Zamieszczone przez adamek
2,8 komu komu ...................do sony
Zwiń
X
-
Wiesz to prawda ale po pierwsze tylko przy założeniu, że sony się uda zbudować taki system i canon zupełnie "siądzie na laurach". Może jeszcze w segmencie semipro gdy sony wypuści na prawdę coś sensownego ale w pro to będzie bardzo trudne."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
-
-
troche mnie nie bylo a widze ze rozmowa sie rozkrecila. jeszcze dodam ze dziwie sie takim firmom jak sony, olympus, pentax samsung, panasonic ze bedac w tyle jezeli chodzi o sprzedaz nie konkuruja cenami z C i N nawet kosztem przynoszenia strat w pewnym okresie. bo wlasnie system ma to do siebie ze na body sie nie konczy....R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
Sorry, widac, ze koledzy nigdy Minolty nie mieli ;-)
To sa zywcem szkla Minolty, jedyne dwa, ktore maja silnik w srodku
i ktore zawsze kosztowaly wiecej niz Nikon i Canon (nawet, jak
nie mialy USM). Optycznie sa swietne.
Nie ma o czym dyskutowac, nie ma ich do czego przypiac,
a na Minolte/Sony z gornej polki nie radze czekac...
A co do kosztow/cen aparatow.
Przeciez to sa podstawowe prawa rynku, sprzedajesz za taka cene,
jaka rynek przyjmie, koszty nie maja znaczenia...
Z innej dziedziny - ja czesto zmieniam sprzet snowboardowy
(ciagle moja najwieksza pasja :-) ). Deski na poczatku sezonu w tej chwili
kosztuja lekko $600 i wiecej, te same w kwietniu sa za 50% taniej.
Zagadka - jaki jest koszt produkcji - blizej $300 i producenci
"oszukuja" klientow czy blizej $600 i producenci ponosza straty...?Komentarz
-
-
Komentarz
-
producenci nigdy nie ponoszą straty
, straty ponoszą sklepy-handlowcy czyli pośrednicy... ale oni też nie ponoszą straty... gdyby to robili pozamykali by te swoje interesy przecież...
Oko plus aparat - dobrana para.
Komentarz
-
Zagadka jest nietrudna ale odpowiedz może zadziwić każdego. Koszt produkcji jest na poziomie 10 do 20 USD. Tylko, że to się niestety nie przenosi na obiektywy - tu koszta są dużo bliżej ceny rynkowejZamieszczone przez snowboarder.... Deski na poczatku sezonu w tej chwili
kosztuja lekko $600 i wiecej, te same w kwietniu sa za 50% taniej.
Zagadka - jaki jest koszt produkcji - blizej $300 i producenci
"oszukuja" klientow czy blizej $600 i producenci ponosza straty...?
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Zgadzam sie w 100% ale wlasnie nasze narzekanie i smiechy sa dowodem na to ze rynek tego nie przyjmuje...Zamieszczone przez snowboarder
A co do kosztow/cen aparatow.
Przeciez to sa podstawowe prawa rynku, sprzedajesz za taka cene,
jaka rynek przyjmie, koszty nie maja znaczenia...R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 MaxKomentarz
-
To jest prawda jesli mowimy o nizszych deskach robionych masowoZamieszczone przez Janusz BodyZagadka jest nietrudna ale odpowiedz może zadziwić każdego. Koszt produkcji jest na poziomie 10 do 20 USD. Tylko, że to się niestety nie przenosi na obiektywy - tu koszta są dużo bliżej ceny rynkowej
w Chinach (i wiekszosc pod to podpada). Ale deski za $600 i wiecej
uzywaja wielu nowowczesnych technologii, wlokna weglowe itd.
i czesto robione sa recznie w malych fabryczkach...
Wtedy koszt produkcji moze podchodzic pod $300. Ale oczywiscie nie
jest to $600...
5D kosztuje tyle ze wzgeldu na koszt sensora. Bylo to juz
omawiane, ile trzeba zuzyc talf itd.
30D a 400D to faktycznie mala roznica...
Ale z pewnoscia wieksza niz 10%...Komentarz
-
teza nie koniecznie prawdziwa ale ...Zamieszczone przez snowboarderi ktore zawsze kosztowaly wiecej niz Nikon i Canon (nawet, jak
nie mialy USM).
Zamieszczone przez snowboarderNie ma o czym dyskutowac, nie ma ich do czego przypiac,
a na Minolte/Sony z gornej polki nie radze czekac...
nie radzisz? czyżbyś coś wiedział, kryształowa kula?Komentarz
-
Tylko pytanie czy w strategii tych firm mieści się przynoszenie strat po to żeby mieć niepewną gwarancję zajęcia jakiejś częsci rynku. Po za tym co na to by powiedzieli akcjonariusze tych firm. W Pentaxie już się zaczęli burzyć. To w większości spółki publiczne i mają przynosić zysk. Akcjonariuszy w stosunkowo małym stopniu interesuje na czym ten zysk robią, a w bardzo dużym zaczyna to interesować gdy tych zysków nie widać lub spadają. Myślę że z firm które wymieniłeś to jedynie mogą sobie pozwolić na taki ruch tylko Sony i Samsung ew. Panasonic. Pytanie czy będą widzieć światełko w tunelu - już wkrótce się to okażeZamieszczone przez trampek(...)dziwie sie takim firmom jak sony, olympus, pentax samsung, panasonic ze bedac w tyle jezeli chodzi o sprzedaz nie konkuruja cenami z C i N nawet kosztem przynoszenia strat w pewnym okresie. bo wlasnie system ma to do siebie ze na body sie nie konczy....
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Wracając do początku. 300 2,8 to jedno z najlepszych szkieł Minolty. Pamiętajcie, że jest jeszcze Dynax 9 - najfajniejsza puszka analogowa z jaką miałem doczynienia. To zwykła kontynuacja systemu pod nowym szyldem.
Topowa "G" seria Minolty była rewelacyjna - np. 28-70 2,8 G był moim zdaniem lepszy optycznie i lepiej (!) wykonany od EF 28 (24)-70 2,8.Pawel Woo
Komentarz
-
A po za tym to Sony nigdy nie było tanie, także nie ma się co spodziewać, że w dslr-ach i optyce do nich będzie prowadzić inną politykę."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
To znaczy w jakim sensie? Był również wodoszczelny?Zamieszczone przez Pawel WooTopowa "G" seria Minolty była rewelacyjna - np. 28-70 2,8 G był moim zdaniem lepszy optycznie i lepiej (!) wykonany od EF 28 (24)-70 2,8.
Poza tym 300/2.8 IS Canona jest jednym z najlepszych obiektywów ogólnie (a nie tylko wewnąrz systemu), a cena jest nieco z innej bajki.Komentarz
Komentarz