Ostrość w DPP

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebastiank.
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 34

Ostrość w DPP

Witam,
    mam pytanie następujące jak obrabiam fotę w Rawie w DPP (ostrość, kolory itp.) zdjęcie wygląda ostro, dobrze, następnie konwertuję to na JPG i tu niestety już po konwersji nie wygląda ta sama fotka tak dobrze? Dlaczego na podglądzie w DPP zdjęcie jest ostre a już w JPG nie tak bardzo? Rozumiem straty podczas konwersji itp, ale czy może robię coś źle? Jak zrobić żeby zdjęcie było ostre po tym jak je "podkręcam" w Rawie w DPP?
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie znawców tematu.
  • pajlot
    Bywalec
    • 2010
    • 202

Odp: Ostrość w DPP

Nie jestem znawcą tematu i też mam niemałe problemy z obróbką ale znawcy tematu mówią ze rawa nie powinno się wyostrzać czyli konwertujesz do jpg na minimalnej ostrości a potem w DPP wyostrzasz JPGa. to tak w uproszczeniu.
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

To co wiedziecie w DPP pracując na RAW-ie, powinno być wyrzucone po konwersji do JPG, tzn. w oknie DPP i oglądające JPG powinno być tak samo to widoczne. Nie wiem w jaki sposób autor wykonuje konwersję do JPG - może niech auto napisze.
      Tu być może być inny problem - w jakim programie autor ogląda tego jpg? Bo np. jeśli jest to przeglądarka Windows, to ona duży obraz zmniejszy tak by był widoczny na ekranie i wtedy często jest tak, że jakość leci w związku z przeskalowaniem. Proponuję tego samego JPG zobaczyć przy użyciu Infranview lub Fastston-a.

W sumie to jest tak, że nie ostrzymy w DPP samego RAW-a tylko finalny obraz, to co widać w DPP, to de facto jest pokazywany JPG, który DPP na bieżąco wyświetla podczas obróbki.
      To tak bardzo ogólnie i w dużym uproszczeniu.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• eclipsis
        Bywalec
        • 2008
        • 120

Powiększ w DPP i w przeglądarce do skali 1do1 i porównaj, powinno być identycznie.

Komentarz

• tomphoto
          Początki nałogu
          • 2007
          • 461

Docelowo tą fotografie w czym oglądasz ?
          http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

• darekPolsztyn
            Coś już napisał
            • 2008
            • 59

Wyostrzanie powinno być ostatnim etapem, ale tak jak w poprzednich postach zostało napisane, może to być kwestia softu do przeglądania zdjęć. Pomijając już kwestie "stratności" JPGa w przeciwieństwie do np TIFFa.

Komentarz

• sebastiank.
              Dopiero zaczyna
              • 2012
              • 34

Zamieszczone przez Bangi
              To co wiedziecie w DPP pracując na RAW-ie, powinno być wyrzucone po konwersji do JPG, tzn. w oknie DPP i oglądające JPG powinno być tak samo to widoczne. Nie wiem w jaki sposób autor wykonuje konwersję do JPG - może niech auto napisze.
              Tu być może być inny problem - w jakim programie autor ogląda tego jpg? Bo np. jeśli jest to przeglądarka Windows, to ona duży obraz zmniejszy tak by był widoczny na ekranie i wtedy często jest tak, że jakość leci w związku z przeskalowaniem. Proponuję tego samego JPG zobaczyć przy użyciu Infranview lub Fastston-a.

W sumie to jest tak, że nie ostrzymy w DPP samego RAW-a tylko finalny obraz, to co widać w DPP, to de facto jest pokazywany JPG, który DPP na bieżąco wyświetla podczas obróbki.

To tak bardzo ogólnie i w dużym uproszczeniu.
              Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Oglądam w przeglądarce Windows,spróbuje jak radzisz w Infranview. Konwersję wykonuje po kliknięciu "Konwertuj i zapisz" w DPP. To jak mam robić, wszelkie zmiany na Rawie np pojaśnienia, kolory, balans bieli itp, a potem do JPga i wtedy juz w DPP w JPGu wyostrzać? A jak w Rawie robię zmiany to wyostrzenie ustawić na 0?

Komentarz

• latant
                Początki nałogu
                • 2009
                • 410

Zamieszczone przez sebastiank.
                jak mam robić
                tak żeby nie dać się zwariować różnymi teoriami. Praktycznie i tak nie będzie widać różnicy, 95% będzie oglądało w przeglądarce Windows obrazek, który sobie przeskaluje i jest kaszana. Jak zrobisz tak żeby wyświetlał bez skalowania, nie będzie widać czy to był wyostrzany RAW czy insze ustrojstwo.
                CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

Wyostrzasz plik na którym pracujesz w DPP i dopiero konwersja do jpg.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• sebastiank.
                    Dopiero zaczyna
                    • 2012
                    • 34

Zamieszczone przez Bangi
                    Wyostrzasz plik na którym pracujesz w DPP i dopiero konwersja do jpg.
                    Na razie sprawdza mi się to co pisał pajlot, konwersja do JPGa, a potem wyostrzanie. Bangi, jak wyostrzam w Rawie, a potem daje konwersję to ostrość jest kiepska, lepiej jak już pisałem wychodzi,gdy ostrzę w JPGu.. (oczywiście wszystko robię w DPP).

Komentarz

• tkosiada
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 419

ja robię tak:
                      - w profilach kolorów w aparacie mam ostrość ustawioną na 3-5, po odczycie DPP zaczytuje mi to już wg ustawień w aparacie, jesli jest zdjęcie trafione to nie tykam ostrości
                      - po konwersji do jpeg jeszcze raz otwieram ten plik w DPP i dodaje 50-80 samej ostrości i jest ok
                      x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• kupisk3
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 38

tkosiado
                        Zapisujeszw [File/Pliku] > Save czy > Save As ?
                        6d mkII

Komentarz

• pajlot
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 202

Zamieszczone przez kupisk3
                          Zapisujeszw [File/Pliku] > Save czy > Save As ?
                          to chyba akurat wszystko jedno - save Ci nadpisuje a save as pozwala zmienić nazwę i lokalizację . ważne żebyś nie przekonwertował jeszcze raz jpg do jpg bo wtedy faktycznie z ostrością kaszana
                          Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5499

Zamieszczone przez sebastiank.
                            Na razie sprawdza mi się to co pisał pajlot, konwersja do JPGa, a potem wyostrzanie. Bangi, jak wyostrzam w Rawie, a potem daje konwersję to ostrość jest kiepska, lepiej jak już pisałem wychodzi,gdy ostrzę w JPGu.. (oczywiście wszystko robię w DPP).
                            Rób jak uważasz, ale praca na jpg pogarsza tylko jego jakość... Nie wiem skąd w ogóle u Ciebie ten problem, bo jest on dla mnie nie do ogarnięcia, żadnych tego typu problemów nie mam.
                            Może opisz po kolei co robisz, klikasz, od otwarcia RAW-a w DPP do finalnego JPG-a.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• KNC
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 316

może koleś porównuje całego rawa a jpga zmniejsza przy wołanu. Potem patrzy na jpg i rzeczywiście jest mniej ostry no bo zmniejszony.
                              R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
                              https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

Pracuję...