Barwa skóry - jak osiągnąć dobre efekty?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

a może zapomnij o PSie i większość roboty zacznij robić np w LR?

obejrzyj moją galerię np. na digarcie www.bandit.digart.pl
    większośc fot korygowana w LR w PSie tylko poprawki lub mieszanie warstw
    do fotek portretowych polecam portraitprofessional info na www.portraitprofessional.com - pewnie nie każdy wie jak to cudo może zmienić fotke
    jak w 5 minut zmienić kształty od oczu po nos i usta itp

naprawdę polecam

co do LR jest dużo presetów w necie które świetnie dobieraja np kolor skóry
    a zapomniałem jeszcze o programiku o nazwie skin tune - http://www.phototune.com/skintune.html
    to chyba będzie dla ciebie spełnienie marzeń

pozdrowka
    Ostatnio edytowany przez Przemek Białek; 345.
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• madameK

Z tego co pamiętam to Hani za mało PSem operował robiąc akurat podane w przykładzie zdjęcie

Może czas się przesiąść na Nikona?

Komentarz

• molmagic
        Bywalec
        • 2006
        • 137

Zamieszczone przez Przemek Białek
        a może zapomnij o PSie i większość roboty zacznij robić np w LR?
        No chciałbym zbliżyć się w LR do ideału zeby miec jak najmniej do poprawiania i tak staram się robić, ale tam są tylko dwa suwaki do temeratury i tintu, można się bawić np. też w hue/saturation poszczególnych kanałów ale nie lepiej działać na krzywych?
        obejrzyj moją galerię np. na digarcie www.bandit.digart.pl
        większośc fot korygowana w LR w PSie tylko poprawki lub mieszanie warstw
        Obejrzałem, jest kilka zdjęć o fajnym kolorku skóry, ale chciałbym czegoś więcej...
        do fotek portretowych polecam portraitprofessional info na www.portraitprofessional.com - pewnie nie każdy wie jak to cudo może zmienić fotke
        jak w 5 minut zmienić kształty od oczu po nos i usta itp
        Może narazie zostawmy temat ogólnie portretów, skupmy się na kolorku skóry
        co do LR jest dużo presetów w necie które świetnie dobieraja np kolor skóry
        Ok, poszukam. Może szczególnie polecasz jakies stronki z presetami/konkretne presety?

To co chaiłbym osiągnąć to żywsza, nieco bardziej opalona skóra, taka która na pewno spodoba się Pannie Młodej gdy zoabczy siebie na zdjęciu.
        Ostatnio edytowany przez molmagic; 7566.

Komentarz

• Don_Pedro_123
          Bywalec
          • 2007
          • 161

Spróbuj użyć Capture NX - ustawisz sobie w nim dowolny kolor i odcień skóry na selektorze kolorów bez zmiany pozostałych obszarów. Dodatkowo nie ingeruje on w oryginalny NEF, a jedynie zapisuje kolejne kroki - więc zawsze możesz wrócić do oryginału. Po wszelkich korektach zapisujesz do jpg lub tiff. Prawda, że proste?
          ---------------
          Don_Pedro_123
          ---------------

Komentarz

• Przemek Białek
            Uzależniony
            • 2004
            • 832

Zamieszczone przez molmagic
            No chciałbym zbliżyć się w LR do ideału zeby miec jak najmniej do poprawiania i tak staram się robić, ale tam są tylko dwa suwaki do temeratury i tintu, można się bawić np. też w hue/saturation poszczególnych kanałów ale nie lepiej działać na krzywych?

Obejrzałem, jest kilka zdjęć o fajnym kolorku skóry, ale chciałbym czegoś więcej...

Może narazie zostawmy temat ogólnie portretów, skupmy się na kolorku skóry

Ok, poszukam. Może szczególnie polecasz jakies stronki z presetami/konkretne presety?

To co chaiłbym osiągnąć to żywsza, nieco bardziej opalona skóra, taka która na pewno spodoba się Pannie Młodej gdy zoabczy siebie na zdjęciu.
            no to podałem ci link do skin tune sciągnij demo - a na pewno ułatwi to twoje życie, poza tym w portrait professional masz duży wpływ na korekcję kolorystyczną skóry, nie tylko zabawa w chirurga od oświetlenia po chirurgię plastyczną.

jeśli natomiast chodzi o presety do LR to może - wpisanie w gugielku "lightroom preset" wyświetli ci dużo stronek, w większości presety są free.

a co do tej opalonej skóry to tej nie możesz być pewien że się młodej spodoba, w zależności od tonacji skóry jaką posiada modelka należy czynić korekty i np blada twarz w sztucznej opaleniźnie nie wygląda ciekawie.

zresztą ja zrobiłem małe doświadczenie i co ciekawe ludziom najbardziej się podoba zdrowa cera przez przekłamań kolorystycznych. Wielokrotnie można zauważyć że na fotografiach zaniża się saturacje niż zawyża, przez co kolor staje się czystszy, a jeśli koniecznie chcesz żeby młoda była opalona a młody czarnoskóry:P to może też przydało by się podziałać filtrem lub akcją emulującą filmy negatywowe "velvia"
            Ostatnio edytowany przez Przemek Białek; 345.

