Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Naprawde ciekawe odpowiedzi... Czy mozecie mi powiedziec,
czy to jest naprawde specyfika polska, czy ta grupa tak ma?
Ja naprawde nie spodziewam sie zachwytow, bardziej dalem ten
link pod wplywem impulsu "OK, mam fajne zdjecia, moze ktos
bedzie mial frajde gdy zerknie..." Rzadko pokazuje sie zdjecia stamtad,
cos troche bardziej oryginalnego, niz zwykle...
Ale komentarze, jakie sie pojawily sa jak dla mnie dosc przygnebiajace.
I naprawde nie chodzi o to, ze 90% uwaza, ze zdjecia sa "za ciemne"...
wydaje mi się, że używałeś polarka (doberze mi się wydaje?) więc zdjęcia nie są za ciemne tylko kontrastowe...a z małpki takie raczej nie wychodzą...chyba o to chodzi
Na moim "pracowym" monitorze tez ciemno jak..., ale to stary wyjarany zlom. W domu wszystko idealnie. A komentarze tam sa z pewnoscia w polowie na plfotowej zasadzie "jeden powiedzial ze zle to ja nie moge sie wylamywac".
U mnie na LCD prezentuje sie bajkowo
Zawsze milo rzucic okiem na cos innego niz: ptaszki, robale, drzewa,
cien trawy +trawa... itp.
Nie ma co sie przejmowac, wypowiedzi to glownie z kolka wzajemnej
adoracji chyba
Czy mozecie mi powiedziec,
czy to jest naprawde specyfika polska, czy ta grupa tak ma?
Przecież Bursztyn, w dyskusji, napisał ci o co chodzi, nie umiesz czytać? ;-)
Jesteś onanistą - źle, bo nie pokazujesz zdjęć.
Pokazujesz zdjęcia - Ku**a 5D, 85L II, itd. i kotlety z wakacji. Jezu gdybym to ja miał te eLki...
Ja już tego nie raz i nie dwa doświadczyłem. Tak to w skrócie wygląda, tam na grupie i tu na forum.
Poza tym jest jeszcze TWA - grupa ludzi na których nie można nic złego powiedzieć, ich zdjęcia zawsze są cool...
Łelkam tu Połlend słoneczny obcokrajowcu
Andrew,
tak po znajomosci to ja powiem szczerze, w punktach, co mi sie widzi:
1. zdjecia sa stosunkowo ciemne. nie jest to kwestia monitora, tylko ich wywolania na zachowanie jasnych partii (tak mi sie wydaje). poniekad rozumiem ludzi, ktorzy napisali te uwagi, bo dziala skojarzenie: tropiki => slonce => swiatlo => jasnosc => stosunkowo jasne zdjecia. jest to jakies tam ograniczenie umyslu przez przyzwyczajenia, bo przeciez tak nie musi byc. ale... mnie sie tez widzi jasno i swietliscie. bardziej mi pasuje do klimatu wakacji, tropikow, plazy, drinkow z palemka, dupeczek, ... itd. itp.
zreszta, sprobuj sam te foty wywolac na swiatla. nie mowie, ze Tobie samemu sie bedzie bardziej podobalo, ale posluchaj opinii innych jak odbieraja tak wykonany temat...
po prawdzie, to piszesz "Bora Bora" a ludziom w glowie z miejsca staje "wakacje, plaza, slonce"
2. a ze jeden po drugim grupowicz podlapal uwage o "ciemnosci" to inna kwestia. ludziom nie chce sie myslec samodzielnie i chetnie podlapuja zdanie przedpiszcow. pasuj jak ulal do Twojego eksperymentu socjologicznego
3. zdjecia, jak napisal Czacha, do przebrania. ta ilosc ktora masz zadzialalaby na osobistym pokazie slajdow z komentarzem co zacz jest prezentowane. do sieci, jako zdjecia same w sobie, wybralbym zdecydowanie mniej. skoro maja byc ogladane jako tylko zdjecia, to niech daja ogladajacemu przyjemnosc ogladania galerii fotografii krajobrazowej. teraz masz tak, ze tematyka i ujecia nie budza wielu watpliwosci, ze chodzilo o przyrode/krajobraz. ilosc i prezentacja natomiast daja przypuszczenie, ze opowiadasz jakas historie, czyli bez mala reportaz. w te albo we wte - wiecej zdecydowania. z uwagi na mala ilosc ludzi/miejsc/zjawisk a duza przyrody jednak poszedlbym w kierunku galerii. krotko a tresciwie
4. same zdjecia sa OK, ale faktycznie dosc mocno klasyczne. nie jest to wada, tylko wlasciwosc. chyba, ze ktos jest ardyzda naogladany onephoto czy altphotos i mu sie wydaje, ze jak nie jest udziwione na sile, a najlepiej czarno-biale i z ziarnem (ziarnem, nie szumem), czyli innymi slowy "sztuka przez wielkie G", to jest szajs. ja bym sie tym jednak nie przejmowal.
