Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Levon
    Dopiero zaczyna
    • 2023
    • 25

Odp: Komputer dla fotografa 2024

Nie wyrzucajcie starych akwariów, mogą się przydać jako buda do zbudowania komputera. (•_•)
    Podzespoły są coraz bardziej prądożerne i wydzielają coraz więcej ciepła (z wyjątkiem arch. ARM), więc na tegorocznych targach CES w Las Vegas pokazali komputer zanurzony w oleju...
    Link -> Youtube - Komputer zanurzony w oleju

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Untitled999.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 94,2 KB
ID: 2110936

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez Levon
      Nie wyrzucajcie starych akwariów, mogą się przydać jako buda do zbudowania komputera. (•_•)
      Podzespoły są coraz bardziej prądożerne i wydzielają coraz więcej ciepła (z wyjątkiem arch. ARM), więc na tegorocznych targach CES w Las Vegas pokazali komputer zanurzony w oleju...
      ale to prawda jest? ze coraz bardziej pradozerne?

ja mam wrazenie, ze ta z kazda generacja procesorow (CPU/GPU) litografia idzie w dol, wiec i spada zapotrzebowanie na energie (i wydzielane cieplo) przy tej samej ilosci tranzystorow. innymi slowy: ta sama moc obliczeniowa jest energetycznie efektywniejsza.

a to jakby przeczy tezie (bo to dla mnie jest teza) tej wypowiedzi, ze podzespoly sa bardziej pradozerne. no wlasnie nie sa, zuzywaja coraz mniej pradu.

to chyba raczej aplikacje wykorzystujace jeszcze wiecej obliczen przeslaniaja te zalety z okladem. a to jest troche inny obrazek niz malowany przez takie odgorne aksjomaty "podzespoly sa bardziej pradozerne". bo te bynajmniej nie sa

co do kompow zanurzonych w oleju... widze zalety rozwiazania: "Jadzka, poczekaj chwile z tym smazeniem kotletow, musze przepiac kable do karty graficznej, to w sam raz od razu olej przyniose" poza tym oczywiscie pomysl kompletnie z czapy, zaden serwis sie tego nie tknie, bo by sie tego potem nie dosprzatalo
      Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
      www albo tez flickr

Komentarz

• solti
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

Zamieszczone przez akustyk
        ale to prawda jest? ze coraz bardziej pradozerne?
        W przypadku kart graficznych zdecydowanie tak. Porównaj sobie zapotrzebowanie na prąd RTX 5090 (575 W) vs RTX 4090 (450W).
        ja mam wrazenie, ze ta z kazda generacja procesorow (CPU/GPU) litografia idzie w dol, wiec i spada zapotrzebowanie na energie (i wydzielane cieplo) przy tej samej ilosci tranzystorow. innymi slowy: ta sama moc obliczeniowa jest energetycznie efektywniejsza.
        Tu masz rację, ale końcowa moc kart graficznych / procesorów rośnie, więc mimo prawidłowości twojej tezy, łączne zapotrzebowanie na prąd i ilość wydzielanego ciepła niestety też rosną...
        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
        galeria na forum Canon-board
        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
        galeria.solti.pl

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Zamieszczone przez Levon

[ATTACH=CONFIG]19230[/ATTACH]
          Widziałem to, ale prawda jest taka, że to nic nowego

Już 5 lat temu nasi rodzimi "tech youtuberzy" robili takie eksperymenty

SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• MstrG
            Początki nałogu
            • 2013
            • 297

Zamieszczone przez Levon

[ATTACH=CONFIG]19230[/ATTACH]
            Jak na targach to musi być nowość, tymczasem 5 lat temu akwarium z olejem wazelinowym:

Jest to ciekawe rozwiązanie.

//edit
            Widzę, że Bangi też to znał.

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez solti
              W przypadku kart graficznych zdecydowanie tak. Porównaj sobie zapotrzebowanie na prąd RTX 5090 (575 W) vs RTX 4090 (450W).
              to dowodzi, ze pradozernosc topowych CPU/GPU mocno rosnie. ale..

Zamieszczone przez solti
              Tu masz rację, ale końcowa moc kart graficznych / procesorów rośnie, więc mimo prawidłowości twojej tezy, łączne zapotrzebowanie na prąd i ilość wydzielanego ciepła niestety też rosną...
              zgoda.
              z tym ze patrzac na maksymalne TDP linii x060 czy x070 - to widac, ze wzrost mocy obliczeniowej przewyzsza korzysci z nizszej litografii (wiec w terminologii TDP ladujemy dalej) ale to w sumie sa roznice na poziomie inflacji w strefie Euro i tu tez trzebaby brac poprawke miedzy maksymalnym TDP a jakims usrednionym (przy tych samych warunkach brzegowych) bo to moze byc bardzo roznie. a na pewno taki RXT 5070 na tym samym zadaniu zezre mniej pradu niz RTX 4070.

jakby nie patrzyl i jakby nie probowal mierenneuken (zwrot holenderski, pozostawiam do samodzielnego przetlumaczenia) to te faktyczne roznice w moim mniemaniu nie wydaja sie przystawac do gromkich obwieszczen w stylu "olaboga, kompy coraz bardziej sie grzeja, lap Jontek za widly i wiadro z lolejem"...
              www albo tez flickr

