Przyszłość aparatów cyfrowych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krakers
    Początki nałogu
    • 2004
    • 467

Re: Przyszłość aparatów cyfrowych

[/quote]To prównaj sobie precyzję działania, jakość obrazu i wielkość fizyczną matryc w Kamerze 3CCD i aparacie cyfrowym. A umieszczenie pryzmatów między obiektywem np. EF a matrycą chyba nie da nic dobrego ?[/quote]

Niejestem kaszpirowskim to sa tylko moje takie luzne przemyslenia ale popatzr sobie z ostatniej chwili kilka firm wprowadzilo kamery wysokiej rozdzielczosci ich rodzielczosc podwojono z 700 linni do 1200! jest to lansowana od niedawna telewizjai wysokiej rozdzielczosci HDTV i wlasnie tam zastosowano uklad o ktorym wspomnialem 3 przetworniki chyba 2 megapixelowe dajace obraz ruchomy z jakoscia fotografii i zczuloscia wystarczajaca na filmowanie w polmroku! z pelna jakoscia bez ziarna z kolorem. Mysle ze przyszlosc aparatow cyfrowych bedzie podazac w kierunku powiekszania czulosci na tyle by pomniejszyc role lamp blyskowych. Dlaczego tak mysle poniewaz kamery filmowe na film pozytywowy 35 ewoluowaly duzo czesniej do postaci cyfrowej niz to mialo miejsce w fotografii, w momecie kiedy fotografia wkroczyla na ta sama droge napotyka na te same problemy co kiedys film cyfrowy, dlatego tez zauwazcie firmy ktore juz mialy w swoich ofertach kamery video szybko wskoczyly w oferte aparatow cyfrowych np. canon , sony, a takie firmy jak minolta , nikon maja w nadazeniu za konkurencjia niewielkie problemy . Dlatego tez mysel ze canon i sony podazy juz dawno wytyczona sciezka a sprawdzona poprzez sprzet profesjionalny 3 przetwornikow w aparatach cyfrowych poniewaz beda sie kierowac wylacznie wzgledami ekonomicznymi zapewniajac dzieki temu klientowi wieksza dynamike barwna. Ekonomia rzadzi tym swiatem , mysle ze prosciej jest zastosowac 3 istniejace dopracowane przetworniki polaczone pryzmatem zamiast jednego ciagle w fazie badan i eksperymentow. ale to sa moje tlyko takie rozwarzania pozdrawim
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Komentarz

• satriani
      Początki nałogu
      • 2004
      • 443

ja również uważam że wielkość matrycy za parę lat straci znaczenie , choć trudno przewidzieć jakie wtedy będą ich parametry.
      Z tego co zaczyna pojawiać się w prasie i folderach reklamowych, spece od marketingu próbują nas oczarować nowymi technologiami przy wytwarzaniu matryc, optyki itp.
      Osobiście nie sądzę żeby zaszła jakaś rewolucyjna zmiana w stosunku do tego co mamy teraz oprócz oczywiście ceny, a matryce po 10mln pix? - komu z nas tak naprawdę będą potrzebne?

Komentarz

• vbel
        Bywalec
        • 2004
        • 130

Re: Przyszłość aparatów cyfrowych

Zamieszczone przez Krakers
        Niejestem kaszpirowskim to sa tylko moje takie luzne przemyslenia ale popatzr sobie z ostatniej chwili kilka firm wprowadzilo kamery wysokiej rozdzielczosci ich rodzielczosc podwojono z 700 linni do 1200! jest to lansowana od niedawna telewizjai wysokiej rozdzielczosci HDTV i wlasnie tam zastosowano uklad o ktorym wspomnialem 3 przetworniki chyba 2 megapixelowe dajace obraz ruchomy z jakoscia fotografii i zczuloscia wystarczajaca na filmowanie w polmroku! z pelna jakoscia bez ziarna z kolorem. Mysle ze przyszlosc aparatow cyfrowych bedzie podazac w kierunku powiekszania czulosci na tyle by pomniejszyc role lamp blyskowych. Dlaczego tak mysle poniewaz kamery filmowe na film pozytywowy 35 ewoluowaly duzo czesniej do postaci cyfrowej niz to mialo miejsce w fotografii, w momecie kiedy fotografia wkroczyla na ta sama droge napotyka na te same problemy co kiedys film cyfrowy, dlatego tez zauwazcie firmy ktore juz mialy w swoich ofertach kamery video szybko wskoczyly w oferte aparatow cyfrowych np. canon , sony, a takie firmy jak minolta , nikon maja w nadazeniu za konkurencjia niewielkie problemy . Dlatego tez mysel ze canon i sony podazy juz dawno wytyczona sciezka a sprawdzona poprzez sprzet profesjionalny 3 przetwornikow w aparatach cyfrowych poniewaz beda sie kierowac wylacznie wzgledami ekonomicznymi zapewniajac dzieki temu klientowi wieksza dynamike barwna. Ekonomia rzadzi tym swiatem , mysle ze prosciej jest zastosowac 3 istniejace dopracowane przetworniki polaczone pryzmatem zamiast jednego ciagle w fazie badan i eksperymentow. ale to sa moje tlyko takie rozwarzania pozdrawim
        To też są moje luźne przemyślenia. Kamery 3CCD sprzedaje się od kilkunastu lat, więc nie jest to taka nowość. Rozdzieczość to nie jest optyczna tylko sygnału na wyjściu (tak mi się wydaje). Jest jeszcze Panasonic, który robi według mnie kamery równie dobre jak Sony i Philips z kamerami studyjnymi.
        Tylko się nie irytuj, ale jeśli to "zwiększono z 700 do 1200, a nie podwojono". Takie łapanie za słówka :wink:
        Kamery HDTV będą miały sens za jakiś czas bo na razie to nie ma nawet na czym zobaczyć efektów, mam na myśli telewizory. Tymczasem na obecnych nieco ponad 500 liniach jest nieźle jak dla mnie.

