Kawa przy okazji zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2462

Kawa przy okazji zdjęć

Kawę polecam kupować na Allegro prosto z palarni. Nie wiem co z tą kawą później robisz ale np. do klasycznego espresso jest dużo lepsza od kaw marketowych. Cena bardzo zbliżona 55-65zl za 1kg
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Odp: Canon wygrywa akumulatorowy proces

Zamieszczone przez Przemek_PC
    Kawę polecam kupować na Allegro prosto z palarni. Nie wiem co z tą kawą później robisz ale np. do klasycznego espresso jest dużo lepsza od kaw marketowych. Cena bardzo zbliżona 55-65zl za 1kg
    Wiem, też czasami zamawiam
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4318

to może watek KAWArniany?
      polecam palarnie https://mastroantonio.pl/, w sumie to jest najlepsza palarnia kawy w Polsce
      ale nie wiem czy wiecie ale nasi żółci na twarzy bracia weszli w rynek ekspresów do kawy i rozbili bank
      taki AVX Snow za 7 stówek ma prawie wszystko to co miały kolby od 3 k w górę...
      nie mówiąc już o akcesoriach na każdą kieszeń
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• NorthPole
        Bywalec
        • 2012
        • 104

Zamieszczone przez becekpl
        taki AVX Snow za 7 stówek ma prawie wszystko to co miały kolby od 3 k w górę...
        Fakt, prawie wszystko. AVX Snow ma np. termoblok:

"Termoblok zapewnia szybkie nagrzewanie się ekspresu oraz utrzymuje stabilną temperaturę podczas parzenia kawy, co jest
        kluczowe dla zachowania jej najlepszego smaku.
        ".

Te ekspresy kolbowe za ponad 3k, do których porównujesz tego AVXa, mają zwykle kilo mosiądzu w grupie, który stabilizuje temperaturę i dlatego mogą one robić powtarzalnie dobre espresso. Ale faktycznie, za 7 stów to konkurencja dla prostych maszynek.

Sorry za offtopic, ale espresso to moje drugie hobby

Komentarz

• Hubert Multana
          Uzależniony
          • 2010
          • 665

Zamieszczone przez NorthPole
          Fakt, prawie wszystko. AVX Snow ma np. termoblok:

"Termoblok zapewnia szybkie nagrzewanie się ekspresu oraz utrzymuje stabilną temperaturę podczas parzenia kawy, co jest
          kluczowe dla zachowania jej najlepszego smaku.
          ".

Te ekspresy kolbowe za ponad 3k, do których porównujesz tego AVXa, mają zwykle kilo mosiądzu w grupie, który stabilizuje temperaturę i dlatego mogą one robić powtarzalnie dobre espresso. Ale faktycznie, za 7 stów to konkurencja dla prostych maszynek.

Sorry za offtopic, ale espresso to moje drugie hobby
          My jestesmy team przelew Swoja droga zona jest twarzą chyba największego polskiego sklepu z kawa fajny ten AVX, nawet nie wiedziałem ze jest cos takiego. Nawet bym sobie sprawił, ale kurcze wszystkie fajne akcesoria do espresso są pod kolbę 58mm a tu jest malutkie 51mm.
          Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• NorthPole
            Bywalec
            • 2012
            • 104

Bo 58mm to pełna klatka wśród ekspresów

Komentarz

• Ligo
              Początki nałogu
              • 2012
              • 387

Nie, to tylko rozmiar gwintu.

