Realistyczny styl zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1270

Odp: Realistyczny styl zdjęć

Zamieszczone przez monika1
    Temat zdechł czy naprawdę nikt nie chce się podzielić wiedzą czy po prostu nikt nie wie jakby profesjonalnie podejść do takich zdjęć PS: Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego roku
    Co się tak ciskasz? Wiedzą już dawno się ktoś podzielił tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.

Tomasz Pluszczyk - Fotografia beauty i fashion

Wybierz sobie coś z górnego menu i/lub spod "Kategorie" po prawo. Dużo bardzo przydatnych informacji podanych w bardzo przystępny sposób.

Komentarz

• monika1
      • 2015
      • 9

Czytałam bardzo uważnie i niech mu Bóg wynagrodzi w dzieciach za ten post ale nie chce słyszeć o "złotej godzinie", o pięknym rozmyciu dzięki jasnym obiektywom, o rozmiarze itp. ponieważ nie fotografuje od dziś i wiem jak te czynniki są ważne Pytałam o możliwość wyciągnięcia ze zdjęcia tych szczegółów, tego realizmu, a z tego co widzę to tam przy zdjęciach jest na 100% jakiś warsztat wyciągania tego "fotorealizmu" w PS.

Co do parcia na styl to podejrzewam, że każdy z Nas podpatrywał czy to techniki retuszu, czy kadrowania od innych, nie widzę tu żadnego parcia, a tylko ciekawość jak uzyskuje się podobne efekty, które później dostosuje pod swoją obróbkę Akurat pokazałam trzech fotografów i ich style są różne, ale moim zdaniem łączy ich właśnie ten efekt realizmu, większego niż zazwyczaj na zdjęciach

Co do profesjonalnego zdjęcia to znam zasadę, że nawet najbardziej dobrze zrobione zdjęcie w idealnych warunkach da sie skopać przy obróbce, a czasami nawet najbardziej "złe" zdjęcie da się przy postprodukcji uratować- oczywiście w jakimś stopniu

Nie chce ich naśladować, chce ich wykorzystać, jakby to nie zabrzmiało

PS: nie ciskam się, juz nie przesadzajmy po prostu jestem ciekawa jak uzyskuje się podobne efekty, a moim błędem było chyba zaczęcie szukania tej wiedzy tutaj

Komentarz

• Element7th
        Bywalec
        • 2013
        • 230

A pokaż jakieś swoje zdjęcie. Bo może się okazać, że obróbka nie pomoże, bo zdjęcie bazowe nie pozwala. Na razie czytamy tylko o Twoim doświadczeniu, a dużo łatwiej było by mieć podstawę do nakierowania.
        Fotografia produktowa Poznań | Fotograf ślubny Poznań

Komentarz

• Mojlo
          Bywalec
          • 2009
          • 116

Z dwóch przykładów które wrzuciłaś zdecydowanie lepiej wypada Jesse Herzog, zarówno pod względem kadrów jak i obróbki. Zwłaszcza zdjęcia z ostatnich 6msc wyróżniają się na tle wcześniejszych. Myślę, że jest to jakaś wariacja z "analogowymi" presetami typu VSCO + troche zabawy na warstwach, krzywymi, subtelny retusz D&B itp. Z 650D w większości przypadków tak plastycznych zdjęć nie uzyskasz, tutaj pełna klatka + jasne szkła to podstawa do tego dobre zastane światło o właściwej porze. Z pełnej klatki wyciągniesz dużo więcej i dużo łatwiej niż z APS-C, przynajmniej w Canonie nie wiem jak z Nikonem.
          Wrzuć jakieś swoje zdjęcia to będzie łatwiej coś podpowiedzieć.
          ...

Komentarz

• blackninja
            Początki nałogu
            • 2007
            • 378

Myslałam o warsztatach, ale takie dobre to przynajmniej 1500 zł
            Może ktoś tą wiedzę latami zbierał, a Ty chcesz za darmo?

nie chce słyszeć o "złotej godzinie", o pięknym rozmyciu dzięki jasnym obiektywom, o rozmiarze itp. ponieważ nie fotografuje od dziś i wiem jak te czynniki są ważne
            Sposobem wypowiedzi jednak pokazujesz, że tej wiedzy Ci ewidentnie brak.

z tego co widzę to tam przy zdjęciach jest na 100% jakiś warsztat wyciągania tego "fotorealizmu" w PS
            Bosssssze, fotorealizm kurde uzyskiwany w PS!

moim błędem było chyba zaczęcie szukania tej wiedzy tutaj
            Twoim błędem jest brak jakiejkolwiek świadomości. Fotografowie, którzy chcą się dzielić całą swoją wiedzą za darmo i otwarcie robią to. Inni organizują warsztaty. Zwykłą uczciwością jest szanowanie autora zdjęć, które nam się podobają.
            Dostałaś już tu wiele podpowiedzi, w necie jest mnóstwo tutoriali. Może nieco się zaangażuj zamiast czekać na gotowce. Lenistwo i brak świadomości: level hard.
            Marki trzy.

