Monitor 17'' CRT

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomaszQ
    Bywalec
    • 2004
    • 127

Niestety nikt nie sprzedaje w Białymstoku i musiałbym gdzieś jeździć, bo z rad wynika, że koniecznie trzeba obejrzeć stan.
    Niestety to prawda.
    Jak już pisałem monitor 2-4 letni może mieć bańkę w stanie niemalże idealnym i równie dobrze może być zajechany.
    Ja swojego Della kupowałem nie daleko Bielska Białej. W firmie, która sprowadza przechodzony sprzęt z USA. Korespondowaliśmy droga mailową i umowa była taka, że jak się pojawi coś godnego uwagi to dadzą znać. Dali i pojechałem. W garażu mieli z 200 szt. różności, raczej szajsowatych. Dell przygotowany dla mnie okazał sie złomem z wypalonym kineskopem. Zacząłem grzebać, podłączać i testować. W końcu wybrałem z jakiś 20 szt takiego z zadrapaną obudową i uszczerbaną podstawką, za to idealny obraz. Kupiłem go za 600zł i jeszcze idealną 19'tkę za 500 na f-rę. W tym czasie robiłem fuchy w Krakowie więc chyba warto było przejechać ok. 200km
    Może masz kogoś znajomego, mającego pojęcie o monitorach blisko sprzedawcy. Może on mógłby wybrać. Resztę, tzn. zapakowanie i wysyłkę zrobi sam sprzedawca.

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Pewnie musiałbym się wybrac do warszawy. Choc i tak nie wiem, czy to cos da bo raczej mało jest takich handlowców we wschodniej części Polski a poza tym sam chyba się za słabo znam, żeby dobrze poznać.

Czy słusznie mi się wydaje nie warto brać sprzętu z 1mies gwarancją nawet po testach? Mam troche obaw po przejsciach z moim soniaczem badziewnym.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        ...Mam troche obaw po przejsciach z moim soniaczem badziewnym.
        A z jakim soniaczem masz takie złe doświadczenia? Ja mam notebooka i palmtopa tej firmy i złego słowa na nich nie pozwolę powiedzieć
        http://plieth.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

CDP-220E. Moich trzech znajomych też miało takie i każdy z nich bywał w serwisie. Mój 5 razy. I w końcu nie został naprawiony, więc zostałem bez monitora. Teraz marnuje oczy pzy 12letniej 14' (światowej sławy producent BRG )
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Jurek Plieth
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2087

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            CDP-220E
            Moje google mówią, że to jest CD Player
            http://plieth.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

chodzi o CPD-220E, przepraszam. nie mam monitora, to latwo o pomylke

Komentarz

• TomaszQ
                Bywalec
                • 2004
                • 127

a poza tym sam chyba się za słabo znam, żeby dobrze poznać.
                Poszukaj w sieci programiku Nokia monitor test. On ma wszystko co potrzeba.
                Najważniejsze jest by monitor miał duży zapas jaskrawości i kontrastu. Jak bańka jest wypalona to przy ich zwiększeniu znikają jasne szarości i zaczyna działać ograniczenie prądowe kineskopu. Objawia się to brakiem reakcji na zwiększanie regulatorów. Potem sprawdzasz geometrię, konwergencję, ostrość a na jednokolorowych planszach czystość kolorów. Prosta sprawa.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Ten programik mam, ale jakoś cięzko mi wychodziło oglądanie. Może sprawdzałem na zbyt dobrym monitorze Dziękuje za rady.

Komentarz

• satriani
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 443

monitor to za dużo usterek do ukrycia, ja bym sie nie zdecydował na zakup w ciemno chyba ze od znajomego który zagwarantowałby mi zwrot lub wymianę przez jeszcze jakiś czas.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Niektórzy na allegro mają gwarancje. Standard 1 mies. (chyba za mało). Ten facet od EIZO (link wczesniej) ma 6mcy. Zastanawiam się nad tym monitorem, ale nie wiem, czy naprawde mi taki potrzebny.

Komentarz

• TomaszQ
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 127

ale nie wiem, czy naprawde mi taki potrzebny.
                        tak w fotografii nie oszczędza sie na optyce, w samochodach na oleju, oponach i chamulcach tak w DTP na monitorach i kartach grafiki ... na wszystkim innym możesz :wink:

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

No właśnie. W fotografii oszczędzam (widać po stopce), a monitor nie jest do DTP (szczytowe wykorzystanie to zrobienie raz w roku plakatu)... Karte grafiki też mam lekko marną Radeon 9000 vivo. Poza tym moje doświadczenia z zakupem drogiego solidnego sprzętu są marne (płyty gł., monitory itd.) A i skąpy jestem

Komentarz

• satriani
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 443

ja mam rivę tnt 16mb i do obróbki fotografii mi starcza, ale w nowego Need for Speeda to nie ma szans pograć.

Komentarz

• pająk
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 30

Ja używam soniaka E230 od około 3lat jest bez zmian(jasność , kontrast nie przekraczam 75%, a do czytania 50%). Siostrzeniec NECa po niecałych 4 latach wyżucił na śmietnik tak się wypalił (windows to był ciemny , ale już filmy to były czarne i wszystko na maxa). Mam też CTXa na trinitronie 8letniego i nie nażekam, troche się wypalił ale jasność i kontrast na 90% i jest the best. Na SONY bym nie nażekał gdyby telewizor w ciągu 6 lat nie zepsół by sie chyba z 9 razy ( a konkretnie tracil menu i kolory, w serwisie mówili że to rozładowanie elektrostatyczne to powoduje )
                              Canon G3, UV Hoya HMC super, Hoya+4, Hama +4, 512MB CF, 2x BP-511

Komentarz

• maku
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 563

Tyle tyko że Sony już nie robi monitorów CRT.

Komentarz

Pracuję...