Sprzedac reportaz

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chyrek
    Bywalec
    • 2005
    • 209

Zamieszczone przez ripek
    A od kiedy to gazety przejmują się jakością zdjęcia? Przynajmniej z mojego doświadczenia wiem że wszystko idzie po znajomości.
    no wlasnie nie wiem, bo jakos nigdy nie obcowalem z tym tematem. Sadzilem ze, zeby byc fotoreporterem trzeba reprezentowac jakis przezwoity poziom a nei tylko trzaskac seriami. Oczywiscie sa przypadki, ze strzelanie seria jest konieczne ale wg mnie dobranie odpowiedniego kadru i ciekawe ujecie jest o niebo wazniejsze niz klepniecie fotki "z partyzanta" bo akurat redakcja chce zdjecie z konkretnej imprezy. Nie siedze w swiecie fotoreporterow prasowych wiec nei wiem jakie sa realia. Byc moze moje wyobrazenia sa nieco wyimaginowane i dalekie od rzeczywiscosci...

pzd(sl)r,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• ripek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1486

Zamieszczone przez chyrek
      (...)Sadzilem ze, zeby byc fotoreporterem trzeba reprezentowac jakis przezwoity poziom a nei tylko trzaskac seriami.(...)
      Niekoniecznie

Przykład jednej i tej samej imprezy - mianowicie 11 listopada w Tarnowie:

"Fotoreporter" Gazety Krakowskiej z doskoku:

^^ Zrzucona CAŁA karta z aparatu srednio setka zdjęć Każda galeria tak wygląda - prawie jak klip filmowy

Poniżej dla porównania fotki:

Moje (zrobiłem tylko kilka bo testowałem nowa 70-200/2.8):
      Portal miasta Tarnów. Najważniejsze aktualności i rzetelne źródło wiedzy o Tarnowie.

Fotki Topola (PAP)
      Portal miasta Tarnów. Najważniejsze aktualności i rzetelne źródło wiedzy o Tarnowie.

Moje + kolegi nikoniarza
      Serwis informacyjny dla regionu Tarnów i okolice. Aktualności, relacje, fotoreportaże, repertuary kin oraz teatru i rozkład jazdy komunikacji miejskiej.

Takie czasy - ze w gazecie potrafią ukazywac sie fotki osoby kompletnie na fotografi sie nie znającej (sprzet Olek c750) a ja przez rok ze sprzetem jak w stopce i calkiem fajnymi (nie mnie to oceniac) zdjeciami nie chcieli.
      Może to też dlatego że 5zł za zdjęcie to dla mnie obraza
      Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• mungo
        Uzależniony
        • 2006
        • 535

Z reporterami gazetowymi jest tak, że oni o każdej porze dnia muszą być gotowi-niemal śpią z aparatem pod poduszką. Mają tak wiele tematów do wypstrykania, że nie zawsze wszystkie zdjęcia są na równym, świetnym poziomie. Fotoreporter zerwany nawet o 12 w nocy, już godzinę później powinien być gotowy do wyjazdu np. na jakąś wojnę. Za to należy im się szacuneczek. Szacunek dlatego, ze się dostali. A dostali się raczej nie ot tak sobie, tylko dlatego, że byli najlepsi. Pozatym po co gazeta ma płacić fotografowi, a potem dodatkowo komuś innemu za zdjęcia? Wychodzi dwa razy drożej.
        Tak jest w dużych gazetach, chociażby Wyborczej. Natomiast co do lokalnych, to ech... Tu jest problem, bo jakość zdjęć nie raz jest tragiczna w nich, a zdjęć od nikogo z zewnątrz nie chcą przyjąć... Tego już wytłumaczyć nie potrafię

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• CYNIG
          Uzależniony
          • 2005
          • 694

Zamieszczone przez mungo
          ... Fotoreporter zerwany nawet o 12 w nocy, już godzinę później powinien być gotowy do wyjazdu np. na jakąś wojnę...
          Fajnie sie to czyta tyle ze jest to po prostu nieprawdziwe, przynajmniej tam gdzie sie toczy walka z udzialem armii z tzw "cywilizowanych" krajów.
          https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• mungo
            Uzależniony
            • 2006
            • 535

To miała być metafora Pamiętam, jak znajomy fotograf, zanim wyjechał do Libanu przez miesiąc wizę musiał załatwiać.

Komentarz

• schabu
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1352

do Iraku nie musisz miec wizy tylko akredytacje z MONu :P a jezeli chodzi o ilosc zdjec do wypstrykania... jezeli sobie nie radza to niech kogos zatrudnia. nawet praktykanta czy stazyste ktory by malo wazne tematy robil.
              chcesz zobaczyc smieszna jakosc (pod kazdym wzgledem) fot goscia z Agencji Gazety? To wejdz na ich strone i poszukaj w autorach na dole po prawej Zawade. chociaz "najlepsze" foty sa na stronie gazety przy roznych tekstach.
              Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• tombas
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2194

Zamieszczone przez schabu
                do Iraku nie musisz miec wizy tylko akredytacje z MONu :P a jezeli chodzi o ilosc zdjec do wypstrykania... jezeli sobie nie radza to niech kogos zatrudnia. nawet praktykanta czy stazyste ktory by malo wazne tematy robil.
                chcesz zobaczyc smieszna jakosc (pod kazdym wzgledem) fot goscia z Agencji Gazety? To wejdz na ich strone i poszukaj w autorach na dole po prawej Zawade. chociaz "najlepsze" foty sa na stronie gazety przy roznych tekstach.

...może się nie znam ale dla mnie Liban i Irak to dwa różne kraje...
                Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

ale juz niedlugo

fotografia biznesowa

Komentarz

• mungo
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 535

Zamieszczone przez schabu
                    Albert Zawada. Fajne foty robi, reportaże. Nie wiem co chcesz od ich jakości. Podaj jakiś dokładny link, bo może ja znaleźć czegoś nie umiem.

Komentarz

• schabu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1352

Zamieszczone przez mungo
                      Albert Zawada. Fajne foty robi, reportaże. Nie wiem co chcesz od ich jakości. Podaj jakiś dokładny link, bo może ja znaleźć czegoś nie umiem.
                      rzeczywiscie pruszajace

http://agencja.gazeta.pl/agencjagw/5,76209,1045020.html

chociaz to moze moja pomylka - pewnie nie widzialem tych zdjec co Ty.

fotografia biznesowa

Komentarz

• mungo
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 535

Mi to na jakiejś jajca wygląda, a nie na prawdziwą reporterkę Spójrz chociazby na te jego zdjęcia: http://agencja.gazeta.pl/agencjagw/0,76209.html

Komentarz

• mceyk
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 89

A matryca jak paskudnie upaprana :wink:
                          http://agencja.gazeta.pl/agencjagw/5...54687.html?i=3

Komentarz

Pracuję...