Obróbka na komputerze z procesorem Snapdragon, jak to wygląda?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mohinder
    Uzależniony
    • 2019
    • 580

Obróbka na komputerze z procesorem Snapdragon, jak to wygląda?

Witam
    Zbliża się czas na zmianę komputera. Zacząłem trochę czytać o takich z procesorem Snapdragon czyli zupełnie inna architektura i znalazłem sieci trochę filmów pozytywnych i negatywnych i nie wiem czy brać to w ogóle pod uwagę czy jeszcze za wcześnie na taki sprzęt? Może ktoś już takiego używa i coś powie na ten temat?
    Mam jeszcze inne pytanie bo mój obecny komputer jakiś czas temu bardzo mocno zwolnił a nic się w nim nie zmieniło. Zmieniłem tylko w aparacie Raw na cRaw. Czy to mogło aż tak wpłynąć na wydajność komputera?
    https://www.photographer-limerick.com/
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

ile czasu masz obecnego kompa? na jakim systemie pracujesz i kiedy ostatnio robiłeś czystą instalację?

na początku roku, po paru latach zrobiłem format C i zainstalowałem Win10. Musiałem to zrobić, bo C był już tak zapchany. że żadnymi cleanerami itp nie mogłem się pozbyć paroletnich naleciałości. Po instalce, na dysku systemowym znów mam zapas 80GB i jakimś cudem stare programy, które wcześniej płatały figle, jak irfanview, magicznie znów zaczęły normalnie działać.

Więc może po prostu reinstal pomoże? chociaż nowy komp to zawsze fajna rzecz, zwłaszcza po wielu latach. Ze Snapdragonami nie miałem do czynienia.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• Mohinder
      Uzależniony
      • 2019
      • 580

Kilka lat już ma na karku. Problem jest w tym, że właściwie mocno zwolnił od zmiany formatu pliku na cRAW. Właśnie przed chwilą zrobiłem mały test. Zrobiłem dwa zdjęcia identyczne tylko jedno jako RAW drugie jako cRAW i zrobiłem odszumianie w LR. Odszumienie RAW'a zajęło 2 minuty i 42 sekundy, a cRAW'a 3 minuty i 15 sekund. Spora różnica. Myślę, że każda operacja zajmuje nieco więcej czasu w przypadku pliku cRAW.

Co do czystej instalacji, dawno temu. Niestety nowa instalacja systemu spowodowałaby utratę dosyć istotnego programu, który ma jednorazowy sterownik. W przypadku nowej instalacji konieczna jest ponowna opłata. Nie istotne. Chyba jednak trzeba się postarać o nowy sprzęt. Tylko trzeba się zastanowić Intel czy Qualcomm.
      Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

Nie kombinuj. Do zastosowań profesjonalnych tylko dwie szkoły: Intel + Nvidia lub Mac.

Patrząc po czasie odszumiania to sprzęt (karta graficzna, bo ta jest do tego wykorzystywana) jest niestety dość wiekowy. Do sprawnego odszumiania musisz mieć w miarę nową kartę graficzną.
        Poczytaj https://www.canon-board.info/home/fo...-ligtroom-czas

Jeśli chcesz napisz dokładnie jaką masz obecnie specyfikację i określ budżet to coś pomożemy. Trochę współczuje obecnie składania kompa bo ceny RAM-u są chore do granic absurdu.
        Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2939

no tak, w tych czasach odszumiania co podałeś jeśli ten komp ma kilka lat to ma bardzo podstawową grafikę, a jeśli ma coś dedykowanego to raczej ma naście lat 😏 mój PC ma kilka lat (konkretnie 4) i odszumianie 45mpx RAW, cRAW, bez różnicy, zajmuje mu 15sec, więc masz coś albo podstawowego albo wiekowego, albo co gorsza jakiś biznesowy laptop, bo w sumie nie napisałeś co masz

tak czy inaczej tu reinstal nie pomoże, raczej tylko nowa maszyna z dobrą kartą graficzną
          Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
          EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
          Flickr | YT

Komentarz

• adawro
            Pełne uzależnienie
            • 2011
            • 1109

Według mnie obecnie jest jeszcze za wcześnie na snapdragona w kontekście specjalistycznych zastosowań bo jest za mała baza oprogramowania.
            Dla podstawowej pracy biurowej może już się nadawać.
            R3 + RF85LDS

Komentarz

• Mohinder
              Uzależniony
              • 2019
              • 580

No i wszystko na temat. Obecna grafika to GTX 10150Ti. Także trzeba myśleć o nowym blaszaku.

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5499

Zamieszczone przez Mohinder
                No i wszystko na temat. Obecna grafika to GTX 10150Ti. Także trzeba myśleć o nowym blaszaku.
                Przed RTX4060 miałem taką samą, przeskok dla mnie był kolosalny (ja jeszcze czasami grywam w jakieś gierki).
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Mohinder
                  Uzależniony
                  • 2019
                  • 580

Karta graficzna już przyszła Asus Prime RTX 5060Ti 8GB trafiła się jakaś obniżka i kupiłem za 400 euro. Reszta bebechów w drodze ale pytanie o monitor. Byłem już nastawiony na Asusa ProArt ale trafiłem na sporo negatywnych opinii, że trafiają się nowe niesprawne lub często mają jakiś zielonkawy zafarb. Za czym patrzeć? Słyszałem dużo dobrego o Benq ale który model? interesuje mnie 27 cali 4K. Rzućcie coś do przemyślenia. Kwota powiedzmy koło 500 euro.

Komentarz

• wujekTom
                    • 2022
                    • 8

Nec/sharp ea272u

Komentarz

• Mohinder
                      Uzależniony
                      • 2019
                      • 580

Witam. Graty dotarły i komputer poskładany. Graty to Gigabyte Z890 Aorus Elite wifi7 ICE, Intel Core Ultra 5 245k, 32GB w dwóch 16gb, no i grafika Asus Prime RTX 5060ti 8GB. Drobiazgów nie podaję. Zrobiłem z ciekawości mały test. Odpaliłem Lightroom'a przed instalacją karty RTX i zrobiłem odszumianie jednego zdjęcia. Zajęło to dokładnie 90 sekund. Po zainstalowaniu RTX'a to samo odszumianie zajęło 16 sekund. Poddałem jeszcze to samo zdjęcie odszumianiu na poprzednim komputerze i wynik 174 sekundy. Mam na razie byle jaki monitor ale niedługo coś zakupię ale nie mogę się zdecydować. Spodobał mi się jeden Dell ale nieco za drogi. Zobaczymy na co padnie.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• Mohinder
                        Uzależniony
                        • 2019
                        • 580

Chciałem zrobić edycję ale chyba już za późno. Po małych korektach w ustawieniach karty graficznej to samo zdjęcie co wcześniej odszumiał 16 sekund teraz robi w niecałe 8 sekund.

Komentarz

Pracuję...