Komentarz

• monika1
              • 2015
              • 9

Oczywiście, że mogę podesłać czyste RAWy, ale to na priv i to komuś kto będzie się znał, albo chciał pomóc Co do aparatu to właśnie ostatnio fociłam Nikonem D800 i to z lampami, a też przy świetle zastanym- więc mam materiału na naukę

A co do wypowiedzi Pana blackninja to nie będę tego nawet komentować, nic niewnoszący do rozmowy post- mający na celu podwyższenie ego i wylanie żalów sfrustrowanego autora

Jeszcze raz napisze nie chce gotowej instrukcji, chce by ktoś kto zna się na rzeczy, albo sam szuka i kombinuje z takim stylem pomógł mi przeskoczyć ten próg, bo na jakimś etapie robię coś źle Sporo osób mi pisało i pomogło trochę w prywatnych wiadomościach, za co im bardzo dziękuje- spisałam wszystko i uczę się pomalutku

Komentarz

• blackninja
                Początki nałogu
                • 2007
                • 378

Gwarantuję Ci, że mój poziom frustracji jest o wiele niższy niż Twój. Nie szukam podpowiedzi na łapu capu. Wiem jak obrabiać swoje zdjęcia. Widać, że sama tak naprawdę nie wiesz o co Ci chodzi.
                Jak rozpoznasz tego, który się zna? Sama to ocenisz? Bo pewnie Ty się znasz, żeby ocenić kogoś czy się zna czy nie...
                Fociłaś nikonem d800? Wow!!! I to z lampami??!! Niesamowite.
                To może teraz przejrzyj polecane materiały, skoro jeszcze na priv dostałaś wiele informacji, to już wiesz wszystko.
                Moja wypowiedź miała dać Ci wskazówkę i ją daje, ale nie skumałaś. Wolisz skamlać i wstawiać głupawe emotki z gimnazjum.
                Więcej pokory by Ci się przydało.
                EOT.
                Marki trzy.

Komentarz

• monika1
                  • 2015
                  • 9

Jeju, musi mi Pan wybaczyć, ale jeszcze raz mówię nie będę komentować postów które nic nie wnoszą do tematu, a tylko mają podwyższyć niskie ego frustrata Panu już podziękuje i życzę samych sukcesów w Nowym roku

Wypisałam czym robiłam zdjęcia i w jakich warunkach oświetleniowych bo był post w którym zaznaczono, że takie efekty trudniej osiągnąć bez pełnej klatki itp. Tym samym mam dobry materiał do dalszej nauki, pracy

Komentarz

• ThomasVoland
                    przedtem skinny500
                    • 2010
                    • 84

Czytałam bardzo uważnie i niech mu Bóg wynagrodzi w dzieciach za ten post ale nie chce słyszeć o "złotej godzinie", o pięknym rozmyciu dzięki jasnym obiektywom, o rozmiarze itp.
                    Czytałem ten post kilka razy, ale ostatecznie nie mam pojęcia czy on dotyczył mojego bloga czy czegoś innego . U mnie na pewno nie ma ani słowa o złotej godzinie, czy o tym że obiektywy najlepiej jak są jasne.

Komentarz

• wain
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 630

Temat zdechł czy naprawdę nikt nie chce się podzielić wiedzą czy po prostu nikt nie wie jakby profesjonalnie podejść do takich zdjęć PS: Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego roku
                      Litości.. Chcesz za darmo i to w jednym poście dostać wiedzę wartą kilka kursów za co najmniej 1500pl? Wiedza kosztuje, przyzwyczaj się do tego. Jak chcesz darmo to zbieranie tych informacji będzie trwało i wymagało wysiłków i eksperymentów. Twoja decyzja ale nie lamentuj że nikt nie chce pomóc. Szczęśliwego i zdrowego rozsądku w nowym roku.
                      40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                      www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

Pracuję...