Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No właśnie, ale czy nie myślisz, że m.in. właśnie dlatego, że my naszych amiszów albo pogoniliśmy, albo zmusiliśmy do porzucenia swych obyczajów, języka, wyznania - tego wszystkiego, co było im bliskie i drogie. I to mimo, że gospodarczo byli bardzo korzystni dla kraju - zajmowali mokradła, osuszali je i zamieniali w tereny uprawne.
Kiedy to się stało? I kto to zrobił? Kaczyńscy? PIS? Giertych?
Czy fakt, wymordowania przez niemców 8 milionów żydów sprawia, że (pomimo odradzających się właśnie ruchów nacjonalistycznych w Niemczech) nazywani są antysemitami? Mordercami? Bandziorami Europy?
BTW: a propos łatki antysemityzmu: według statystyk polska ma po USA i Izraelu największą liczbę na świecie publikacji rocznie dotyczących judaizmu. Do tego dochodzi kilka absolutnie kultowych wydarzeń kulturalnych całkowicie poświęconych kulturze żydowskiej. Ale dla NYT to my jesteśmy antysemitami europy, zakałą demokracji i tolerancji. Bo kibole piszą sprayem na przystankach Jude raus. Tylko czy inteligencja i opiniotwórcza prasa nie powinna tego odsróżniać
Potrzeby to może sprawa zbyt subiektywna :-)
Problem w tym, że zarobki są śmieszne w porównaniu do cen; znaczy sie ceny wiekszości dóbr mamy europejskie, zaś zarobki jakoś tak niebardzo:-?
zgoda do pewnego stopnia. Mój szef wynajmujący 41 metrowe mieszkanie w Clichy pod Paryżem (bo jest taniej) płaci 900 EUR samego czynszu. Przy zarobkach średnich w granicach 2800 neto w rejonie Paryża (najwyższe we Francji) nie wygląda to tak różowo jak na folderach W samym Paryżu mam znajomych z pracy, którzy płącą 1200 EUR za sam wynajem. A pensje takie same. Ale to osobny temat.
Kiedy to się stało? I kto to zrobił? Kaczyńscy? PIS? Giertych?:
Eh, Kubaman, proszę, to ty użyłeś amiszów jako przykład demokracji, a nie ja. Tak samo mordów na Czeczenach i Kurdach. Ja napisałem, że tego nie rozumiem i proszę cię o wytłumaczenie. Więc proszę, nie odwracaj pytania.
Ze swojej strony myślę, że jest jakaś ciągłość historyczna dzisiejszej polskiej polityki prawicowej, która odróżnia nas od podobnych nurtów politycznych w innych krajach. Wyraża się to chociażby w opieraniu się o skrajnie zachowawcze skrzydło kościoła. Można powiedzieć - od Skargi do Rydzyka.
Trudno sie w sumie dziwic Kubie, ze nie rozumie dlaczego Amiszowie
ciesza sie w USA szacunkiem. I ze nie widzi roznicy miedzy pozycja
i wiara Amiszow a pisem. Wychowal sie w dziwnym kraju, w ktorym,
na kuriozalna odmiane wczesnego faszyzmu mowi sie demokracja.
A faszyzujacych populistow nazywa sie prawica...
USA to kraj, wolnosci obywatelskich i jednoczesnie kraj, w ktorym prawo
znaczy prawo. W ktorym tym prawem jest konstytucja, Bill of Rights
i First Amendment, ktory juz w 18-tym wieku potrafil jednoczesnie
zapewnic ludziom wolnosc religii i slowa, jak tez wyraznie oddzielic
panstwo od jakiegokolwiek kosciola. Amiszowie ciesza sie wolnoscia religii
i slowa, wybrali sobie sposob na zycie, ktory wydaje sie tobie glupi.
Ale mieli do tego prawo, gdyz w zaden sposob nikogo zyjac tak nie
krzywdza ani nie zmuszaja do niczego wbrew jego woli.
Gdyby Amiszowie rzadzili i zaczeli wymyslac ustawy o opodatkowaniu tych,
ktorzy uzywaja prad, wtedy sytuacja zaczelaby przypominac polska.