5. uwagi o sprzecie... pominalbym milczeniem. sa ludzie, ktorzy nie dojrzeli do tego, ze nie sprzet robi zdjecia. sa tacy, ktorych w oczy kole, ze inni maja lepiej... ignore
6. miejsce wypasione. po obcieciu galerii do minimalnej niezbednej ilosci zdjec sobie z checia postekam i pojecze nad nimi
7. z powyzszego niejako wynika, ze czesc uwag komentujacych (o "zwyklosci") jest trafna. a ze napisali bez ogrodek...? to tez jest zaleta, bo czasem dobrze poczytac surowej krytyki. zdjec to nie zepsuje.
chyba tyle. jakby sie to przeczytalo za bardzo krytycznie, to prosze "tylko nie moje lukrowane guziczki"
Ja tu zadnego eksperymentu nie widze, taki zwrot sugeruje naukowe i odpowiednie metodologiczne podejscie (chyba ze w tym znaczeniu, w jakim eksperymentem medycznym jest walniecie kogos mlotkiemw glowe). Obraziles sie bo podszedl ktos krytycznie? Ja tez bym przebral mocniaj gdybym chcial zrobic z tego cos wartego zaprezentowania... mowisz ze to wakacje. No i swietnie, ale obrazac sie za to ze wakacje nie kazdego zachwycaja na zdjeciach?
Mnie niektore z tych zdjec zachwycily, powiem szczerze. A wakacji nie zazdrosze, bo mam ta przypadlosc ze uwielbiam miasta
Zazdrość w połączeniu z zawiścią. Nie lubię pisać takich tekstów, ale to niestety polskie cechy narodowe Komentaże z pl.rec.foto.cyfrowa są żenujące. Większość tych fot jest świetna i pewnie to, w połączeniu z żalem że sami tam nie byli, tak rozjuszyło "komentatorów".
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
a ze jeden po drugim grupowicz podlapal uwage o "ciemnosci" to inna kwestia. ludziom nie chce sie myslec samodzielnie i chetnie podlapuja zdanie przedpiszcow.
Teraz tez mi sie wydaje ze sa moze troche ciemne ale dopiero po tym jak przeczytalem te uwagi innych. Wczesniej mi to nie przeszkadzalo. Widocznie nie chcialo mi sie myslec samodzielnie ;-)
Najbardziej mnie smiesza uwagi typu: "Z takim sprzetem i takie pocztowki! Ech, gdybym ja..."
Gdybym ja tam byl z takim sprzetem to tez bym zrobil takie pocztowki bo 90% moich fotek z wakacji to sa pocztowki. I dobrze mi z tym. I nie rozumiem tego - czy posiadanie "taaakiego sprzetu" nie zezwala na produkcje pocztowek? Czyli: "E, tutaj to nie robie fotki bo to bedzie pocztowka a to przeciez nie godne mojej eLki." ;-)
To jest wlasnie przyczyna dlaczego nie pisze na prfc i dpreview - wszystko jest ach i och pod warunkiem ze nalezysz do "grupy trzymajacej wladze". U nas przynajmniej ci sypna piaskiem w oczy i wytkna: nieostre, za ciemne, poruszone, itd.
Przyklad: koles wrocil z Alaski. Podobaja sie Wam te fotki? Bo mnie nie! Sa jalowe i nudne. Duzo gorsze od pocztowek snowboardera! I poczytajcie komentarze: "great shots!", "very nice!". Jesli to jest very nice to ja dziekuje...
Byłem zaskoczony gdy zaczęły pojawiać się na p.r.f.c pierwsze negatywne, przesączone jadem, zwykłą złośliwością i zazdrością posty.
Dlaczego?
Mnie akurat te zdjęcia się podobają bardzo ale to nie znaczy naturalnie że muszą podobać się wszystkim.
Zastanawiam się ilu z "fachowców" było tam gdzie był snowboarder i ilu z nich zrobiłoby lepsze, lub choćby takie same zdjęcia.
Snowboarder Tobie gratuluję zdjęć udanych wakacji, zazdroszczę Ci (ale tak zdrowo) mając nadzieję że i ja kiedyś w podobnym miejscu bedę.
Głowa do góry.
Niektore zdjecia rzeczywiscie ciemne.
Do czego osobiscie sie przywale. Jak dla mnie porazkowe jest zadanie by zdjecia byly kadrowane 1/3 i 2/3. Przez to po malu robi sie nudno. Ale przynajmniej politycznie poprawne.
Co do mechanizmow ktorymi kierowali sie panowie z precla.
Trudno po mojemu powiedziec, ze to zawisc. Moim zdaniem czasem zbyt mocno ktos stara sie przypieprzyc do czegos. A jak nie ma do czego to do czegos ubzduranego.
Znam pare osob, ktore sobie wybraly jakies zdjecie z tej konkretnej "sesji".
I im sie podobaja. I maja je na pulpicie okienek. I gleboko w d. maja to, czy one sa kadrowane zgodnie z zasadami, czy tez nie.
Wiem, ze osobiscie takich zdjec nie robie i dlugo nie bede robic. Pomijam przepasc sprzetowa. To jeszcze miejsce w ktorym bylo robione
Konkluzja moja od jakiegos czasu jest taka, ze zdjecia wystawia sie w sieci tylko i wylacznie bez opcji "komentarz".
Nie kazdy lubi ahtystyczne wypocinki.
.. uf ale sie rozpisalem.
f.
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L Mój śmietnik
Przeczytałem wszystkie 36 komentarzy, negatywnych jest ze 2 -3. Generalnie większości się podobają (>75%), narzekają tylko trochę na "mroczność" i wagę plików. Przy naszym internecie (neo 512/256) może być to spory problem.
Komentarz