Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
I nie zapomnij że "sprzedaję minimalnie 20 zdjęć grupowych dla klasy" (skaner - fajna rzecz) .
Generalnie to interes na takich imprezach chyba schodzi na psy.
Jeśli chodzi o 'kręcenie' studniówki to coraz częściej klasa sobie życzy 1-2 DVD i sama sobie przegra. Kiedyś też tak w sumie było, ale nie zawsze.
Tyle, że jak 1szej osobie wciągnęło VHS'a to pozostali już sobie nie przegrali
Przekalkuluj to sobie dobrze. Co z tego, że wycenisz 20-30zł za płytkę.
Wezmą kilka i sobie przegrają. Możesz tak zrobić, ale zaznaczając, że minimum 25 osób w klasie weźmie. Inaczej ja bym się nie pierdykał, tylko za jakieś 800-1000zł klasa dostaje 2-5 CD/DVD ze zdjęciami i tyle; niech sobie robi z tym co chce. Natrzaskasz full fotek to będą zadowoleni. Dzisiaj odbitki taka młodzież ma w du*ie. Ew. grupowe, to tak. Wolą CD.
Generalnie to interes na takich imprezach chyba schodzi na psy.
hahaha to mało powiedziane Marcinku ja w tym roku nie załapałem zadnej studniówki mimo ze zaczałem schodzic do STRASZNYCH CEN!!
ja tu z przerazeniem patrze jak dajecie ceny 20zł/osoba :-? mnie to by chyba podpalili jak Joanne d'Arc za herezje gdybym im dał taki cennik.
Dla przykładu wezme jedną ze szkoł ktorej dałem taki cennik:
(troche musiałem jeszcze bardziej ukrucic cenny bo znałem cene pewnego labu ktory tez dał tam oferte - by było smieszniej to wywołuje o nich wszystki zdjecia )
Info: 6 klas, średnio 27os/klase
Płyta DVD 25zł - w tym ze musi być jedna na klase kupiona - czyli 6 płyt
Zdjęcie klasowe 7zł - format 15x21
Zdjęcie portretowe z os. towarz. 4zł - format 13x18
Dzizas az wstyd sie przyznać ale oferta została odrzucona... Tamten lab dostał robote bo oni tez kamerują, a dogadali sie ze jeszcze taniej zdjecia będą robić... nie wiem jak mozna taniej?
Milo sie patrzy na te ceny. U nas na studniowce (Stargard Szczeciński, 30 km od Szczecina) ma byc "pan fotograf i kamerzysta", tak zwane 2in1. Ow czlowiek nagrywa film ze studniowki i przy okazji robi zdjecia (ok. 1200, dla kazdego cos milego). Nalezaloby jeszcze dodac, ze bierze 45 zl od osoby. To jest dopiero interes.
hahaha to mało powiedziane Marcinku ja w tym roku nie załapałem zadnej studniówki mimo ze zaczałem schodzic do STRASZNYCH CEN!!
No niestety tak to wygląda Biorąc pod uwagę jak wiele osób ma już swojego 'QulPixa' taki zewnętrzny fotograf jest po prostu zbędny.
Każdy sobie przy stoliku, w kiblu czy też pod kieckami własnych kukuryn sam pocyka i finał.
Ja również mam zamiar robić profesjonalne zdjęcia na mojej studniówce (styczeń) i mam pytanie, czy tak jak przy ślubie, weselu są standardowe, stałe schematy, np. zdjęcia pozowane? Jeśli tak, to czy na jednym zdjęciu mają być wszystkie osoby (ok. 240), czy focić każdą klasę z osobna (ok. 30 osób)?
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Takiej koniny w postaci 240 osób nie opanujesz. Ja bym zrobił dwie opcje. Gruppen klasowe (sami uczniowie), a drugie z osobami towarzyszącymi (też gruppen). Oprócz tego możesz później (oby nie za późno ) gdzieś na boku przy jakimś girlandzie i bombce choinkowej robić zdjęcia parom.
