Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jesli wydajność jest priorytetem to wiadomo. Przecież ten Mini to najsłabszy model M2 Appla to widać w różnych testach
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Czyli operacje sieciowe w tym wypadku mają niewielkie znaczenie. Głównie moc procka i grafiki. A to też było z DXO czy LR?
--- Kolejny post ---
Bo taka mnie myśl naszła, filmów nie robię, że po roku pracy na tym podstawowym M2, nie czuję że potrzeba mi więcej wydajności. Więc nie wiem czy plan zakupu M4 MAX, niewazne ile tam będzie szybszy, nie odejdzie przypadkiem w zapomnienie. Szczególnie że operacja exportu, na tym podstawowym, pozwala normalnie robić inne rzeczy i nie czuć że on coś tam robi w tle.
--- Kolejny post ---
Wiadomo, że gdy się patrzy w benchmarki to wyższe modele kuszą. Ale z drugiej strony rozsądek mówi, że niekoniecznie jest taka potrzeba u mnie. Hmmm
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Właśnie, zazwyczaj robi się export 20-30 plików max jednorazowo. Te czasy takie czy inne są realnie mniej ważne, skoro pracuje się płynnie.
Ciekawe czy ktoś z podstawowym M4 jeśli już mają zrobi podobny test aby zobaczyć czy tam coś lepiej i o ile w takim zadaniu exportu czy nie bardzo. Bo cena podstawowego ma sens skoro i tak magazyn plików na NAS.
Po modernizacji PC (pierwszej dużej od 2012 roku) według benchmarków mam kilkukrotnie szybszy sprzęt ale w pracy z wideo czy foto nie zauważam różnić. Prawdopodobnie dlatego, że nie robię bardzo skomplikowanych rzeczy. Duże przyspieszenie uzyskałem jedynie w odszumianiu LR po zmianie karty graficznej z GTX1070 na RTX3070 z 30s do 7s ale to jeszcze na starej platformie opartej o i7 3770K. Gry to inny temat i tutaj widzę duży wzrost wydajności ale do pracy stara platforma była wystarczająca.
Po modernizacji PC (pierwszej dużej od 2012 roku) według benchmarków mam kilkukrotnie szybszy sprzęt ale w pracy z wideo czy foto nie zauważam różnić. Prawdopodobnie dlatego, że nie robię bardzo skomplikowanych rzeczy. Duże przyspieszenie uzyskałem jedynie w odszumianiu LR po zmianie karty graficznej z GTX1070 na RTX3070 z 30s do 7s ale to jeszcze na starej platformie opartej o i7 3770K. Gry to inny temat i tutaj widzę duży wzrost wydajności ale do pracy stara platforma była wystarczająca.
wymienilem ostatnio Ryzena 3600X na 5900X, i 1070 na 3070. roznica w LR jest spora. z czego po monitorach temperatur widze, ze i proc i akcelerator pracuja w LR (proc glownie w module edycji, akcelerator przy eksporcie i generowaniu miniaturek). wszedzie po kolei jest szybciej - interfejs LR jest szybszy, przeskakiwanie miedzy zdjeciami i kopiowanie procesu z poprzedniego zdjecia zauwazalnie predzej. na samym eksporcie jest wielka roznica (gdzies miedzy 2x a 3x szybciej), no ale to logiczne...
Ja już miałem tak starego peceta do zdjęć, że apgrejd nie miał żadnego sensu. Stąd rok temu padła decyzja na maczka. I jest ok jestem zadowolony a już najbardziej właśnie z kolorów jakie widzę na ekranie. Demon prędkości to to nie jest ale ja nie mam dużych wymagań do tzw prędkości oby było płynnie.