Pozdrawiam

Komentarz

• Nemeo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1757

Oto przyszłość fotografii - 100 mega na początek.

Testy smartfonów, kart graficznych, komputerów i laptopów. Recenzje gier, programów i gadżetów oraz newsy ze świata nowych technologii.

Fotograficzne zdolności bakterii.

Zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, pod kierownictwem Chrisa Voigta, zbudował ze zmodyfikowanych genetycznie bakterii 'żywy' aparat fotograficzny o rozdzielczości 100-megapikseli.
          System korzysta ze światłoczułych właściwości bakterii E.Coli i na wykonanie jednego zdjęcia potrzebuje 4 godzin. Naukowcy pobrali fotosyntetyzujące geny od niebieskozielonych alg i wprowadzili je do błon komórkowych bakteri E. Coli. Zmodyfikowane geny oddziałują wzajemnie na siebie i modyfikują białko, które umożliwia wykonanie monochromatycznego ujęcia. Następnie zdjęcie zostaje 'wydrukowane' na zewnętrznej powierzchni bakterii E. Coli.
          Zdaniem Chrisa Voigta, eksperyment może doprowadzić w rezultacie do stworzenia 'nano-fabryk', w których można by produkować niewielkie ilości określonych substancji, w miejscach ściśle określonych wiązką światła.

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

Rzecz bowiem w tym, że bakterie Escherichia coli występujące w jelicie bytują w nim, nie wywołując szkodliwych skutków w organizmie. Niektóre z nich mają jednak zdolność wywoływania schorzeń, zarówno jelitowych (biegunki), jak i pozajelitowych.
            Cos mi sie widzi ze to beda gowniane matryce...
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Riccardo
              Uzależniony
              • 2005
              • 691

Zamieszczone przez pazurek
              Cos mi sie widzi ze to beda gowniane matryce...
              hehe, a podobno to obiektyw robi zdjecie a nie aparat
              Pozdrawiam
              Riccardo
              --
              Fuji & Ricoh

Komentarz

• robson
                Bywalec
                • 2005
                • 228

nie... to czlowiek robi zdjecie, a nie sprzet

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Zamieszczone przez Riccardo
                  hehe, a podobno to obiektyw robi zdjecie a nie aparat
                  hehe, a ja slyszale, ze ani obiektyw, ani aparat tylko czlowiek :wink:
                  wiem wiem, robson tez tak slyszal

Komentarz

• Riccardo
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 691

Zamieszczone przez Pikczer
                    hehe, a ja slyszale, ze ani obiektyw, ani aparat tylko czlowiek :wink:
                    wiem wiem, robson tez tak slyszal
                    w sumie to mozna "zlapac" taka bakterie....
                    Pozdrawiam
                    Riccardo
                    --
                    Fuji & Ricoh

Komentarz

• VANT
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 185

teraz to nie obiektyw nie aparat nie człowiek tylko bakterie............
                      Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• ArekLodzPl
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 346

aparat przyszłości Canona

Komentarz

• Bogdan56_Ch
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 377

Informacja z kręgu SF, tak jak o tych 3 potężnych UFO, które lecą w kierunku Ziemi i mają dotrzeć w 2012r.
                          Na papierze to i ja mogę narysować schemat aparatu z obiektywem 1-1000 mm i z f/0.5 w całym zakresie ogniskowej i do tego bardzo ostry. Dodatkowo ważyłby tylko z obiektywem 2kg bo jednak coś trzeba czuć jak trzyma się takie cudo w ręku. A może wyprodukować obiektyw segmentowy, który składałoby się w zależności od tego jaką ogniskową potrzebujemy.

Komentarz

• _igi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2035

Może się nic nie zmieniać, fajnie, jakby po prostu były tańsze
                            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• TomBlack
                              Zablokowany
                              • 2010
                              • 37

Właśnie to mnie zawsze zastanawiało jakby wyglądały aparaty w przyszłości. Zawsze kiedy oglądałem chociażby nawet Futuramę (coś a'la Simpsonowie), to powiem szczerze, że aparat tylko zyskał rzutnik.

Nie wiem dlaczego, ale nadal mi zostało, że jestem przeciwny filmom jak i LV w aparacie. Nie widzę tego potrzeby. Kiedy LV dodawali do aparatu zawsze odpowiadałem, że jeżeli już LV to niech aparat sprząta, gotuje i w dodatku zamawia nam akcesoria przez internet. Nie widzę, żeby co kolwiek trzeba było dodać.

Jedyną nowością która mi imponuje jest chińskie oprogramowanie, które ma na celu sprawdzenie wszystkich podzespołów aparatu. TO miało by sens gdyby aparat sam nam powiedział kiedy to matryca jest brudna lub padła nam migawka

Komentarz

• mc_iek
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 790

Ale po co oprogramowanie mówiące, że matryca jest brudna, albo padła migawka? Tego nie widać na zdjęciach? Jeżeli już, to aparat powinien mieć funkcję informowania użytkownika, że nie będzie dzisiaj fotografował, bo go procesor boli, albo że mu na dworze za zimno i dzisiaj tylko w klimatyzowanych pomieszczeniach...
                                Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

Pracuję...