Canon a fotografia sportowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bhoys

Canon a fotografia sportowa

Witam wszystkich uzytkowników niniejszego forum
    Mam do was jedno króciutkie pytanie - gdybyscie mieli wybrać cyfróweczke Canona w cenie do 2500 zł, która miałaby głównie słuzyć do fotoografii sportowej to jaki wybralibyscie aparat?
    Krótkie uzasadnienie mile widziane.
    Pozdrawiam!
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Ja bym myslal o uzywanej jakiejs lustrzance, tylko potem brak kasy na dluzszy troche obiektyw. Jaka sportowa? Z jakiej odleglosci? Ile dynamiki (chyba nie chodzi o brydz sportowy )

Przy tego typu fotach liczy sie szybkosc Auto Fokusa, szybkostrzelnosc (bufor) -> przynajmniej przy moich amatorskich probach. No, i wysokie ISO, bo w halach moze byc ciemnawo. Czyli ciezko to widze.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Bhoys

O brydżu sportowym jeszcze nie myslałem...
      Głównie chodzi o zawody piłkarskie, wiec hale odpadają, fotki byłyby robione z murawy (za bramka, za linia autowa) . 2500 to niestety max co moge wydac, dlatego zalezy mi na waszych radach, zebym za te marne grosze kupił cos co bedzie się nadawało do tego najlepiej.
      Dzieki za wszelkie rady, pozdro!

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

z tego punktu chyba krotki obiektyw by wystarczyl - nie wiem, zgaduje. tylko raz mialem okazje focic koszykowke; w sumie sala tam mniejsza...

D30 da sie za to kupic, ale nie wiem, jak ten aparat sie sprawuje.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Re: Canon a fotografia sportowa

Zamieszczone przez Bhoys
          gdybyscie mieli wybrać cyfróweczke Canona w cenie do 2500 zł, która miałaby głównie słuzyć do fotoografii sportowej to jaki wybralibyscie aparat?
          Do amatorskiego zastosowania w stylu "patrzcie - bylem na meczu" to S1 IS (i duuuzo cierpliwosci do AF, ewentualnie MF i duzo farta 8) ewentualnie duza karta pamieci ).
          Do fotoreportazu amatorskiego (znaczy pstrykasz zdjecia i probujesz je opchnac jakiejs gazecie, albo 'pracujesz' w niskobudzetowej gazecie kazacej fotoreporterom uzywac wlasnego sprzetu): za dwa razy wiecej uzywany 10D + uzywany obiektyw 100-300 albo 70-210, ostatecznie 75-300 i troche obrobki na kompie, a jeszcze kolejne z 2 tys na karte pamieci i akcesoria by sie przydaly (czyli ok 7 tys).
          Do fotoreportazu zawodowego: niech gazeta kupi co najmniej 1DMkII+70-200 2.8 L IS 8) i rozdaje fotoreporterom.

Komentarz

• Triszer
            Bywalec
            • 2004
            • 191

No Vitez, potrafisz człowieka podtrzymać na duchu swoimi radami.
            Bhoys - za 2500 spokojnie znajdziesz G5. Powinno wystarczyć, sprzęt sprawdzony, mały i wygodny do reportażu.

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez Triszer
              ... za 2500 spokojnie znajdziesz G5. Powinno wystarczyć, sprzęt sprawdzony, mały i wygodny do reportażu.
              ROTFL
              Albo nie miałeś w ręku lustra albo niewiesz co to są zdjęcia sportowe.
              Moje G3 nie wyrabiało z dziećmi w wieku kilka miesięcy - 3 lata. Gdy Wiki stuknęło 2 lata miałem zdjęcia bez stóp, czoła, etc.
              Nawet pomijając szybkość :wink: AF to jeszcze zostaje Ci opóźnienie migawki.
              the silence is deafening

Komentarz

• TomaszQ
                Bywalec
                • 2004
                • 127

Jeśli nie jesteś jasnowidzem, który potrafi przewidzieć jaki kadr będzie za chwilę to nic nie kupisz do 2500
                Niestety sprzęt do fotografii sportowej musi spełniać cały szereg wyśrubowanych wymogów i to znacznie lepiej niż do większości innych dziedzin fotografii.
                Po pierwsze ZERO opóźnień migawki.
                Pewne i szybkie działanie AF.
                Jasna i długa optyka.
                Szybkość i długość serii.
                Weź pod uwagę, że za 2500 nie kupisz dobrego szkła do sportu, a co dopiero mówić o reszcie.
                Każdy kto powie, że te wymogi może spełnić jakakolwiek hybryda, nie mówiąc już o kompakcie kłamie lub nie ma pojęcia o przedmiocie rozmowy.
                Pozostaje więc tylko zmiana zainteresowań lub dołoskładanie min. następnego 3500zł.
                Za chwilę mogą się podnieść głosy, że to ja nie mam racji bo komuś tam "udało" się zrobić coś tam. OK jednak myślę, że mówimy o fotografii a nie o liczeniu na łut szczęścia.

Komentarz

• Triszer
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 191

Panowie, człowiek konkretnie pyta - co za 2500zł?
                  Albo go olewacie, albo uważacie, że tylko wasze cudowne lusterka mogą robić sport.
                  Pewnie, że cudów nie ma, ale gość ma tyle kasy i koniec - co, ma iść do lasu i się powisić?
                  Ja też kiedyś pstrykałem Nikosiem (dla onanistów, kostka masełka i to jeszcze "łamana") i jak sobie pokombinowałem to zdjątka zrobiłem. Tylko trzeba chcieć.
                  Gietrzy - ty jakieś szybkie dzieci masz...