Komentarz

• molmagic
              Bywalec
              • 2006
              • 137

Przemek, obejrzałem też Twoje ślubne, o to wlasnie mi chodzi
              Mówisz że działasz głównie w LR i PS tylko "poprawki lub mieszanie warstw"
              Może zdradzisz co to za poprawki? Może korzystasz z tych presetów LR? Czy jednak kluczową sprawą jest tutaj po prostu odpowiednie światło?

Komentarz

• Przemek Białek
                Uzależniony
                • 2004
                • 832

Zamieszczone przez molmagic
                Przemek, obejrzałem też Twoje ślubne, o to wlasnie mi chodzi
                Mówisz że działasz głównie w LR i PS tylko "poprawki lub mieszanie warstw"
                Może zdradzisz co to za poprawki? Może korzystasz z tych presetów LR? Czy jednak kluczową sprawą jest tutaj po prostu odpowiednie światło?
                zapodaj link do którejś z fotek to ci odpowiem

Komentarz

• molmagic
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 137

Niektóre spośród wielu

Jak korygować jak ktoś jest ewidentnie "czerwonoskóry"?

Komentarz

• Przemek Białek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 832

pierwsze bardzo dobre światło

drugie złota blenda

trzecie mocne śłońce - czerwiec ponadto mieszanie warstw na solftlight lub overlay już nie pamiętam

przeslij mi na mejla jakąś rawke to ci skoryguje w LR i prześle ustawienia

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

molmagic, dobrze ci juz wczesniej Przemek napisał... są rózne gusta i np w pierwszym skóra jak dla mnie troszkę za ciemna...

Komentarz

• Burner
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 16

Ze względu na to, że Hanibal nie ma konta tutaj i aktualnie dostępu do netu prosił o kilka słów:

Fotka jak toś zauważył była zrobiona przed 14. Przy ładnym świetle zastanym. Modelka stała blisko wody. Jej naturalny odcień skóry jest blady - nie była ładnie opalona. Obróbka w Ps podciąganie odcienia skóry na wyczucie suwakami do regulacji barwy. Wyostrzanie oczu.

Od siebie dodam, że fotka w wersji czarno - białej zajęła I miejsce w kategorii Portret 2007 na Forum Nikona
                        "A little bit too much... is just enough for me" - Jean Cocteau

Fotografia ślubna, reportaż ślubny
                        Bartek Witek Photography na Instagramie

Komentarz

• michał anioł
                          • 2015
                          • 7

Odp: Barwa skóry - jak osiągnąć dobre efekty?

Zamieszczone przez acekd
                          Odnośnie neutralnego (właściwego) koloru skóry.
                          Nie wolno polegać na jedynie na własnym wzroku, ponieważ monitor, oświetlenie pomieszczenia, pora dnia itp. zmieniają sposób postrzegania barwy. Celem uzyskania odpowiedniej barwy warto posłużyć się wartościami składowymi na poszczególnych kanałach.
                          Zakładając: skóra osobnika białego, zdrowego, fotografowanego w świetle słonecznym lub o zbliżonej temperaturze, przy pomiarze wartości kanałów w światłach (ale nie w miejscach przepalonych), obowiązują dwie zasady.
                          1. dla modelu cmyk (zasada dukarska):
                          a. magenta = cyjan x3
                          b. żółty = magenta + 5-10 pkt
                          2. dla modelu rgb (zasad podatkowa)
                          a. czerwony – 19% (wartości kanału czerwonego) = zielony
                          b. zielony – 19% = niebieski
                          Oczywiście są to reguły ogólne, co do których w konkretnych warunkach oświetlenia, dla danego odcienia skóry, czy wreszcie dla uzyskania specyficznego (artystycznego) efektu, np. ocieplenia zdjęcia, można wprowadzić korekty kilku procentowe do w/w wyliczeń.
                          pozdrawiam
                          Jak model rgb można stosować gdy nie mam wartości w % tylko w cyferkach?

Komentarz

• wain
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 630

Zamieszczone przez michał anioł
                            Jak model rgb można stosować gdy nie mam wartości w % tylko w cyferkach?
                            Zgłaszam kolegę do nominacji na Archeologa Roku!
                            40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                            www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4087

Zamieszczone przez wain
                              Zgłaszam kolegę do nominacji na Archeologa Roku!
                              Oj tam , oj tam - dobry kotlet nie jest zly ^^
                              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• michał anioł
                                • 2015
                                • 7

taka sytuacja czerwonawe ryjki się zdażają to kombinuje

Komentarz

Pracuję...