W Polsce "Amiszowie" rzadza, a ich pomysly, ktore maja wplyw na zycie
wszystkich sa daleko bardziej radykalne. Poza tym Amiszowie to milosc
i przebaczenie (widziales co sie stalo ostatnio w ich szkole i ich reakcje na to?).
Polscy "Amisze" to agresywna grupa wkurzonych idiotow, ktorych jedynym
celem jest zemscic sie na wszystkich. Zaslaniajac sie przy tym "patriotyzmem"
i katolicka religia. Jak mozecie sie na to godzic, opowiadaja przy tym
dyrdymaly jak to "ludziom jest lepiej"! Bo akurat swiatowa koniunktura
jest pozytywna i ropa staniala? To jest zasluga rzadu?
I czy narod polski nie zasluguje na lepszy rzadz niz taki, ktory nie szkodzi
gospodarce, a ze przy tym wprowadza Polske w sredniowiecze to juz OK...
USA to kraj, wolnosci obywatelskich i jednoczesnie kraj, w ktorym prawo
znaczy prawo. W ktorym tym prawem jest konstytucja, Bill of Rights
i First Amendment, ktory juz w 18-tym wieku potrafil jednoczesnie
zapewnic ludziom wolnosc religii i slowa
Jakich wolności, od jakiego XVIII wieku? Dopiero uchwalona w 1865 roku XIII poprawka do konstytucji USA zniosła niewolnictwo więc raczej o wolności przed 1865 rokiem raczej nie można mówić. Prawo może jest i było prawem ale dla ograniczonej grupy osób - dla białych. Podobnie jak w III Rzeszy prawo było prawem ale tylko dla Niemców. Cholera mnie bierze jak czytam jakim wspaniałym krajem jest USA. Dla mnie to taki sam agresor jak Niemcy podczas II wojny światowej. Jedyna różnica jest taka, że USA tłumaczy, że to w celu utrzymania pokoju na świecie. Ciekawe tylko dlaczego interweniują tylko tam gdzie mają jakieś korzyści. To tak tylko w kwestii USA. Bez urazy, żeby nie było.
Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO
I czy narod polski nie zasluguje na lepszy rzadz niz taki, ktory nie szkodzi
gospodarce, a ze przy tym wprowadza Polske w sredniowiecze to juz OK...
Oczywiście, całkowicie się zgadzam z opinią, że banda nawiedzonych, niekompetentnych pajaców do spółki z faszystami i komunistycznymi eks-pachołami-prowokatorami nie powinna rządzić Polską.
Ciekaw jednak jestem, kogo masz na myśli używając sformułowania "lepszy rząd" - komuchów z SLD (doskonale znanych ze złodziejstwa), niezguły z PO (którzy są bandą nieporadnych, aroganckich bałwanów), czy jeszcze kogoś innego?
snowboarder, nadużywasz interpretacji odnośnie moich wypowiedzi.
No i sugerujesz, żem ciemny z ciemnogrodu i nieobyty. Bywam ja w świecie, moj jeden szef to francuz, drugi amerykanin, a sam zarządzam kilkoma francuzami - wiem jak jest dookoła i czy mam powody do wstydu.
To jest proste - w USA, na zachodzie w "cywilizowanym świecie" szanuje się w imię tolerancji nawet najbardziej dziwaczne postawy (i dobrze, bo Amisze nikomu raczej nie wadzą, podobnie ufolodzy, ujdzie nawet agresywna postawa kreacjonistów), a pewne postawy zupełnie mniej dziwaczne - się piętnuje, obśmiewa, wyszydza. Bo sa niemodne, passe, bo kiedyś znaczyły tak dużo.
