Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Oj Baldurs to było to.. Pierwsza w życiu sesja w drobny mak, i kilka poprawek
Ale przyznam ci rację - wszechmaści online'y zasysają. Jak dla mnie nawet aż za bardzo. Chyba jestem zbyt podatny, i potem świat rzeczywisty ma za duże pretensje o moją nieobecność
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
A ja pamietam Silent Hill 2, gdzie potem jako dorosly facet balem sie wyjsc po ciemku do kibla , potem wyszly chyba ze dwie/trzy czesci, ktore nie mialy tego klimatu,a teraz jest nowa... i znow poczulem dreszczyk przy niej, gdy nawet wlosy na posladkach staja deba... ale uprzedzam, to jest glownie klimat, dzwieki, a nie plytka jak siki na posadzce rozwalka, ze idziesz jak Rambo i walisz w co sie da
A co do RPG-owcow:
Fallout najnowszy jest ciekawy, natomaist Ci co lubili Herosow... Kings of Bounty, choc i tu mamy elementy RPG-a
A i jeszcze dla taktykow i lubiacych Jageda... Hired Guns
A ja pamietam Silent Hill 2, gdzie potem jako dorosly facet balem sie wyjsc po ciemku do kibla , potem wyszly chyba ze dwie/trzy czesci, ktore nie mialy tego klimatu,a teraz jest nowa... i znow poczulem dreszczyk przy niej, gdy nawet wlosy na posladkach staja deba...
O tak, Homecoming jest moim zdaniem o niebo lepszy od dwóch poprzednich części
Nie, no bez przesady , mam nadzieję że jeszcze umiem ropoznać ironię / sarkazm..
Zamieszczone przez XLesio
I z tym "malutkim monitorem" to już do końca przegiąłeś
no bo wiadomo że im więcej tym lepiej, mam 22" w robocie to wiem że to malizną śmierdzi - no i od razu wszystkim pececiarzom gul smiga na myśl o graniu na kilka razy większym sprzecie i muszą pisać potem o wielkim ego czy czymś takim no bo jakoś pocieszyć się trzeba
Ale na poważniej - traktuję to jako przyczynek do obrzydliwie stereotypowej dyskusji, konsola vs PC
no dokładnie, chociaż ja jest em nietypowy chyba bo to ja jako stary "pecetowiec" (od około 20 lat posiadacz PC - od 286) i posiadacz Playstation3 od 2 miesięcy przyznaję że przeszedłem na drugą stronę mocy - i nawet napis "sony" mi nie przeszkadza.. do tego oprócz grania robi toto za odtwarzacz DVD, BluRay, mp3, divx (z napsiami nawet), zdjęć (na plazmie wyglądają super) i co tam jeszcze się wymyśli.. no dobra, każdy ma swoje racje - ale moja i tak jest "najmojsza"
I zdradź mi jak się nazywa taka kontuzja? "Łokieć tenisisty", "skok siatkarza" (staw skokowy) już znam. Twoje to pewnie "nadgarstek grafika/programisty"??
a serio - to moje po polsku nazywa się "Zespół cieśni nadgarstka" - z angielska RSI (Repetitive Strain Injury)
zobacz sobie np. tu czy tu
poczytaj sobie linki - serio to naprawdę nieprzyjemne i bolesne - jeszcze parę lat temu bym nie uwierzył że takie coś od myszy może się zrobić i każdego kto by mówił żeby robić przerwy czy ćwiczyć rękę np. piłeczką to bym wyśmiał.. a teraz wcale nie jest mi do śmiechu, niestety..
Teraz w domu specjalnie myszki nawet nie mam tylko na laptopie używam tego tableciku a w pracy mam trackbala
Ewo, bo kobiety z zaskakującą regularnością nie podzielają hobbystycznego ślęczenia facetów przy komputerach
Zamieszczone przez ewa_olsztyn
Hmm... Mój facet nie podziela mojego, choć informatyk
Podejrzewam że po całym dniu "przymusowej" pracy przy kompie ma dosyć..
Zamieszczone przez ewa_olsztyn
Omatko! Poczytałam sobie i stwierdzam, że Fotoszop z Lajtrumem razem wzięte - to jest małe miki przy tym, o czym Wy tu piszecie
I żeby nie było - też grywam, ale tylko w szachy i w kulki...
No.. bo to trzeba lubić - a w szachy to się gra na szachownicy a nie ma monitorze .. Ja wychowałem się na pierwszych grach typu Wolfenstein 3d czy doom to i teraz lubię postrzelać , albo w strategię tylu civilization czy history line pograć..
Zamieszczone przez siudym
O Wiekszosc nowych gier niestety porazka :/ Dlatego emulator C64 oraz Amigi to u mnie podstawa - stare, piekne gry z czasow mojej wczesnej i pozniejszej mlodosci
no emulatory to fajna sprawa.. jeszcze gry z Atari są fajne.. ale emulator to nie to - w orginale się 10 minut gra wgrywała i trzeba było na palcach chodzić żeby coś się nie porąbało..to były czasy..
Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
Powód: Automerged Doublepost
Nie, no bez przesady ,... jeszcze umiem ropoznać ironię / sarkazm..