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Ja też kiedyś pstrykałem Nikosiem (dla onanistów, kostka masełka i to jeszcze "łamana") i jak sobie pokombinowałem to zdjątka zrobiłem. Tylko trzeba chcieć.
                    No to przeciez mniej wiecej to jest napisane powyzej. Jesli sie ktos bardzo uprze, ma troche szczescia, pokombinuje to nawet czasem cos fajnego moze wyjsc. I do tego sie aparat klasy G5 nadaje.
                    Pewnie, że cudów nie ma, ale gość ma tyle kasy i koniec - co, ma iść do lasu i się powisić?
                    Nie, dozbierac do 10D i chociazby 75-300 na poczatek. Za max. kilka miesiecy uzywane beda w takich cenach ze wstyd nie kupic
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• TomaszQ
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 127

Albo go olewacie, albo uważacie, że tylko wasze cudowne lusterka mogą robić sport.
                      Zgadzam się z Tobą w 100%.
                      Tylko, że Bhoys pisze cyt.
                      która miałaby głównie słuzyć do fotoografii sportowej
                      a nie coś w stylu pstrykania dla siebie, od czasu do czasu na jakimś meczu i jak się "nie uda" to też będzie OK.
                      Nie wyobrażam sobie podjęcia się zrobienia reportarzu z meczu bez body posiadającego ww. cechy i przyzwoitego, długiego szkła.
                      Owszem można zająć się transportem mając ciągnik i furmankę. Ba nawt konia i furmankę. Tylko jaka poważna firma da zlecenie na taki transport?
                      Sąsiad przeprowadził całą chałupę 350 km mając Fiata Pandę i przyczepkę od maluszka. Tylko czy ktoś by chciał kozystać z jego myślenia i kombinowania?

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Panowie, człowiek konkretnie pyta - co za 2500zł?
                        Gietrzy - ty jakieś szybkie dzieci masz...
                        OK, ma tylko 2500. Na lustro to za mało, ale to nie znaczy, że można mu powiedzieć, że G5! Jeśli G5 to w sumie każdy inny. Podobno są już kompakty z minimalnym opóźnieniem migawki, co do szybkości AF niewiem. Pytający chciał coś od Canona ja mu mówie tak: jeśli nie rozważasz zakupu dSLR to może być cokolwiek Canona na co Cię stać. Miej jednak świadomość, że zdjęcia mimo Twoich starań mogą być całe lub częściowo rozmyte (focisz turniej ping ponga ręka rozmyta, zawodnik ostry itp.). Osobiście zalecałbym iso200, tryb M przesłona 2.0 (model g5) czas w zależności od warunków, dyscypliny minimum 1/160, ManualFocus ustawiony na nieskończoność.

Co do dzieci - miałem tu napisać esej. Po 30 minutach latania za 3 latkiem z 20D/24-70 mam dość. MAM DOŚĆ!
                        the silence is deafening

Komentarz

• Triszer
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 191

Tylko jaka poważna firma da zlecenie
                          OK, ale gdzie jest napisane, że gościu dostaje zlecania na foty z meczu?
                          Gdyby dostawał, to wiedziałby co kupić i za ile (mógłby wziąć kredyt), poza tym żeby mieć zlecenia nie wystarczy zakup sprzętu... Z tego co już zdążyłem się zorientować, na forum jest niewiele osób, które zawodowo zajmują się fotografią i zapewne dzieje się tak nie tylko ze względu na niedomagania sprzętowe... A niektórzy mają się czym pochwalić, tylko co z tego, jeżeli nie potrafią wykorzystać sprzętu i pokazać jego możliwości na zdjęciach. Amator bez zleceń nie powinien inwestować w drogi sprzęt, bo i po co... dla własnej satysfakcji, może nawet nie zauważy różnicy. Do wszystkiego trzeba dojrzeć do dobrego sprzętu też.

Nie, dozbierac do 10D
                          - a czemu nie do 300D? zobacz foty Kosty Trimovskiego na pbase.

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Nie, dozbierac do 10D
                            - a czemu nie do 300D? zobacz foty Kosty Trimovskiego na pbase.
                            Dlatego, ze w tej chwili (po premierze 20D) roznica cenowa nie jest tak duza, zeby nie oplacalo sie dorzucic do 10D. Nie to co na poczatku, gdy 300D + Wasiaware robil powazna konkurencje 10D
                            Argument "zobacz foty" jest zupelnie bez sensu. Zobacz foty Janka Muzykanta robione Fuji 2600. Czy to jest argument zeby kazdemu polecac ten aparat?
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Triszer
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 191

A czy ja komuś polecam 300D?
                              To raczej argument, że można zrobić dobre zdjęcia mając do dyspozycji 300D + 20mm, a nie
                              Kupa sprzętu:
                              10D | BG-ED3 | CF 1GB+256MB
                              17-40 f/4.0L | 50 f/1.4 | 70-200 f/2.8L IS
                              190PRO+460MG | TC-80N3| TLZ AW 75 | Nature Trekker AW II
                              i za grosz talentu
                              bez urazy...

Komentarz

Pracuję...