Tablet graficzny

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pezet85
    Początki nałogu
    • 2018
    • 475

Tablet graficzny

Hej,

Myślę nad porzuceniem myszki i kupnem tabletu graficznego.
    Co myślicie o tej opcji:
    Tablet graficzny Wacom Intuos S (CTL-4100K-N)

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
  • swallow77
    Początki nałogu
    • 2010
    • 322

Odp: Tablet graficzny

Wlasnie nabyłem Intuosa Pro. Jeszcze mam wątpliwości, czy to urządzenie jest mi faktycznie potrzebne; foto to tylko moje hobby. Uparcie się go uczę (właściwie nabywam nawyku i precyzji) ale często mam ochote po prostu wziąć myszkę do ręki. Wierzę licznym opiniom, że z czasem nabiera się nawyku korzystania z piórka i jest to lepsze od myszki.
    Do RAWów uzywam C1, możliwości dostosowania C1 do Intuosa są "żadne" (można jedynie zdecydować czy tip pressure jest wykorzystane - i tylko do rozmiaru pędzla, a nie np. flow czy hardness). Po stronie sterownika Intuosa jest mnogość ustawień, w tym pod konkretne aplikacje. Warto się zapoznać z możliwościami konfiguracyjnymi sterownika i ustawic je pod siebie.

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• atze
      Bywalec
      • 2014
      • 157

Ja mam tego: https://www.x-kom.pl/p/413271-tablet...th-czarny.html
      Nie używam myszki tylko trackballa, więc do edycji zdjęć tablet sprawdza się rewelacyjnie.
      Lightroom: podpięcie pod przyciski: cofnij, filtr, crop
      Photoshop: podpięcie pod przyciski: cofnij, pędzel korygujący, akcja
      4 przyciski wydają mi się na tę chwilę wystarczające.
      Trochę mała powierzchnia tabletu, biorąc odwzorowanie ekranu na tablecie to nie wygodne jest zjeżdżanie ręka na krawędź tabletu, aby wybrać coś z menu w lightroom. Lepiej trzymać rękę na tablecie a tu schodzi na biurko. Chociaż podobnie będzie na większej wersji.
      Do edycji zdjęć jest wystarczający. Do rysowania pewnie wersja PRO by się sprawdziła.
      Zobacz sobie ten film: https://www.youtube.com/watch?v=oiU93NyGYJ4

Komentarz

• Pezet85
        Początki nałogu
        • 2018
        • 475

Piszesz o przypisanych przyciskach na piórku. Czy jest tam dowolność przypisania funkcji?
        Chciałabym zeby były te same funkcje co pod przyciskami myszki.

Ostatnio edytowany przez Pezet85; 58489.

Komentarz

• atze
          Bywalec
          • 2014
          • 157

Piszę o przyciskach na tablecie. Piórko konfigurujemy swoją drogą. Nie ma problemu, aby był tam prawy i lewy przycisk myszki.
          Tam jest tyle opcji konfiguracji, że trzeba obejrzeć parę filmów na youtube, aby wiedzieć co i w jakim programie warto skonfigurować.

Komentarz

• Bechamot
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2512

nie rob sobie zbyt duzych nadziei .

w sumie jest to dla dloni bardziej uciazliwe , niz myszka - dlon musi wykonac wieksza prace.

to ma sens do czysto graficznych rysunkow od reki - znacznie mniejszy , jesli musisz wcisnac Jakis przycisk , lub trafic precyzyjnie w okreslony Pixel.

dosc szybko zrezygnowalem.
            Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Pezet85
              Początki nałogu
              • 2018
              • 475

Zamieszczone przez Bechamot
              nie rob sobie zbyt duzych nadziei .

w sumie jest to dla dloni bardziej uciazliwe , niz myszka - dlon musi wykonac wieksza prace.

to ma sens do czysto graficznych rysunkow od reki - znacznie mniejszy , jesli musisz wcisnac Jakis przycisk , lub trafic precyzyjnie w okreslony Pixel.

dosc szybko zrezygnowalem.
              Sugerujesz że myszka będzie lepsza niż tablet?
              Dziś robiłem delikatny D&B i po 20 minutach nadgarstek dał się we znaki[emoji57].