No to szacunek Zauważyłem że ta cenna umiejętność ostatnio zanika w narodzie
mam 22" w robocie to wiem że to malizną śmierdzi
Grabisz sobie, oj grabisz.. Ja kilka tygodni temu przesiadłem sie z Iiyamy CRT na budgetowego lcd. I przez te 19" codziennie dostaję rozbieżnego
ja jestem nietypowy chyba bo to ja jako stary "pecetowiec" (od około 20 lat posiadacz PC - od 286) i posiadacz Playstation3 od 2 miesięcy przyznaję że przeszedłem na drugą stronę mocy
Myślę że wcale nie jesteś wyjątkiem. A przynajmniej lada chwila przestaniesz, Sądzę, że w ciągu najbliższego roku skrócimy pod tym względem dystans do reprezentacji reszty świata
A tak na poważniej - sam rozważałem przejście na konsolę, ale piekielnie irytuje mnie upraszczanie i schematyczność konsolowych produkcji. Dopóki "manipulatory" będą wymuszały przycinanie konsolowych tytułów do poziomu 12_latka - dopóty ja się w to nie bawię Słowem czekam na pierwszą, konsolową myszkę
to moje po polsku nazywa się "Zespół cieśni nadgarstka" - z angielska RSI (Repetitive Strain Injury)
Uwierz mi, nie podważam powagi twojej kontuzji. Pytam o nią tylko dlatego, że jeśli się nie mylę, nabawił się tego mój znajomy - były reprezentant Polski w pistolecie pneumatycznym :neutral:
emulatory to fajna sprawa.. ..ale emulator to nie to - w oryginale się 10 minut gra wgrywała i trzeba było na palcach chodzić żeby coś się nie porąbało..to były czasy..
Widzę że nie tylko ja wspominam te czasy z sentymentem.. Magnetofon Atari z Turbo (a wczesniej ZXa bez) i modlitwa o to, żeby sąsiad za ścianą nie trzasnął drzwiami w trakcie wgrywania
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
A tak na poważniej - sam rozważałem przejście na konsolę, ale piekielnie irytuje mnie upraszczanie i schematyczność konsolowych produkcji. Dopóki "manipulatory" będą wymuszały przycinanie konsolowych tytułów do poziomu 12_latka - dopóty ja się w to nie bawię Słowem czekam na pierwszą, konsolową myszkę
A w jakim sensie przycinały do poziomu 12 latka?? bo nie wiem w sumie o czym piszesz? Gry takie same, grywalność taka sama, szanse równe dla wszystkich a nie dla tych z lepszym sprzętem..
w ogóle to na PS3 jest już "myszka do grania" - poszukaj pod hasłem FragFX
a klawiaturę i mysz na BT można sobie bez problemu odpalić i działa ale po to konsola jest konsolą żeby PCta z niej nie robić..
Uwierz mi, nie podważam powagi twojej kontuzji. Pytam o nią tylko dlatego, że jeśli się nie mylę, nabawił się tego mój znajomy - były reprezentant Polski w pistolecie pneumatycznym :neutral:
Nie piszę o tym żeby wszyscy mi współczuli - pytałeś to piszę, może ktoś wcześnie objawy rozpozna i dzięki temu się może tego ustrzeże..
a swoją drogą to jak blisko od myszki do pistoletu pneumatycznego
a swoją drogą to jak blisko od myszki do pistoletu pneumatycznego
Możesz się chwalić, że kontuzję odniosłeś jak prawdziwy wyczynowiec
------------------------
A "uproszczenie konsolowych tytułów" do poziomu nastolatka.. No dobra, skrót myślowy Generalnie chodzi mi tylko o jedno. Od czasu kiedy główną platformą stały się dla deweloperów konsole, duża część tytułów jest projektowana w kontekście używalności pada i tv. Są celowo upraszczane jeśli chodzi o mechanikę i zasady. Możesz się z tym nie zgodzić, ale jednak są też znacznie mniej ambitne niż tytuły wychodzące niegdyś na PC. Nie twierdzę, że na konsole nie ma dobrych gier. Wręcz przeciwnie - znam parę genialnych przypadków. Rzecz w tym, że ilość nowatorskich i wymagających tytułów z roku na rok maleje proporcjonalnie do wzrostu ilości sprzedawanych konsol. Niestety najsensowniejsze premiery są już wyłącznie odcinaniem kuponów. Kolejny prequel/sequel/X_quel na nowym silniku. Może nie zauważyłeś, ale wydawcy którzy tworzyli wyłącznie pod PC już dawno znikli z rynku. Albo upadli, albo zostali wchłonięci przez potentatów. Efekt? Żeby funkcjonować, trzeba tworzyć dla największej części giercowego "ciastka". I to tworzyć w ciągu kilkunastu miesięcy (a nie kilku lat jak onegdaj), żeby załapać się na konkretną architekturę konsoli. Więc powstają kolejne potworki, "spajdermeny" na gałkę i kółko z krzyżykiem Niestety dominujące nieliczne i chlubne wyjątki..
ja tez sie przyznam
pogrywam czasami w CS
zdarzalo mi sie nocki zarywac ale sie uleczylem
mania zaczela sie w ogolniaku kiedy o internecie moglo sie marzyc
znaczy byl ale przez modem i magiczne 0202122 ;D
wiec grywalismy w diablo 1 starcraft duke nukem i quake1 oczywiscie po lanie
na koncentryku ;]
rekord to przejscie diablo w 24h we czworke
potem przyszla pora na warcrafta3 CS
ostatnio zagrywam sie w pracy w CC Generals Zero Hour ale w rozsadnych ramach czasowych;]
Komentarz