Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Odp: Komputer dla fotografa 2024

oraz

SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Przemek_PC
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2462

Czyli w skrócie 5070 wyświetla 120fps z wygenerowanych 30 czyli gra i tak chodzi wolno ale wyświetla się szybko [emoji3] ciekawe jaką wydajność tych kart będzie w aplikacjach użytkowych.

Komentarz

• robertskc7
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1513

Wchodzę do pokoju syna szwagierki - nastolatek. Napi***ala jak głupi w fortnita. Cały czas skacze i macha myszką, nawet jak nic się nie dzieje to napierdziela nerwowe ruchy. Pytam o co chodzi. Wujek za mało fps i w to się nie da grać bo laguje, Zobacz. no i mi skacze dalej jak wariat ale zabija co chwile kogoś. W czym problem. Bo znajomi mają kompa za 12 koła, podkręcone, chłodzone cieczą itp itd a on nie ma takiego.
        Także nvidia wykonała robote. Po te nowe gforcy już kolejka czeka 15 latków z grzywką czuprynką. FPSy będą mieli, będzie się dało skoczyć 4 razy zamiast 3 na sekundę. A Ty płać.
        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2939

o nie, jesteśmy zgubieni
          EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
          Flickr | YT

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5499

Zamieszczone przez Przemek_PC
            Czyli w skrócie 5070 wyświetla 120fps z wygenerowanych 30 czyli gra i tak chodzi wolno ale wyświetla się szybko [emoji3] ciekawe jaką wydajność tych kart będzie w aplikacjach użytkowych.
            Te wszystkie ficzery typu DLSS to chyba nie mają za bardzo nic do aplikacji użytkowych.
            Myślę, że odszumianie SI w Lr poprawi się o 1-2 sekundy

Zamieszczone przez robertskc7
            Wchodzę do pokoju syna szwagierki - nastolatek. Napi***ala jak głupi w fortnita. Cały czas skacze i macha myszką, nawet jak nic się nie dzieje to napierdziela nerwowe ruchy. Pytam o co chodzi. Wujek za mało fps i w to się nie da grać bo laguje, Zobacz. no i mi skacze dalej jak wariat ale zabija co chwile kogoś. W czym problem. Bo znajomi mają kompa za 12 koła, podkręcone, chłodzone cieczą itp itd a on nie ma takiego.
            Także nvidia wykonała robote. Po te nowe gforcy już kolejka czeka 15 latków z grzywką czuprynką. FPSy będą mieli, będzie się dało skoczyć 4 razy zamiast 3 na sekundę. A Ty płać.
            Nie trzeba mieć kompa za 12k chłodzonego cieczą, by w Fortnite wykręcać dużą ilość FPS. Fortnite jest względnie niewymagającą grą, a "zawodowi" gracze raczej wyłączają wszelkie wypasione efekty wizualne. Mój 15-latek już to zrozumiał jakieś 3 lata temu
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2462

Nastolatek nadal będzie strzelał z opóźnieniem bo gra będzie generowała mało fps. Ale 70% ludzi łyknie ten nowy patent nVidii. Skoro jednak seria 50x0 ma takie możliwości jeśli chodzi o generowanie sztucznych klatek za pomocą AI to osobiście oczekuję bardzo dobrej wydajności w aplikacjach użytkowych wykorzystujących AI typu LR czy Davinci Resolve.

Komentarz

• Levon
                Dopiero zaczyna
                • 2023
                • 25

Ale zapotrzebowanie na moc to te nowe karty też mają niemałą, RTX 5090 pobiera 575 Watów, a 5080 pobiera 360 W. I to sama karta graficzna nie mówiąc o reszcie. Więc robi się już mały piecyk.
                RTX 5090 Nvidii zbliża się zatem do limitu standardu zasilania GPU 12V-2×6 (16-pin), który został zaprojektowany do dostarczania maksymalnie 600 watów mocy. Tak jak powiedział na wrzuconym wyżej filmiku Black, trzeba poczekać czy nie będą się palić złącza.

