Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
a może zapomnij o PSie i większość roboty zacznij robić np w LR?
obejrzyj moją galerię np. na digarcie www.bandit.digart.pl
większośc fot korygowana w LR w PSie tylko poprawki lub mieszanie warstw
do fotek portretowych polecam portraitprofessional info na www.portraitprofessional.com - pewnie nie każdy wie jak to cudo może zmienić fotke
jak w 5 minut zmienić kształty od oczu po nos i usta itp
naprawdę polecam
co do LR jest dużo presetów w necie które świetnie dobieraja np kolor skóry
a zapomniałem jeszcze o programiku o nazwie skin tune - http://www.phototune.com/skintune.html
to chyba będzie dla ciebie spełnienie marzeń
a może zapomnij o PSie i większość roboty zacznij robić np w LR?
No chciałbym zbliżyć się w LR do ideału zeby miec jak najmniej do poprawiania i tak staram się robić, ale tam są tylko dwa suwaki do temeratury i tintu, można się bawić np. też w hue/saturation poszczególnych kanałów ale nie lepiej działać na krzywych?
Zamieszczone przez Przemek Białek
obejrzyj moją galerię np. na digarcie www.bandit.digart.pl
większośc fot korygowana w LR w PSie tylko poprawki lub mieszanie warstw
Obejrzałem, jest kilka zdjęć o fajnym kolorku skóry, ale chciałbym czegoś więcej...
do fotek portretowych polecam portraitprofessional info na www.portraitprofessional.com - pewnie nie każdy wie jak to cudo może zmienić fotke
jak w 5 minut zmienić kształty od oczu po nos i usta itp
Może narazie zostawmy temat ogólnie portretów, skupmy się na kolorku skóry
co do LR jest dużo presetów w necie które świetnie dobieraja np kolor skóry
Ok, poszukam. Może szczególnie polecasz jakies stronki z presetami/konkretne presety?
To co chaiłbym osiągnąć to żywsza, nieco bardziej opalona skóra, taka która na pewno spodoba się Pannie Młodej gdy zoabczy siebie na zdjęciu.
Spróbuj użyć Capture NX - ustawisz sobie w nim dowolny kolor i odcień skóry na selektorze kolorów bez zmiany pozostałych obszarów. Dodatkowo nie ingeruje on w oryginalny NEF, a jedynie zapisuje kolejne kroki - więc zawsze możesz wrócić do oryginału. Po wszelkich korektach zapisujesz do jpg lub tiff. Prawda, że proste?
No chciałbym zbliżyć się w LR do ideału zeby miec jak najmniej do poprawiania i tak staram się robić, ale tam są tylko dwa suwaki do temeratury i tintu, można się bawić np. też w hue/saturation poszczególnych kanałów ale nie lepiej działać na krzywych?
Obejrzałem, jest kilka zdjęć o fajnym kolorku skóry, ale chciałbym czegoś więcej...
Może narazie zostawmy temat ogólnie portretów, skupmy się na kolorku skóry
Ok, poszukam. Może szczególnie polecasz jakies stronki z presetami/konkretne presety?
To co chaiłbym osiągnąć to żywsza, nieco bardziej opalona skóra, taka która na pewno spodoba się Pannie Młodej gdy zoabczy siebie na zdjęciu.
no to podałem ci link do skin tune sciągnij demo - a na pewno ułatwi to twoje życie, poza tym w portrait professional masz duży wpływ na korekcję kolorystyczną skóry, nie tylko zabawa w chirurga od oświetlenia po chirurgię plastyczną.
jeśli natomiast chodzi o presety do LR to może - wpisanie w gugielku "lightroom preset" wyświetli ci dużo stronek, w większości presety są free.
a co do tej opalonej skóry to tej nie możesz być pewien że się młodej spodoba, w zależności od tonacji skóry jaką posiada modelka należy czynić korekty i np blada twarz w sztucznej opaleniźnie nie wygląda ciekawie.
zresztą ja zrobiłem małe doświadczenie i co ciekawe ludziom najbardziej się podoba zdrowa cera przez przekłamań kolorystycznych. Wielokrotnie można zauważyć że na fotografiach zaniża się saturacje niż zawyża, przez co kolor staje się czystszy, a jeśli koniecznie chcesz żeby młoda była opalona a młody czarnoskóry:P to może też przydało by się podziałać filtrem lub akcją emulującą filmy negatywowe "velvia"
Przemek, obejrzałem też Twoje ślubne, o to wlasnie mi chodzi
Mówisz że działasz głównie w LR i PS tylko "poprawki lub mieszanie warstw"
Może zdradzisz co to za poprawki? Może korzystasz z tych presetów LR? Czy jednak kluczową sprawą jest tutaj po prostu odpowiednie światło?
Przemek, obejrzałem też Twoje ślubne, o to wlasnie mi chodzi
Mówisz że działasz głównie w LR i PS tylko "poprawki lub mieszanie warstw"
Może zdradzisz co to za poprawki? Może korzystasz z tych presetów LR? Czy jednak kluczową sprawą jest tutaj po prostu odpowiednie światło?
Ze względu na to, że Hanibal nie ma konta tutaj i aktualnie dostępu do netu prosił o kilka słów:
Fotka jak toś zauważył była zrobiona przed 14. Przy ładnym świetle zastanym. Modelka stała blisko wody. Jej naturalny odcień skóry jest blady - nie była ładnie opalona. Obróbka w Ps podciąganie odcienia skóry na wyczucie suwakami do regulacji barwy. Wyostrzanie oczu.
Od siebie dodam, że fotka w wersji czarno - białej zajęła I miejsce w kategorii Portret 2007 na Forum Nikona
"A little bit too much... is just enough for me" - Jean Cocteau
Odnośnie neutralnego (właściwego) koloru skóry.
Nie wolno polegać na jedynie na własnym wzroku, ponieważ monitor, oświetlenie pomieszczenia, pora dnia itp. zmieniają sposób postrzegania barwy. Celem uzyskania odpowiedniej barwy warto posłużyć się wartościami składowymi na poszczególnych kanałach.
Zakładając: skóra osobnika białego, zdrowego, fotografowanego w świetle słonecznym lub o zbliżonej temperaturze, przy pomiarze wartości kanałów w światłach (ale nie w miejscach przepalonych), obowiązują dwie zasady.
1. dla modelu cmyk (zasada dukarska):
a. magenta = cyjan x3
b. żółty = magenta + 5-10 pkt
2. dla modelu rgb (zasad podatkowa)
a. czerwony – 19% (wartości kanału czerwonego) = zielony
b. zielony – 19% = niebieski
Oczywiście są to reguły ogólne, co do których w konkretnych warunkach oświetlenia, dla danego odcienia skóry, czy wreszcie dla uzyskania specyficznego (artystycznego) efektu, np. ocieplenia zdjęcia, można wprowadzić korekty kilku procentowe do w/w wyliczeń.
pozdrawiam
Jak model rgb można stosować gdy nie mam wartości w % tylko w cyferkach?
Komentarz