Komentarz

• MstrG
                Początki nałogu
                • 2013
                • 297

jakby nie patrzyl i jakby nie probowal mierenneuken (zwrot holenderski, pozostawiam do samodzielnego przetlumaczenia) to te faktyczne roznice nie wydaja sie przystawac do tych gromkich obwieszczen w stylu "olaboga, kompy coraz bardziej sie grzeja, lap Jontek za widly i wiadro z lolejem"...
                Wiadro z olejem wazelinowym?
                Pobór prądu w piku czy nawet uśredniony nic nam nie powie pod względem zapotrzebowania na prąd. Dlaczego? Bo mocniejsza karta równie dobrze może pobrać chwilowo więcej papu, ale to samo zadanie wykona dużo szybciej niż karta poprzedniej generacji.
                Ewentualnie można porównać wydajność i pobór energii w tych samych testach. Ja przechodziłem z 3080 na 4070 Super:

Nowsza karta pobiera o 1/3 mniej prądu przy troszkę lepszej wydajności.

Komentarz

• Levon
                  Dopiero zaczyna
                  • 2023
                  • 25

> a na pewno taki RXT 5070 na tym samym zadaniu zezre mniej pradu niz RTX 4070.
                  karta równie dobrze może pobrać chwilowo więcej papu, ale to samo zadanie wykona dużo szybciej niż karta poprzedniej generacji.

Liczenie zużycia energii na konkretne zadanie jest co najmniej śmieszne. Nikt nie włącza kopa do obróbki 100 zdjęć w LR i potem go wyłącza.
                  Znaczenie ma moc bazowa, bo komp typowego gracza jest włączony przez nie wiem 5-10 godzin i w tym czasie liczymy pobraną energię i wydzielone ciepło. I porównujemy to do jakiegoś punktu w przeszłości.

RTX 2080, miała TDP na poziomie około 215 W, RTX z rodziny 40XX jest na poziomie 450 W. Intel Core i9-9900K (2018 r.): TDP wynosiło 95 W, co było standardem dla procesorów tej klasy, Intel Core i9-13900K (2022 r.) bazowe TDP wynosi 125 W, ale maksymalne (PL2) sięga 253 W. No ale [MENTION=984]akustyk[/MENTION] powie, że więcej to mniej LOL.

Komentarz

• MstrG
                    Początki nałogu
                    • 2013
                    • 297

Zamieszczone przez Levon
                    > a na pewno taki RXT 5070 na tym samym zadaniu zezre mniej pradu niz RTX 4070.
                    karta równie dobrze może pobrać chwilowo więcej papu, ale to samo zadanie wykona dużo szybciej niż karta poprzedniej generacji.

Liczenie zużycia energii na konkretne zadanie jest co najmniej śmieszne. Nikt nie włącza kopa do obróbki 100 zdjęć w LR i potem go wyłącza.
                    Znaczenie ma moc bazowa, bo komp typowego gracza jest włączony przez nie wiem 5-10 godzin i w tym czasie liczymy pobraną energię i wydzielone ciepło. I porównujemy to do jakiegoś punktu w przeszłości.

RTX 2080, miała TDP na poziomie około 215 W, RTX z rodziny 40XX jest na poziomie 450 W. Intel Core i9-9900K (2018 r.): TDP wynosiło 95 W, co było standardem dla procesorów tej klasy, Intel Core i9-13900K (2022 r.) bazowe TDP wynosi 125 W, ale maksymalne (PL2) sięga 253 W. No ale [MENTION=984]akustyk[/MENTION] powie, że więcej to mniej LOL.
                    Nie wiedziałem, że w idlu jest taki pobór energii. Człowiek uczy się całe życie
                    Dolicz może jeszcze straty na zasilaczu przy minimalnym obciążeniu.

Komentarz

• Levon
                      Dopiero zaczyna
                      • 2023
                      • 25

No wiadomo, że przy małym obciążeniu, albo iddle to zużycie samej karty może być nawet mniejsze ze wzgl. na bardziej nowoczesną architekturę i nowy proces technologiczny (np. 3 nm). Ale zauważ, że wszystko ma coraz większe wymagania, zwięksają się rozdzielczości, gracze już nie grają w 1080p tylko teraz chyba głównie 1440p albo nawet 4K.
                      Proponuję użyć watomierza i zmierzyć sumaryczną moc pobieraną przez zestaw, a nie skupianiu się tylko i wyłącznie na "zadaniu".
                      Wg. Waszej narracji to w sumie teraz już nie potrzebujemy chłodzenia...