Komentarz

• cybulski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2022
                  • 1248

"przyjmuje się 70-80 W na 1 m² powierzchni, jeśli dodatkowo pomieszczenie ma więcej niż jedno okno lub więcej niż jedną ścianę zewnętrzną, należy przyjąć 80-100 W/m²."

więc jak znalazł
                  linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5499

SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2462

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

Wlasnie pod wzgledem poboru mocy maczki wymiatają.
                        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                        Flickr | YT

Komentarz

• Lukas87
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 86

Jeśli to zły wątek, to sorry, ale nic innego bardziej pasującego nie znalazłem. Otóż planuję zakup nowego komputera bo mój kilkunastoletni Dell już nie domaga. Pod uwagę biorę raczej tylko Maca, a że system dla mnie w ogóle nie znany (tylko tyle co na forach i od znajomego fotografa), to szukam porady. Sprzęt potrzebny tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć w Lightroomie/Photoshopie (95%/5%). Czasami może jakieś wideo z drona. Obecnie działam na Canonie R (tylko RAWy), ale w niedalekiej przyszłości dojdzie pewnie R6 II.

Na oku mam:
                          1. MacBook Air M2/16GB
                          2. MacBook Air M3/16GB
                          3. Mac Mini M4/16GB
                          4. Mac Mini M4/24GB

Zdaję sobie sprawę, że wybierając ostatni byłbym najbardziej zadowolony, ale może te 16GB RAMu spokojnie da radę na moje potrzeby.
                          R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II + EF 135 f/2

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2462

Odszumiasz zdjęcia z wykorzystaniem AI?

Komentarz

• Ligo
                              Początki nałogu
                              • 2012
                              • 387

Zamieszczone przez Lukas87
                              Jeśli to zły wątek, to sorry, ale nic innego bardziej pasującego nie znalazłem.
                              Jak tu nie znajdziesz info, to u żółtych jest sporo o tym ostatnio.

Komentarz

• cybulski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2022
                                • 1248

Zamieszczone przez Lukas87
                                Jeśli to zły wątek, to sorry, ale nic innego bardziej pasującego nie znalazłem. Otóż planuję zakup nowego komputera bo mój kilkunastoletni Dell już nie domaga. Pod uwagę biorę raczej tylko Maca, a że system dla mnie w ogóle nie znany (tylko tyle co na forach i od znajomego fotografa), to szukam porady. Sprzęt potrzebny tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć w Lightroomie/Photoshopie (95%/5%). Czasami może jakieś wideo z drona. Obecnie działam na Canonie R (tylko RAWy), ale w niedalekiej przyszłości dojdzie pewnie R6 II.

Na oku mam:
                                1. MacBook Air M2/16GB
                                2. MacBook Air M3/16GB
                                3. Mac Mini M4/16GB
                                4. Mac Mini M4/24GB

Zdaję sobie sprawę, że wybierając ostatni byłbym najbardziej zadowolony, ale może te 16GB RAMu spokojnie da radę na moje potrzeby.
                                Jeśli jest budżet bierz M4 24/516 zamiast podstawowej. Na nikoniarzach dawałem testy eksportow i odszumiania w dxo z M4 24/516, jest dobrze a nawet bdb. https://forum.nikoniarze.pl/threads/...59#post4319445 jeśli chcesz mogę ten podobny test powtórzyć dla canona R. Mam zarówno M2 16/256 i M4 24/512.

Tylko ze ja nie używam LR a DXO/PS plus Bridge na macu.

Wyniki testu w skrócie z a7iii
                                - 525 rawów z odszumianiem podstawowym DXO - 12min 55 sek (1,48sek na raw)
                                - 525 rawów z odszumianiem max DXO - 40min 44 sek (4,65 sek na raw)
                                Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                                linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

Pracuję...