Fotorgaf a Fotografik???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ryhu
    Coś już napisał
    • 2004
    • 86

Fotorgaf a Fotografik???

jak w temacie. nie rozumiem czym się jedno od drugiego roznie. na moje oko niczym ale chcialbym sie upewnic, bo nieraz ktos mowi o kims fotograf a za chwile o tej samej osobie fotografik
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

"Słownik języka polskiego pod red. M. Szymczaka określa „fotografa” jako osobę wykonującą zdjęcia, zwykle zawodowo, „fotografik” zaś to ‘artysta fotograf, wykonujący fotografie o walorach artystycznych’. Rozwój fotografii oraz wyodrębnienie się różnych jej działów doprowadziło do powstania nowych nazw, bo – jak notuje ten sam słownik – istnieje również fotografika, czyli ‘fotografia artystyczna w odróżnieniu od fotografii stosowanej’. Fakt, że nie istnieje analogiczna forma czasownika nie ma – jak widać – większego znaczenia, jeżeli trzeba nadać nazwę nowemu elementowi rzeczywistości."
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Pszczola
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1760

Co robisz? Fotografikuje!
      EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• ryhu
        Coś już napisał
        • 2004
        • 86

dzieki. powiem ze podejrzewalem tez taka mozliwosc. ciekawe kiedy jeszcze bedziemy jeszcze kogod nazywac d-fotografem . milej nocy wszystkim zycze bo jutro trzeba do szkoly na 9 dotrzec :-(

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

hmm. niektórych można nazwac fotografem do d.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Pszczola
            Co robisz? Fotografikuje!
            I wlasnie dlatego ja nie kombinuje z podzialem fotografow na artystow i nieartystow - kazdy, kto fotografuje jest dla mnie fotografem, niezaleznie artysta czy pstrykacz - chodzi o nazwe czynnosci 8) (tak jak kazda dziewczyne pozujaca do zdjecia nazywam "modelka" ).

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

O, to mnie podbudowales. Jestem fotografem
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• JaW
                Początki nałogu
                • 2004
                • 258

FotoGrafik - jak sama nazwa wskazuje, dopieszcza mocno swoje fotki jakims PS-em czy inszym Corelem. Dodaje rozne szumy, zdejmuje kolor, jak mu przypadkiem wyjdzie ostra fotka to rozmywa... wtedy jest Artystą, a jego praca to Sztuka.
                Pozdr - JaW
                Moja galeria Fotojaw
                Moje zdjęcia na plfoto
                Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• kekacz
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 44

Tego fotografika to wymyslili chyba tylko w Polsce, na swiecie czy artysta czy nie, okresla sie slowem fotograf. Nasi musieli sie dowartosciowac, w koncu artysta to brzmi dumnie ;-)

A juz mnie dobilo kiedy ta piekna z "Najslabszego ogniwa" Szczuka Kazimiera zadala pytanie z dziedziny "fotografika" a chodzilo o migawke
                  Canonet GIII 17 Q

Komentarz

• Triszer
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 191

A juz mnie dobilo kiedy ta piekna z "Najslabszego ogniwa" Szczuka Kazimiera zadala pytanie z dziedziny "fotografika" a chodzilo o migawke
                    He, a niby taka mondra :wink:

Komentarz

• Przemek Białek
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 832

z reguly jest tak fotograf jest zawsze zabiegany za kasa i pieprzy jakosc swoich fotek bo czeka kiedy tylko nastepy klient przyjdzie!
                      a fotgrafik to ktos powolny co zastanawia sie 30 min nad kadrem i zawsze ma czas poczekac a dotego jest wyluzowany i sie nie denerwuje !
                      dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                      "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• ryhu
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 86

mi przyjaciel kazal zostac fotografikiem bo to lepiej brzmi

ide pofotografikowac bo bede mial troche czasu zebi sie pozastanawiac nad kadrem, jak sie foty udadzato zeskanuje negatyw i rzuce pod publiczna ocene forumowiczow

Komentarz

• Silent Planet
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 832

Zamieszczone przez ryhu
                          ide pofotografikowac bo bede mial troche czasu zebi sie pozastanawiac nad kadrem, jak sie foty udadzato zeskanuje negatyw i rzuce pod publiczna ocene forumowiczow
                          Powinno brzmieć: "idę pofotografikować bo będę miał trochę czasu, żeby się pozastanawiafikować nad kadrem, jak się foty udadzą to zeskanowifikuję negatyfik i rzucę pod publiczną ocenę forumowiczowików" :wink:

No, i to jest sztuka przez duże SZ. 8)
                          is SILENCE
                          "Enjoy the silence."
                          ---
                          Wróciłem...!
                          analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

Pracuję...