Soft proofing w ligjtroom cc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pezet85
    Początki nałogu
    • 2018
    • 475

Soft proofing w ligjtroom cc

Witajcie,

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić funkcję soft proofing.
    Wywołalem.kilka zdjęć na próbę i przy odbiorze skonsultowałem je z osobą z laba. Wyszła różnica w odcieniach koloru w różnych strefach zdjecia. Po najechaniu na jakieś miejsce na zdjęciu, pod histogramem wyświetla się R G B a obok liter są liczby.
    Co to oznacza i jak to interpretować?

Dzięki

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Odp: Soft proofing w ligjtroom cc

Może to pomoże https://www.swiatobrazu.pl/adobe-pho...a-26400.html,2
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Pezet85
      Początki nałogu
      • 2018
      • 475

Dzieki wielkie, mam tylko pytanie dotyczące już samych liczb. Czy jest jakaś konkretna liczba która określa prawidłowy kolor, np biały?
      Klikając na białe tło RGB oscyluje w liczbie około 252, czy to jest prawidłowa liczba?

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

jesli w ogole chcesz myslec o soft proofing to przede wszystkim musisz poistarac sie o przyzwoity Monitor .
        na laptopie nie ma najmniejszego sensu.

to nic innego jak symulacja koloru innego urzadzenia wyjscia .

dla neutralnej szarosci wszystkie 3 liczby sa sobie rowne .
        czern ma 0.0.0 , Biel max 255.255.255. szarosc posrednia - wartosci posrednie , ale sobie rowne.

jesli chcesz sie przekonac czy maasz prawidlowo skaliborwana wywolarke obrazu , to fotografujesz szara karte 18% a na zdjeciu winny byc pokazane wartosc R,G ,B = ok 123 do 127 , wszystkie 3 liczby sobie rowne
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Pezet85
          Początki nałogu
          • 2018
          • 475

Zamieszczone przez Bechamot
          jesli w ogole chcesz myslec o soft proofing to przede wszystkim musisz poistarac sie o przyzwoity Monitor .
          na laptopie nie ma najmniejszego sensu.

to nic innego jak symulacja koloru innego urzadzenia wyjscia .

dla neutralnej szarosci wszystkie 3 liczby sa sobie rowne .
          czern ma 0.0.0 , Biel max 255.255.255. szarosc posrednia - wartosci posrednie , ale sobie rowne.

jesli chcesz sie przekonac czy maasz prawidlowo skaliborwana wywolarke obrazu , to fotografujesz szara karte 18% a na zdjeciu winny byc pokazane wartosc R,G ,B = ok 123 do 127 , wszystkie 3 liczby sobie rowne
          Super ,dzięki za wyjaśnienie.
          Właśnie jestem na kupnie monitora który nie będzie przekłamywać kolorów [emoji846].

Komentarz

• marlo
            Bywalec
            • 2010
            • 187

Przyzwoity monitor to jedno, ale od razu umów się z osobą, która go skalibruje/oprofiluje (po ~ 500 godzinach ponownie itd.) Musisz też pozyskać profile icc labów i drukarek, na których zamierzasz zlecać odbitki, przypisać je w do wyświetlania w opcji Soft Proofing - koniecznie z włączoną opcją symulacji papieru.

Komentarz

Pracuję...