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez Levon
                        No ale [MENTION=984]akustyk[/MENTION] powie, że więcej to mniej LOL.
                        jesli twoim celem jest wykupywanie najbardziej wydajnych procow w danej generacji, to dyskusje o pradzie w ogole uwazam za z gory bezcelowa.

mnie osobiscie to mniej interesuje, ale kazdemu wedle gustu.

co do zapotrzebowania na energie to mam takie spostrzezenie, ze drzewiej moj GTX 960 wymagal regulacji jakims tunerem, zeby przy klikaniu okienek w windzie wentyl byl w miare cicho. jak kilka lat pozniej zamienilem na GTX 1070 (25% wyzsze TDP) to w idlu wentylator nawet nie drgnal. i to jest stan w jakim GPU jest u mnie 80-90% czasu. bo nawet w nowym LR ktory mocno korzysta z GPU, to sa wszystko chwilowe piki, dopiero przy wywolywaniu serii zdjec mozna posluchac wentylatorow GPU (obecnie 3070).

z procesorami nie mam trudnosci mentalnych. ostatnio zmienialem Ryzena 5 3600X na 9 5900X, gdzie jest 10W roznicy na TDP, za to w wydajnosci w LR jest przepasc. podejrzewam ze przez caly throttling Ryzenow i wieksza ilosc core'ow srednie zuzycie 9-tki jest zauwazalnie wyzsze niz 5 ale umowmy sie ze jesli to sie trzyma poziomu zarowek korytarzowych, to nie bede plakal.

Zamieszczone przez Levon
                        Proponuję użyć watomierza i zmierzyć sumaryczną moc pobieraną przez zestaw, a nie skupianiu się tylko i wyłącznie na "zadaniu".
                        dokladnie tak by to trzeba robic. i w dzisiejszym swiecie mam raczej malo watpliwosci, ze robiac takie pomiary rok w rok zobaczy sie systematyczny wzrost wartosci, nawet wymieniajac bebechy na bardziej energooszczedne. taki urok tego wszystkiego juz. przy czym jednak wydaje mi sie, ze u jakiegos przecietnego uzytkownika to jest bardziej przyrost "inflacyjny" (te kilka procent rocznie) niz jakies dramatyczne skoki.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Ligo
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 387

co do kompow zanurzonych w oleju... oczywiscie pomysl kompletnie z czapy
                          Absolutnie nie, pomysł jest bardzo dobry.
                          Sam myślałem, żeby zalać budę olejem transformatorowym, bo potrzebowałem kompa cichego i chłodnego do video. To było na początku lat '2000, ale skończyło się na zakupie kompletnego chłodzenia wodnego od firmy CPC z Krakowa, która pewnie już nie istnieje.

Komentarz

• MstrG
                            Początki nałogu
                            • 2013
                            • 297

Zamieszczone przez Levon
                            No wiadomo, że przy małym obciążeniu, albo iddle to zużycie samej karty może być nawet mniejsze ze wzgl. na bardziej nowoczesną architekturę i nowy proces technologiczny (np. 3 nm). Ale zauważ, że wszystko ma coraz większe wymagania, zwięksają się rozdzielczości, gracze już nie grają w 1080p tylko teraz chyba głównie 1440p albo nawet 4K.
                            Wg. Waszej narracji to w sumie teraz już nie potrzebujemy chłodzenia...
                            Rozumiem, czyli ostatecznie zestawiasz zużycie przy różnych zadaniach? 1080p na starszej karcie do 1440p na nowszej?
                            Nie wiem gdzie wyczytałeś ten brak chłodzenia. U mnie przy spokojnej pracy temperatury wyglądają tak:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Zrzut ekranu 2025-01-15 185642.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 27,6 KB
ID: 2110937

Komentarz

• Levon
                              Dopiero zaczyna
                              • 2023
                              • 25

Zamieszczone przez MstrG
                              U mnie przy spokojnej pracy temperatury wyglądają tak:
                              [ATTACH=CONFIG]19231[/ATTACH]
                              Naprawdę fajne wyniki, wygląda to więcej niż dobrze, dużo dużo mniej niż przy okazji jakiś recenzji gdzie zazwyczaj podają wyniki temp. przy okazji pokazywania FPS'ów w różnych gierkach.
                              A tak z ciekawości, próbowałeś kiedyś podłączyć watomierz do listwy gdzie masz wszystkie rzeczy razem i oszacować miesięczny koszt? Jestem ciekawy jakie to mogą być wartości...

Mac z ARM ma niskie zużycie, chociaż mnie kusi ostatnio zakup RTX'a głównie pod FLUX Dev.

Komentarz

• Leon007
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2875

Zamieszczone przez Ligo
                                Absolutnie nie, pomysł jest bardzo dobry.
                                Sam myślałem, żeby zalać budę olejem transformatorowym, bo potrzebowałem kompa cichego i chłodnego do video. To było na początku lat '2000, ale skończyło się na zakupie kompletnego chłodzenia wodnego od firmy CPC z Krakowa, która pewnie już nie istnieje.
                                Właśnie. Nowość tego pomysłu polega na tym, że to komputer jest zalany, bo transformatory średniej i większej mocy są zanurzone w oleju od zarania świata.

Ale, tak nawiasem, niezłym trzeba być maniakiem, żeby się w takie rzeczy bawić w domu. Bo podejrzewam, nie wiem na pewno, że serwery dużej mocy mogą od dawna tak pracować.
                                Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                                Ja
                                Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                                Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...