Ja się nie czepiam konkretnego przykładu, ani konkretnej sprawy - czy to tak bardzo trudno zobaczyć? Pisałem o obłudzie takich postaw. Ja żyję w kraju, gdzie o wolność z komuną walczyli moi rodzice, pamiętam dobrze jak do taty - redaktora Tygodnika Powszechnego - przychodzili UBecy, przesłuchiwali godzinami, bili i zakładali podsłuch. Wtedy Kaczyńscy byli na pierwszych stronach gazet w USA, bo mogli się przydać na froncie zimnej wojny. Poglądów nie zmienili, ale teraz są na zachodzie symbolem uwstecznienia. O wolności Polakom mówić nie trzeba za dużo. Trzeba tylko zrozumieć ich tradycję, poglądy i postawy. I zamiast wykorzystywać 20 kontrowersyjnych polityków przeciwko narodowi, skupić się na prawdziwych problemach - jak pisałem. Niech USA zamiast zajmować się Iracką ropą lepiej zdejmą Putina katującego Zakaukazie, Chińczyków za Tybet itd, etc, itp.
Moje podglądy polityczne dalekie są od braci bliźniaków, styl rządzenia poprzez konflikt mnie mierzi i złości. Ale nie stawiajmy świata na głowie - polacy nie są bardziej ciemni i nienormalni od pozostałych narodów. Ba, jak na moje oko, wielu z tych narodów nie może się we łbach pomieścić, że mamy sukcesy, że jesteśmy wbrew opinii pracowici, że często jesteśmy tacy sami, a nie gorsi. Nas też taki szok czeka - choćby w styczniu jak Rumunia wejdzie do eurolandu. I mam nadzieję, że żadna prasa nie będzie im wynajdowała grzeszków, tylko aby polakom poprawić samopoczucie.
Ależ sama agresja nie jest złem. Nie potępiam Niemców czy Sowietów za atak na Polskę, tylko za to, co z nią pod okupacją robili.
Agresja (ang. aggression), zachowanie fizyczne lub słowne z zamiarem wyrządzenia krzywdy lub zniszczenia. Zaczerpnięte ze słownika PWN. Jak tego nie nazwać złem? Żaden atak na inny kraj nie jest z pobudek altruistycznych więc ja potępiam i Niemców i Sowietów i USA. Tak a propos USA to jeszcze mi się nasunęła kwestia Indian, którzy byli wybijani regularnie przez Stany tak jak Żydzi przez Niemców. Ach to wspaniałe "państwo wolności"
Btw. Chyba się offtopic robi
to prawda Jac, jakość polityki i jej uprawiania w polsce zeszła zupełnie na psy - choć nigdy nie była na wysokim poziomie. Choć na tajwanie posłowie się biją a w Korei Płd. plują na siebie w sejmie, to u nas też nie jest różowo.
Co do koryta, mam nieco inne zddanie:
- Schroeder to niby co zrobił z gazociągiem :rolleyes:
- przedwczoraj przeczytałem że były prezes mojej firmy (zmienili go rok temu), były senator USA został oskarżony o oszustwa księgowe, których dokonał w firmie właśnie będąc senatorem
Jak dla mnie problem polega na tym ze na kogo by sie nie zglosowalo to i tak ciagle te same mordy sa u koryta... tylko zmieniaja im sie bandery
to jest smutne ze wsrod politykow nie ma autorytetow i glosuje sie na mniejsze zlo :/
Nie chodzi już nawet o ugrupowanie polityczne, z którego wywodzą się rządzący. Chodzi o to, że jeśli nie zaczniemy głosować na nowe twarze, i u władzy będą ciągle ci, którzy byli do tej pory, a nie młodzi ludzie mający jakieś ideały, to zawsze wyjdzie g...wno. Niestety odnoszę wrażenie, że nasi politycy, bez względu na to z jakiej są partii, dbają o własne interesy a nie o dobro kraju
Agresja (ang. aggression), zachowanie fizyczne lub słowne z zamiarem wyrządzenia krzywdy lub zniszczenia. Zaczerpnięte ze słownika PWN. Jak tego nie nazwać złem? Żaden atak na inny kraj nie jest z pobudek altruistycznych więc ja potępiam i Niemców i Sowietów i USA.
Prosto. Agresja na inne państwo jest z zamiarem zniszczenia tego państwa. A nie obywateli! Np. bardzo bym się ucieszył, jakby w 45 roku armia USA dokonała agresji na PRL. Dużo lepie być okupowanym przez liberalny reżim niż przez rodzimych drani.
Komentarz