Legion 5PRO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dredorc40
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 28

Legion 5PRO

Witam.Sam już nie wiem a decyzję muszę jakąś podjąć.Które zestawienie wystarczające do PS i LR :AMD Ryzen™ 7 5800H (8 rdzeni, 16 wątków, 3.20–4.40 GHz, 20 MB cache)+NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti+ 16GB RAM czy może - AMD Ryzen™ 5 5600H (6 rdzeni, 12 wątków, 3.30–4.20 GHz, 19 MB cache)+NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti+32GB RAM.Różnica w cenie to 400 i zastanawiam się czy warto dopłacać.
    Ostatnio edytowany przez dredorc40; 56175.
    Canon EOS 77D + C 24-105 f/4L IS USM, C 70-200 f4/L IS, M50 + 11-22MM, 22MM
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1270

Odp: Legion 5PRO

https://www.chillblast.com/learn/wha...hotoshop-2021/

Jeśli Photoshop działa ci wolno, abo po prostu potrzebujesz maksymalnej wydajności podczas obróbki zdjęć, to tutaj opisuję jak przyspieszyć Photoshopa

Czym więcej pamięci może użyć PS, tym lepiej. Jednak do póki pamięci mu nie zabraknie, to nie zauważałem różnicy czy miałem chwilowo wolne 5 czy 10 GB. I właśnie po to ma być jak najwięcej RAMu – żeby go nigdy nie zabrakło.
    Mac czy PC – jaki komputer do obróbki zdjęć i dlaczego? Edycja 2024 Przez lata przez ten artykuł przewinęła się ogromna liczba konfiguracji komputerowych. Sugerowałem Maki ze względu na bezproblemowe zarządzanie barwą w macOS, świetne ekrany w MacBookach, dobrze działające skalowanie, nawet jeśli jest różne na wielu monitorach itd. Jednak pokazywałem też wiele alternatyw z Windowsem. Sam […]

Absolutnie nie należy kupować komputera, który ma mniej niż 16 GB RAM!!! Ta zasada w fotografii obowiązuje od dekady, a w ostatnich latach jest jeszcze istotniejsza. Gdy RAMu zabraknie, to wydajność spadnie tak bardzo, że może się całkowicie odechcieć pracy. Dla mnie 32 GB jest optymalne, ale z 24 GB też bym sobie poradził. Natomiast 64 GB w takich zastosowaniach nie dałoby mi przewagi nad 32 GB, ale oczywiście nadmiar nie zaszkodzi, a kiedyś na pewno się przyda. 16 GB w miarę wystarcza, ale np. uruchamiając sobie zdjęcie wzorcowe, musiałem je wcześniej zapisać jako JPG, bo PSD zajęło by mi za dużo miejsca. Nawet mając otwarte tylko jedno zdjęcie, to z 16 GB RAMu musiałem regularnie scalać nieużywane warstwy i co chwilę zerkać, ile wolnego miejsca zostało.
    Ja bym na Twoim miejscu wybrał wersję z pamięcią RAM rozbudowaną przez sprzedawcę do pojemności 32 GB.

Komentarz

• dredorc40
      Dopiero zaczyna
      • 2016
      • 28

Odp: Legion 5PRO

Dziękuję te artykuły dużo mi wyjaśniły.Biorę słabszy Ryzen za to wiecęj RAM .Jeszcze raz dzięki .
      Canon EOS 77D + C 24-105 f/4L IS USM, C 70-200 f4/L IS, M50 + 11-22MM, 22MM

Komentarz

Pracuję...