Jak zrobione zdjęcię?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SenK
    Bywalec
    • 2005
    • 239

Jak zrobione zdjęcię?

Zastanawiam się jak to zdjęci jest zrobione.

Zdjęcie:
    Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!

Autor nie bardzo chce się wypowiedzieć.
    EXIF mówi dziwne rzeczy:

iso50 1/50 f:5,6 a z 2 strony 1:23 nocy... ????

dziwne warunki.. 1 plan może byc przez coś oświetlony, ale jak to jest noc
    to 1/50 i f5,6 przy iso 50 to dużo za krótko.
    Canon..

http://senkowski.pl
    https://www.facebook.com/bartlomiej.senkowski
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

jak na moj gust to przy takiej ilosci sniegu i np. pelni ksiezyca czesto bywa dosyc widno, inna mozliwosc to taka ze to moze byc noc ale tylko zegarowa a np dzien polarny (nie znasz miejsca zrobienia zdjecia), ewentualnie zorze polarne, pierwszy plan to jakas latarka lub inne mocne zrodlo swiatla (w takich warunkach chyba odpada lampa studyjna )
    setki mozliwosci
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

zdjecie jest z podejscia zimowego na Sniezke i patrzac po kierunku swiatla to godzina faktyczna jest w okolicach tej 14, wiec exif ma blad, albo jest w formacie 12-godzinnym i chodzi o PM

jak zrobione? zwyczajnie, w trakcie jakiejs zamieci lub czesciowej mgly, w miejscu na ktore padl blask swiatla. tu masz zdjecie zrobione, najprawdopodobniej pare minut wczesniej (tutaj zgaduje, majac na uwadze najczestszy w tej czesci kraju kierunek wiatru):
      Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!
      www albo tez flickr

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez akustyk
        zdjecie jest z podejscia zimowego na Sniezke i patrzac po kierunku swiatla to godzina faktyczna jest w okolicach tej 14, wiec exif ma blad, albo jest w formacie 12-godzinnym i chodzi o PM
        Zgadzam się, na 100% to górna część podejścia na Śnieżkę ale godzina mogła być inna, to zależy czy był to grudzień czy początek marca
        Zamieszczone przez akustyk
        jak zrobione? zwyczajnie, w trakcie jakiejs zamieci lub czesciowej mgly, w miejscu na ktore padl blask swiatla.
        Raczej nie we mgle tylko w chmurze, szczyt Śnieżki jest w chmurach chyba przez większą część roku. Typowa mgła na tych wysokościach zdarza się niezmiernie rzadko. Zamieć bym wykluczył, bo wiąże się ona na Śnieżce z bardzo silnym wiatrem, bujającym te łańcuchy po lewej stronie więc, przy czasie naświetlania 1/50, s na zdjęciu wyszłyby całkowicie poruszone.

Wydaje mi się też że zdjęcie miało korygowany (lub ustawiony ręcznie) balans bieli lub kolorystyka została przepracowana w PSie.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• ewg
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1079

To przejście w granat po po lewej nie jest czasem zasługą polaryzatora przy słońcu z prawej/przodu? ...Hehe, wczoraj kupiłem M49P Zeissa i jeszcze teoria ze mnie kipi...

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez MacGyver
            Zgadzam się, na 100% to górna część podejścia na Śnieżkę ale godzina mogła być inna, to zależy czy był to grudzień czy początek marca
            hehe... godzine zgadywalem na podstawie kierunku cieni na tym drugim zdjeciu. tak mi wychodzi z nich slonce w kierunku S/SSW

Zamieszczone przez MacGyver
            Raczej nie we mgle tylko w chmurze, szczyt Śnieżki jest w chmurach chyba przez większą część roku. Typowa mgła na tych wysokościach zdarza się niezmiernie rzadko. Zamieć bym wykluczył, bo wiąże się ona na Śnieżce z bardzo silnym wiatrem, bujającym te łańcuchy po lewej stronie więc, przy czasie naświetlania 1/50, s na zdjęciu wyszłyby całkowicie poruszone.

Wydaje mi się też że zdjęcie miało korygowany (lub ustawiony ręcznie) balans bieli lub kolorystyka została przepracowana w PSie.
            tez mi sie tak wydaje. a z tymi chmurami to raczej masz racje, choc zdaje mi sie, ze nawet stacja meteorologiczna na Sniezce w swoich meteogramach podaje to jako mgle, np: http://polish.wunderground.com/histo...q_statename=NA
            ale ekspertem od pogody nie jestem, wiec nie polemizuje. grunt, ze wszyscy wiedza o co chodzi
            www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez ewg
              To przejście w granat po po lewej nie jest czasem zasługą polaryzatora przy słońcu z prawej/przodu? ...Hehe, wczoraj kupiłem M49P Zeissa i jeszcze teoria ze mnie kipi...
              nie jest to kwestia polara
              www albo tez flickr

Komentarz

• SenK
                Bywalec
                • 2005
                • 239

Dzięki wielkie, rozwialiście moje wątpliwości

Z drugiej strony wystarczy źle ustawiony zegar w aparacie i już jest wszystko jasne, i to całkiem możliwe bo exif mówi, że grudzień a autor że luty

~wierch 26.10.2006 @20:07:31
                "To droga tuż przed szczytem Śniezki...w Karkonoszach - luty"
                Canon..

http://senkowski.pl
                https://www.facebook.com/bartlomiej.senkowski

Komentarz

Pracuję...