Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak dorobić na fotografii? Czy moje prace się nadają?
Jak dorobić na fotografii? Czy moje prace się nadają?
Cześć,
od kilku lat fotografuję hobbystycznie, mam tysiące kadrów na dyskach. Część z nich udostępniam na serwisie flickr.
Wrzuciłem też część na adobe stock, coś tam się sprzedało ale to grosze po 0,5$ za zdjęcie.
Czy na moich zdjęciach mógłbym zarobić trochę więcej? np. 100 czy 200zł miesięcznie?
Nie robię żadnych usług fotograficznych, jestem introwertykiem, nie nadaję się do pracy z ludźmi
Większość zdjęć to natura, trochę krajobrazów itp. Zdjęcia z wakacji...
Czasem się zastanawiam co zrobić z tymi zdjęciami, mam ich coraz więcej i w sumie nie wiem po co je zbieram
Dlatego chodzi mi po głowie żeby coś z nich dorobić, a może są za słabe na zarabianie?
Możecie zerknąć i dać pomysł jak można zarobić? Może wydruk i sprzedaż w oprawach? Może znacie jakiś serwis dzięki któremu można to zrealizować?
Odp: Jak dorobić na fotografii? Czy moje prace się nadają?
Marketing, marketing. marketing. Social media, itp. itd. IMHO bez tego trudno będzie coś zarobić. Jak patrzę na tych różnych profi foto na fejsie i insta, to trzeba po prostu cały czas się pokazywać i robić szum. Takie czasy. Bycie introwertykiem IMHO nie pomaga, zresztą nie tylko w foto.
Tak, na facebooku pełno mi sugeruje fotografów. Ok, może sam nie robię najlepszych zdjęć, ale często zasugeruje mi kogoś. Patrzę - 2-3 tysiące lajków pod zdjęciem, a zdjęcie mega zwykłe . To są kupowane lajki, czy ki czuj?
Jest duża szansa, że kiedy zaczniesz robić zdjęcia za konkretne pieniądze to przestanie Ci to sprawiać taką przyjemność jak robienie zdjęć tak po prostu dla idei.
Zamieszczone przez mystek
Tak, na facebooku pełno mi sugeruje fotografów. Ok, może sam nie robię najlepszych zdjęć, ale często zasugeruje mi kogoś. Patrzę - 2-3 tysiące lajków pod zdjęciem, a zdjęcie mega zwykłe . To są kupowane lajki, czy ki czuj?
To jest robienie szumu. Kiedyś pewna laska kupiła ode mnie 6d2, potem ją zacząłem obserwować, a teraz widzę, że codziennie nagrywa jakieś story, ciągle jakiś szum. Zdjęcia jak dla mnie robi takie, że mi się nie podobają, ale widać, że klientów ma. Nawet presety zaczęła sprzedawać. Taki jest świat. Poza tym widać, że są jeszcze tacy "naganiacze" sprzętowi, którzy mają wrzucają linki afiliacyjne i z tego dodatkowo żyją. Tak po prostu jest.
Zamieszczone przez Przemek_PC
Jest duża szansa, że kiedy zaczniesz robić zdjęcia za konkretne pieniądze to przestanie Ci to sprawiać taką przyjemność jak robienie zdjęć tak po prostu dla idei.
Też tak uważam, choć wiadomo, że fajnie byłoby przy okazji zarobić.
Ok, Panowie ale nadal nie rozumiem po co mi ten szum?
Jak bym zaczął udostępniać zdjęcia i filmy na wszystkich popularnych serwisach itp.
Jak by mi to pomogło zarobić?
Dodam że nie chodzi tu o utrzymywanie się z foto, a jedynie uzyskanie jakichkolwiek sensownych wpłat ze zdjęć.
Nie próbowaliście np. sprzedaży wydruków? Ma to sens?
A może jakiś bank zdjęć gdzie trochę lepiej płacą?
Zamieszczone przez HakunaMatata
Ok, Panowie ale nadal nie rozumiem po co mi ten szum?
Jak bym zaczął udostępniać zdjęcia i filmy na wszystkich popularnych serwisach itp.
Jak by mi to pomogło zarobić?
Dodam że nie chodzi tu o utrzymywanie się z foto, a jedynie uzyskanie jakichkolwiek sensownych wpłat ze zdjęć.
