Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mystek
    Pełne uzależnienie
    • 2011
    • 1015

Odp: Komputer dla fotografa 2024

Serio non stop siedzicie na komputerach i obrabiacie zdjęcia? Ile zdjęć dziennie trzeba robić, żeby kupować komputer tylko do tego? (czy tam przede wszystkim do tego)? Obrabiałem ostatnio ponad 3000 zdjeć i nie miałem jakiś problemów zrobienia tego na PC. Pewnie jak ktoś poszedł w Apple np kupując telefon, to też cały ten system byłby spoko (zegarek, komputer itp), ale nie mając doczynienia z Apple i kupować stricte komputer pod obróbkę zdjęć? Dziwne
    https://www.facebook.com/mystekfoto
    https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• pawel.guraj
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1283

Zamieszczone przez mystek
      Serio non stop siedzicie na komputerach i obrabiacie zdjęcia? Ile zdjęć dziennie trzeba robić, żeby kupować komputer tylko do tego? (czy tam przede wszystkim do tego)? Obrabiałem ostatnio ponad 3000 zdjeć i nie miałem jakiś problemów zrobienia tego na PC. Pewnie jak ktoś poszedł w Apple np kupując telefon, to też cały ten system byłby spoko (zegarek, komputer itp), ale nie mając doczynienia z Apple i kupować stricte komputer pod obróbkę zdjęć? Dziwne
      Nie to to chyba nie tak. Nie postrzegam tego wątku jako dedykowanego komputerom które mają służyć tylko do obróbki zdjęć.
      Ja swojego MBP przede wszystkim używam do pracy. Jest w zasadzie moim podstawowym narzędziem pracy. Gdybym nie zajmował się fotografią, to pewnie mógłbym się zastanowić nad jakąś nieco uboższą wersją.
      Nigdy w życiu nie kupił bym komputera tylko po to żeby obrabiać zdjęcia (o ile nie zajmował bym się tym zawodowo).

p,paw
      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2939

nie tylko po to
        za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa, a jednak wszystko na maczku jest stabilniejsze
        perspektywa redukcji miejsca z 40x50x20 do pudełka 10x20x20 i przesiadka na tylko USB-C jest również kusząca (ze zdumieniem kupując prawie 3 lata temu szafę dowiedziałem się, że prawie żadna obudowa nie ma portów usbc)
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• robertskc7
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1513

Zamieszczone przez cauchy
          nie tylko po to
          za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa, a jednak wszystko na maczku jest stabilniejsze
          perspektywa redukcji miejsca z 40x50x20 do pudełka 10x20x20 i przesiadka na tylko USB-C jest również kusząca (ze zdumieniem kupując prawie 3 lata temu szafę dowiedziałem się, że prawie żadna obudowa nie ma portów usbc)
          Kurde mam win 10 z intel i5 na zwykłym dysku talerzowym. Nie mogę mieć 11, bo mam zbyt stary komp. Żona ma świeżaka na I7 nowych dyskach itp itd Win 11 i kurde różnica w tym co robimy jest tak nie duża... no nic mam nadzieję, że pociągnie jeszcze 2-3 lata bez updatów bo porównując specki naszych kompów to jej powinien fruwać i zmywać naczynia. Różnica oczywiście jest w wydajności, ale spodziewałem się przepaści, a nie zmiany z 1.9 na 2.0.

Całe szczęście mam sąsiada co ogarnia polisingówki i inne "starocia" bo bez kitu dziś pakować się Wina przy szybkościach i cenach MACa, to trochę głupota.
          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2875

Tak naprawdę to na czym polega brak tego wsparcia? Według MS zainstalowana na dzisiaj wersja Win10 jest ostateczna, wsparcie polega na aktualizowaniu bazy wirusów. Jeśli Win10 chodzi dobrze, to wystarczy wyłączyć Windows Defendera i zainstalować jakiegoś darmowego antywirusa. Avasta, Bitdefendera czy coś w tym stylu.
            Nie dajmy się zwariować.
            Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• mystek
              Pełne uzależnienie
              • 2011
              • 1015

No właśnie mnie chodzi o to co Leon pisze, czyli "nie dajmy się zwariować". Jak dużo szybszy jest Mac od Windowsa, żeby kupować specjalnie komputer z tego powodu? Czy to jest przesiadka z silnika 1.6 100KM na silnik 1.8 120KM, czy to jest przesiadka z 1.6 100KM na 2.0T 200KM? Czy zaoszczędzone 5-10 sekund na odszumianiu zdjęcia jest warte kilku tysięcy złotych? Ja to bardziej patrzę na to w ten sposób, taki bardziej chłopski.

