat.
                  Galeria ,
                  Druga galeria,

Komentarz

• Rudi
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 241

Zastanawiam się tylko naj jednym: czy jesli wpiszę w kod np. 48 klatek to czy EOS nie wyrwie mi filmy z kasety? Moze lepiej wpisać "No Standard"?
                    Proponuje zrobić osobny wątek z danymi kto ile "wyciągnął" z danego filmu. Ja mam akurat załadowany Ektachrome 100 GX więc zobaczymy jaki będzie bonus od pana Kodaka

Komentarz

• canis_lupus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1252

Ja jestem baaardzo amatorem. Własnie wczoraj załadowałem Superie 400 i szybko jej raczej nie skoncze. Jak załoze nowy film to dam znać.
                      Galeria ,
                      Druga galeria,

Komentarz

• Rudi
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 241

Przyda się info o każdym filmie.
                        Pozdrawiam

Komentarz

• Silent Planet
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 832

No, kupię sobie badziewny film i będę zaklejał kolejne okienka i pstrykał na zamkniętym obiektywie - zobaczymy, co pokaże licznik zdjęć przed zwinięciem... dla orientacji.

O ile zaklejanie "blaszek" nie jest problemem, to jak zrobić, aby "blaszka" się pojawiła na miejscu czarnego.... drapać ?
                          is SILENCE
                          "Enjoy the silence."
                          ---
                          Wróciłem...!
                          analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

sreberko od czekolady?
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• canis_lupus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1252

Polecam drapanie. Działa. A co do zaklejania kolejnych okienek to IMHO nie ma sensu. Podałem przecies ztronke z opisem DX'a Moze wystarczy zakleic DX'a na kod "No Standard". Czyli dla filmu 26 klatkowego trzeba zakleic jedno okienko.
                              Galeria ,
                              Druga galeria,

Komentarz

Pracuję...