--- Kolejny post ---
Dziś byłem w iSpocie, przy okazji. I okazało się że żadnego M4 Mini nie mają od ręki, niewazne czy podstawowy czy pro czy jakikolwiek. Miesiąc trzeba czekać tyle podobno mają zamówień. Co się w ogóle porobiło, najpierw pół roku czekania bylo na x100vi a teraz zwykły M4 nie ma. Przecież to są niszowe rzeczy a nie ma.
wymienilem ostatnio Ryzena 3600X na 5900X, i 1070 na 3070. roznica w LR jest spora. z czego po monitorach temperatur widze, ze i proc i akcelerator pracuja w LR (proc glownie w module edycji, akcelerator przy eksporcie i generowaniu miniaturek). wszedzie po kolei jest szybciej - interfejs LR jest szybszy, przeskakiwanie miedzy zdjeciami i kopiowanie procesu z poprzedniego zdjecia zauwazalnie predzej. na samym eksporcie jest wielka roznica (gdzies miedzy 2x a 3x szybciej), no ale to logiczne...
Mam to samo,Ryzena 2600 wymieniłem na Ryzena 5700x. 1050 4GB wymieniłem na 4060ti 16GB. Przy dwóch monitorach 2K różnica pracy spora (mówię o nowym LR, który do demonów prędkości nie należy). Przy okazji czuje się eko plus nieograbiony finansowo
To albo te starsze Ryzeny takie słabe albo ten mój i7 3770K podkręcony na 4.2GHz z 32GB RAM taki mocny.
Stare Ryzeny są dużo szybsze od tego Intela (który jest dużo starszy) co masz. Wszystko zależy od indywidualnych odczuć co dla kogo jest szybkie a co nie, wersji softu i sposobu pracy.
Mam to samo,Ryzena 2600 wymieniłem na Ryzena 5700x. 1050 4GB wymieniłem na 4060ti 16GB. Przy dwóch monitorach 2K różnica pracy spora (mówię o nowym LR, który do demonów prędkości nie należy). Przy okazji czuje się eko plus nieograbiony finansowo
pol roku temu przesiadlem sie z LR 6.14 na podowczas LR 13 (aktualnie juz 14). po mojemu, to jednak jest zauwazalnie szybszy. nowe odplamkowywanie z AI jest wolne w LR 14, ale rzeczy, ktore juz drzewiej byly w starszych wersjach, w LR 13 zauwazalnie przyspieszyly. po mojemu to LR jest zupelnie zwawy. nie wszystko jest idealne, ale jak pomyslisz nad alternatywami (DPP, C1) to jednak LR duzo odstaje na korzysc
Mnie to ciągle jedna rzecz denerwuje w LR, stąd go omijam. Mianowicie te importy zdjęć do biblioteki. Jeśli mam swoją organizacje rawów w katalogach latami, sesjami, itp to nie bardzo rozumiem po co to jest. Może ktoś przybliży nieuswidomionemu ?
Nie spotkałem się dotąd z czymś takim w żadnym innym programie do wołania raw, których używałem czy używam obecnie. Dodam że do importu z kart, przeglądania rawow, tagowania wystarcza mi FastStone. Jak w trialu kiedyś zobaczyłem że C1 też tak wymaga, nie używałem nawet a potem wyrzuciłem.
Mnie to ciągle jedna rzecz denerwuje w LR, stąd go omijam. Mianowicie te importy zdjęć do biblioteki. Jeśli mam swoją organizacje rawów w katalogach latami, sesjami, itp to nie bardzo rozumiem po co to jest. Może ktoś przybliży nieuswidomionemu ?
Nie spotkałem się dotąd z czymś takim w żadnym innym programie do wołania raw, których używałem czy używam obecnie. Dodam że do importu z kart, przeglądania rawow, tagowania wystarcza mi FastStone. Jak w trialu kiedyś zobaczyłem że C1 też tak wymaga, nie używałem nawet a potem wyrzuciłem.
W S24U wszystkie jpg, RAW, tif, .. ze wszystkich pamięci smartfona i pamięci podłączonych są razem widoczne/grupowane w Galeria. Zdjęcia w Galeria można wyświetlać/grupować na wiele sposobów.
Do obróbki w LR wybiera się zdjęcia z Galeria, po obróbce LR automatycznie zapisuje zdjęcie w katalogu LR który jest także częścią Galerii.
Import/kopiowanie pojedynczych zdjęć albo zestawów czy katalogów jest prosty i szybki.
Po podłączeniu mojej pamięci sd do smartfona/tabletu cała zawartość z moimi katalogami jest widoczna w Galeria i mogę ją normalnie używać bez potrzeby kopiowania
Komentarz