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

niech będzie, na XPku jeszcze ludzie pracują
                mi już się trochę MS opaczył, wygląda jak upgrade Win95, a nie jak OS z 3ciej dekady XXIw.
                tak tylko przypominam, że za 5 lat T800 cofnie się do 84r żeby szukać Sary Connor, a z Win10 raczej mu się to nie uda
                Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2875

Mystku , kwestia podniesienia wydajności słabo wiąże się z wersją Windy. Chcesz mieć szybciej, wyżej, dalej to dopakowujesz procka albo grafikę.
                  Ale jak ktoś jest zadowolony z aktualnej konfiguracji sprzętu, to kupowanie nowego kompa, tylko po to, żeby zainstalować system jest słabo uzasadnione. Według mnie oczywiście. O zabezpieczeniu już napisałem. Przeglądanie bezpieczne netu - browser trzeciej firmy z własnymi algorytmami (Firefox?). Stan sprzętu - ja mam program narzędziowy Intela, który regularnie testuje procka, dyski, kartę graficzną itd.
                  Jeszcze w zeszłym roku miałem w domu kompa na Win7 tak zrobionego i żyję!
                  Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                  Ja
                  Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

dla mnie jeszcze inny powód jest taki, że mając ajfona i maczka, miałbym kompletny ekosystem
                    Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2875

niech będzie, na XPku jeszcze ludzie pracują
                      mi już się trochę MS opaczył, wygląda jak upgrade Win95, a nie jak OS z 3ciej dekady XXIw.
                      tak tylko przypominam, że za 5 lat T800 cofnie się do 84r żeby szukać Sary Connor, a z Win10 raczej mu się to nie uda
                      No i Twoje motywacje są trochę innego rodzaju. Ktoś woli żółte zamiast zielonego, to sobie przemalowuje. Nic w tym złego ani nagannego.
                      Ja
                      Konfucjusz

Komentarz

• cybulski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2022
                        • 1248

nie tylko po to
                        Nie wszystko na Macu jest stabilniejsze. Stabilność Maca i to że Win się niestabilnie zachowuje to taki urban legend. Są plusy i minusy każdego z tych systemów. Znam też linuxa (przerabiałem slackware, oscentos, ostał się debian na serwerach, a prywatnie tez mint na staroci bo win7 nie dal już rady ) więc to nie jest tak że jakies systemy nie mają wad, mają. Maci też mają plusy i minusy. I są programy które na Macu po prostu się wywalają. Jak na każdym systemie jeśli są słabo napisane. System Mac to klon jakiś linuxa i tyle.
                        Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2939

z linuxem miałem ostatni raz styczność w maju 2007 gdy pisałem mgr
                          miałem na osobnej partycji Fedorę i uruchamiałem na zmianę z WinXP w zależności od potrzeb
                          tam wszystko chodziło jak chciało, aż raz ukatrupiło mi partycję windowsową łącznie z moją pracą tuż przed oddaniem do recenzji, na szczęści miałem kopię na zewn. dysku, tylko starszą wersję
                          z ulgą pozbyłem się tego systemu i nigdy więcej do niego nie wróciłem
                          Flickr | YT

Komentarz

• mystek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2011
                            • 1015

#Leon - nie no, hardware to wiem, że podstawa. Co do bezpieczeństwa, to szczerze powiedziawszy nie korzystam z żadnego antywirusa od przynajmniej 10 lat i nigdy nie miałem problemu z jakimiś trojanami, czy coś w ten deseń. Umiem w internet :P.

#Cybulski - ot co, też jakoś nigdy nie miałem problemu z stabilnością Windowsa. A szczerze mówiąc 11 już jest całkiem spoko, nie ma jakiś przedziwnych błędów (nie mam takich wcale bym rzekł), na 10 coś tam się zdarzyło, ale to mogło być spowodowane też hardwarem (blue screen zdaje się jakiś miałem)

#Cauchy - no i sytuację, gdzie mam iPhone'a i jakiegoś iPada rozumiem, żeby sobie dokoptować Maca. Ma to sens.

Komentarz

• Leon007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2875

Może Ci się tak wydawać. Windows ma defoltowo włączonego Windows Defendera, który właśnie jest programem antywirusowym. Niektórzy mówią, że ch.j.wym, ale ja nigdy nie korzystałem z innego, dopóki było wsparcie i też nie miałem problemów, a nawet raz coś wykrył.

--- Kolejny post ---

z linuxem miałem ostatni raz styczność w maju 2007 gdy pisałem mgr
                              miałem na osobnej partycji Fedorę i uruchamiałem na zmianę z WinXP w zależności od potrzeb
                              tam wszystko chodziło jak chciało, aż raz ukatrupiło mi partycję windowsową łącznie z moją pracą tuż przed oddaniem do recenzji, na szczęści miałem kopię na zewn. dysku, tylko starszą wersję
                              z ulgą pozbyłem się tego systemu i nigdy więcej do niego nie wróciłem
                              A Mac, jak kolega wyżej napisał, to malowany linux. Nie boisz się?
                              Ja
                              Konfucjusz

Komentarz

• robertskc7
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1513

U mnie na Win 7 wszystko było git przez wiele lat. Do momentu kiedy Apki do PS zaczęły krzyczeć, że tylko z Win 10! No i przymuliło... ale pod cRaw w R6 da się żyć.
                                www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...