Komentarz

• Macios
                Uzależniony
                • 2005
                • 692

Niektóre rzeczy łatwiej i precyzyjniej można zrobić myszką, a niektóre piórem - ja często myszką operuję lewą ręką, a piórem prawą
                galeria

Komentarz

• swallow77
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 322

Do pracy z foto wielu poleca ograniczenie aktywnej powierzchni tableta - ja uzywam tylko ćwiartki - ruch nadgarstka jest niewielki, ale w większości przypadków wystarczająco precyzyjny - do precyzyjnego "celowania" można użyć specjalnego trybu aktywowanego przyciskiem na tablecie (trzeba zdefiniować w sterowniku) - ruch piórka jest wtedy z 4-5x większy.

Pozdrawiam!
                  wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Pezet85
                    Początki nałogu
                    • 2018
                    • 475

Dzięki Panowie za udzielone odpowiedzi. Tablet zamówiony, będę go miał w czwartek.
                    Jak będę miał jakiś problem to napewno się tutaj odezwę [emoji846].
                    Pozdrawiam

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

Żeby szybciej opanować tablet, możesz początkowo używać go do wszystkiego, a jak już używanie tabletu nie będzie "męką" to tylko w PS.
                      Zapraszam

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4087

W LR mysz wystarczy. W PS przy zaawansowanej edycji, zostaje tylko tablet.

Jeśli chodzi o przyciski warto ustawić modyfikatory (shift, alt, control) i spację (4 klawisze te od dołu). Wyżej przydaje się klawisz x i komenda undo - jesli chodzi o PS oczywiście.
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Pezet85
                          Początki nałogu
                          • 2018
                          • 475

Zamieszczone przez zdebik
                          W LR mysz wystarczy. W PS przy zaawansowanej edycji, zostaje tylko tablet.

Jeśli chodzi o przyciski warto ustawić modyfikatory (shift, alt, control) i spację (4 klawisze te od dołu). Wyżej przydaje się klawisz x i komenda undo - jesli chodzi o PS oczywiście.
                          Dzięki za podpowiedź, tablet rzeczywiście potrzebuje tylko do PS.
                          A jak jest z użytecznością tych 4 przycisków na tablecie? Czy wygodniej jest używać tych na tablecie niż tych na klawiaturze?

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4087

Zamieszczone przez Pezet85
                            Dzięki za podpowiedź, tablet rzeczywiście potrzebuje tylko do PS.
                            A jak jest z użytecznością tych 4 przycisków na tablecie? Czy wygodniej jest używać tych na tablecie niż tych na klawiaturze?
                            Zdecydowanie tych na tablecie, u mnie po 4 czy 5 latach w Intous Pro Med padły, i od roku używam tej nowszej wersji (fajna bo mniejszy a obszar roboczy większy). Ratowałem go WD40 przez chwilę ale niewiele to dawało . Na pocieszenie dodam, że używany był dość intensywnie i miał prawo się wykrzaczyć.

Tak wyglądają moje ustawienia. W Windows 10 wyłącz funkcje piórka, gryzą się z softem Wacoma.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: tablet.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 90,4 KB
ID: 2089011
                            Ostatnio edytowany przez zdebik; 49147.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Pezet85
                              Początki nałogu
                              • 2018
                              • 475

Zamieszczone przez zdebik
                              Zdecydowanie tych na tablecie, u mnie po 4 czy 5 latach w Intous Pro Med padły, i od roku używam tej nowszej wersji (fajna bo mniejszy a obszar roboczy większy). Ratowałem go WD40 przez chwilę ale niewiele to dawało . Na pocieszenie dodam, że używany był dość intensywnie i miał prawo się wykrzaczyć.

Tak wyglądają moje ustawienia. W Windows 10 wyłącz funkcje piórka, gryzą się z softem Wacoma.

[ATTACH=CONFIG]3890[/ATTACH]
                              Dzięki wielkie [emoji3], w czwartek powinienem mieć już tablet.

Swoją drogą, czy panel ustawień będzie taki sam w Intuos S i Intuos Pro S?

Komentarz

Pracuję...