A odnośnie autora wątku - no i jak, żeś panie się dogadał ??
W tym roku będę wykonywał zdjęcia na dwóch studniówkach, małe miasteczko. Współpracuję z firmą wiec nie idę tam jako 'ja' lecz jako 'firma', bedzie nas 2 fotografow na 3 klasy + 3 kamerzystów. My robimy tak
- klasowe, klasowe z osobami towarzyszącymi, dziewczyny - podwiązki
- polonez
- pozowane w parach (tło foto, 2*softbox + 2 lam wi-fi; wiec oświetlenie w miarę pro )
- zabawa, a to dla tego ze wbrew pozorom takie zdjecia (odbitki!!) też kupują, a kupują dla tego ze sami, pomimo, ze wszyscy mają aparaty, nikt nie jest wstanie, wspomnianym kulpixem czy innym cyberszotem wykonać poprawnego technicznie zdjęcia, a kazdy chce miec fajne foto 'w ruchu'
W kwestii cen... 20 zł za komplet podstawowy, w który wchodzą 4 fotki; grupowa, grupowa + os. towarzyszące (15x21), 2 fotki pozowane w parze.
A teraz wypowiem się z drugiej strony - jako uczeń i studniówkowicz (innej szkoły niż ta, na studniówce której bede pracował), gdyż w tym roku tez mam swoją studniówkę ;-)
Na jednym z zebrań 100dniowkowych została poruszona kwestia kamerzysty i fotografa. Rozmowę o filmie pominę, bo to nie to forum. Gdy zaczęto mówić o zdjęciach to ludzkie reakcje (rodzice i uczniowie) były różne, byli nawet tacy, którzy twierdzili ze po co fotograf? przecież on zedrze za te zdjęcia a wywołanie jednej fotki kosztuje 39 gr i każdy ma aparat wiec sobie zrobi. Inni twierdzili ze zdjęcie powinno kosztować dwa złote max, a kiedy powiedziałem ze to nie możliwe, gdyż jest coś takiego jak technika fotograficzna i zdjecia zrobione zwykłym aparatem (czy kliszakiem za 100zł, czy cyfrowym kompaktem za 600zł) nie będa takie jak te zrobione przez opłaconego fotografa to byli tacy co mnie zwyczajnie wyśmiali. W koncu ustalono ze każda klasa wynajmuje fotografia i kamerzystę na własną rękę a ja stwierdzłem ze z ludźmi, którzy tak reagują nie ma co dyskutować, bo za te 20zł można sobie jedynie nerwów napsuć
nie wiem czy sie ucieszy... Nikon D70S + 18-70 + SB-800...
byłem 'firmowo' zmuszony do zmiany aparatu
... ale w firmie nadal leży EOS 33 + 540EZ + jakieś mydlane tamrony (niemydlane canony poszły na allegro)
Adamek, uwierz mi, focenie będzie dla mnie najlepszą zabawą ;-)
No tak... a partnerka (chyba, ze wolisz długą białą eLkę)? znajomi z klasy, wspólne toasty, szaleństwa na parkiecie... to niezapomniane. Klasa co na twoj pomysl? U mnie od razy zastrzegli ze "Ty artur to chyba nie bedziesz robił zdjec na 100dniowce, no nie?"
Grupowe, pozowane w parach można zrobic (sam miałem taki plan gdyby na fotki była firmowo trzecia klasa - dwie mamy, kolega sam zrobi), ale nie wyobrażam sobie takiej całej studniówki - swojej!
Myślałem, ze ja mam 'hopla' na punkcie fotografii... ale są bardziej zakręceni ode mnie
Pozdrawiam Cię Arku i życze świetnych kadrów i super zabawy
PS. Nie uważasz, ze drogi sprzęt w połączeniu z %, najczęściej czterdziestoma to może nie byc dobre rozwiazanie?
Komentarz