Jak wyłączyć analizowanie zdjęć w LR?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BartasPL
    Początki nałogu
    • 2006
    • 320

Jak wyłączyć analizowanie zdjęć w LR?

Jak to zrobić?
    LR robi to co chce. Zżera RAm, CPU, cache. Trwa to wieki i nie wiadomo jaki jest efekt. Niby AI wybrane zdjęcia.
    Tylko, że o to nie prosiłem. Chcę wybrać je ręcznie, a cholera wie jak ten proces powstrzymać...
    Ktoś wie? - 10 dla Adobe. Zastanawiam się nad rezygnacją z pakietu za Photoshop i Lightroom za 15$ miesięcznie i 10$ miesięcznie przy płatności rocznej
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1270

Wpisałem słowa kluczowe "jak wyłączyć analizowanie zdjęć adobe lightroom" w wyszukiwarce Google i otrzymałem odpowiedź od AI:

Lightroom Classic (wersja komputerowa)

Sztuczna inteligencja w Lightroom Classic automatycznie analizuje zdjęcia pod kątem ostrości, oczu czy naświetlenia. Aby to zatrzymać:

1. Otwórz Lightrooma.

2. Przejdź do Ustawień katalogu:

• W systemie Windows: wybierz Edycja > Ustawienia katalogu.​

• Na komputerach Mac: wybierz Lightroom Classic > Ustawienia katalogu.​

3. Kliknij zakładkę Metadane.​

4. W sekcji Asystowane wybieranie (Assisted Culling) odznacz opcje:​

Automatically analyze all photos in Catalog (Automatycznie analizuj wszystkie zdjęcia w katalogu).​

Analyze photos of selected source when Assisted Culling Panel is open (Analizuj zdjęcia wybranego źródła...).​

5. Opcjonalnie: Jeśli analizuje zdjęcia w poszukiwaniu twarzy, kliknij na nazwę swojego profilu (Identity Plate) w lewym górnym rogu i wybierz Wstrzymaj wykrywanie twarzy (Pause Face Detection).​

Lightroom (wersja chmurowa/mobilna)

W wersji chmurowej opcja ta działa w tle, gdy aplikacja jest bezczynna:

1. Kliknij ikonę Aktywności (Activity Center) w lewym górnym rogu aplikacji.​

2. Znajdź sekcję odpowiadającą za analizowanie i wstrzymaj ją.​
    Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

Pracuję...