Komentarz

• janpur
                Bywalec
                • 2015
                • 141

Bialetti
                M50; 1.4/32mm

Komentarz

• Hubert Multana
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 665

Zamieszczone przez NorthPole
                  Bo 58mm to pełna klatka wśród ekspresów
                  No wiem ale na początek nie wydam tysięcy, a sklep z którym współpracujemy raczej nas targetuje pod przelew i nie mamy za bardzo pola manewru z espresso wiec jak nawet nie wiem czy mi się spodoba takie robienie kawy w domu. Wiem natomiast, ze mega jarają mnie te wszystkie tampery i obrotowe igły wiec jak juz mam kupować ekspres to tylko taki, do którego można takie rzeczy dokupić. Tylko ze no właśnie na 51mm nie ma chyba za bardzo wyboru, albo zle szukam.
                  Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• mystek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1015

Kurde, co do "najlepszej palarni w Polsce" to się już naczytałem i co człowiek, to opinia, także to przyjmuję z lekkim dystansem. Swoją drogą osobiście nigdy nie kupuję dwa razy tej samej kawy tylko za każdym razem inną. Od lat piję kawę z prostego ekspresu, tj Saeco Xsmall Hd-coś tam i szczerze mówiąc żadna z kaw nie zrobiła na mnie jakiegoś wow-wrażenia. Owszem, każda jest jakaś inna, ale mimo wszystko "taka sama". Generalnie kupuję kawy w przedziale 50-120zł za 1kg powiedzmy i jedyna, jaką zapamiętałem to "Brazylia Mogiana" (coś takiego https://nostrocafe.pl/Kawa-Ziarnista...QaAnZCEALw_wcB choć można kupić to taniej, naturalnie niż w tym linku). Była całkiem spoko, ale oczywiście bez "wow" ...

Może to "nieznajstwo", albo coś w ten deseń, ale mam wrażenie, że większe znaczenie na smak kawy ma ekspres do kawy niż sama kawa . W pracy mamy ekspres DeLonghi Primadonna Elite i on robi inną kawę niż ten mój taniuśki, tj ma bardziej wyrazisty smak ta kawa, jest taka jakby gęstsza, bardziej kremowa. Od paru miesięcy próbuję "wczuć" się w smak kawy, ale nie wychodzi mi to jakoś .
                    https://www.facebook.com/mystekfoto
                    https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• NorthPole
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 104

Wątek, jak zwykle zresztą, poszedł w swoim kierunku, więc co tam...

Zamieszczone przez mystek
                      mam wrażenie, że większe znaczenie na smak kawy ma ekspres do kawy niż sama kawa
                      Jest w tym trochę prawdy. Żeby poczuć coś więcej w kawie, to oprócz dobrej kawy (ziaren), potrzebny jest jeszcze porządny ekspres (albo jakieś inne cudo do parzenia, ale na tym się nie znam) i przede wszystkim młynek. Dobry ekspres i młynek zapewniają powtarzalność i możliwość wprowadzania drobnych korekt podczas parzenia. Oczywiście trochę wprawy też jest wskazane. Dobra kawa (ziarno), to świeża kawa. Większość marketowych mieszanek to stare ziarna drugiej albo trzeciej kategorii I nie istotna jest tutaj data przydatności czy nawet data palenia, tylko to, że ziarenka zanim trafiły do pieca i potem do torebki, już zdążyły się odleżeć w magazynach. Nie chcę dalej tego rozwijać, ale w skrócie, nie warto kupować kawy na promocji...

Komentarz

• becekpl
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 4318

ja sobie taki kupiłem, 58 mm E61

przejście z poprzedniego Ascaso Basic na AVX EM1 to jak zamiana Canona R na Canona R6
                        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Ligo
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 387

Czarna magia... A jeśli kupuję sobie kawę drobno mieloną i zalewam wrzątkiem w szklance, to czy to tak, jakbym focił Zenitem E?

Komentarz

• cybulski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2022
                            • 1248

Zamieszczone przez Ligo
                            Czarna magia... A jeśli kupuję sobie kawę drobno mieloną i zalewam wrzątkiem w szklance, to czy to tak, jakbym focił Zenitem E?
                            Bluźnierca
                            linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Leon007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2875

A po turecku, taka w tygielku, to jak Linhof Precision.
                              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                              Ja
                              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                              Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...