Nie próbowaliście np. sprzedaży wydruków? Ma to sens?
A może jakiś bank zdjęć gdzie trochę lepiej płacą?
Niby chcieć znaczy móc, ale nie zawsze, a już zwłaszcza przy tak hałaśliwej konkurencji.
Proponuje zmienić taktykę i przestać się zastanawiać, jak wejść na rynek, a po prostu być czujnym, i nie zmarnować pierwszej nadarzającej się okazji w rodzaju porwania się z motyką na Słońce. Parę razy w życiu na tym wygrywałem.
Chodzi o to, że jak się kroi robota, którą nie do końca wiesz, jak zrobić, to zamiast się asekuracyjnie wycofać- podejmij się jej, a potem stań na rzęsach, i ją zrób sam, albo w kooperacji z kimś, bo to Ty masz zlecenie. Jak to zrobisz, to już będziesz miał coś na start i znajomości, które Cię będą polecały.
Próba sprzedawania do stocków jakichś przypadkowych zdjęć nie wróży powodzenia. To jest rynek opanowany przez profesjonalistów zatrudniających rzesze ludzi do tej roboty, a nie przypadkowych amatorów.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Kiedyś zagadalem z kolesiem ktory otworzył sklep pod mieszkaniem ktore wynajmowałem. Bylem gołodupcem z aparatem, dzis jestem tylko starszy ale od 10 lat fotografuje produkty ktore sprzedaje.
Nic tam nie ma z artystycznego zaciecia jest tylko ciezka praca, ale kasiurka się zgadza. I to dochód na boku ponieważ pracuje na pełen etat w innej firmie.
Zamieszczone przez zdebik
Kiedyś zagadalem z kolesiem ktory otworzył sklep pod mieszkaniem ktore wynajmowałem. Bylem gołodupcem z aparatem, dzis jestem tylko starszy ale od 10 lat fotografuje produkty ktore sprzedaje.
Nic tam nie ma z artystycznego zaciecia jest tylko ciezka praca, ale kasiurka się zgadza. I to dochód na boku ponieważ pracuje na pełen etat w innej firmie.
O to właśnie mi chodziło.
Trzeba znaleźć klienta, któremu będzie odpowiadała jakość oferowanej pracy, i który będzie za nią bez problemów płacił, a nie starać się najpierw za psi dzyndzel olśnić pół świata, a potem tęsknie wypatrywać zleceń od już bardzo wymagających klientów.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Stocki są okej ale to mozolna praca. Ja nie zatrudniam ludzi. Pstrykam głównie w pokoju pod ścianą albo na takim pół stockowym spacerze. Masz fajne zdjecia. Problemem jest to że na stokach można zarobić spokojnie po 200 zł dziennie ale odechce Ci się fotografowania. Ja po 10 latach stockow będąc w Polsce i robiąc zdjęcie czesto myślę już tylko czy ono się sprzeda czy nie.
Tutaj to wyrobienie nejmu, marketing, swoja galeria, ciężka praca.
A czy zdjęcia technicznie są lepsze od tysięcy innych fotografów ? Wg mnie niekoniecznie ale ma swój styl, którego się trzyma. Posiadam jego jeden album "What You see is what You are"
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Tutaj to wyrobienie nejmu, marketing, swoja galeria, ciężka praca.
A czy zdjęcia technicznie są lepsze od tysięcy innych fotografów ? Wg mnie niekoniecznie ale ma swój styl, którego się trzyma. Posiadam jego jeden album "What You see is what You are"
Niczego sobie zdjęcia, ale niektóre cykle wyglądają pod względem formalnym jak zrzut z karty a'la atsf
Tak jak wspomniał [MENTION=11382]atsf[/MENTION] stocki robią korporacje, gdzie dziesiątki ludzi produkują potrzebne zdjęcia taśmowo, tak jak Chińczycy olejne landszafty, które można kupić na promenadach nad morzem, jako „unikalne dzieła sztuki”.
Najlepiej zarabiający fotograf stockowy, na świecie, Yuri Arcurs, sprzedaje przeciętnie ponad 2000 zdjęć dziennie i wiesz, jak to robi? Ma studio, w którym pracuje około 50 osób i dziesiątki różnych scenerii z masą rekwizytów, dzięki którym może trzepać „spotkania biznesowe”, uśmiechnięte kobiety sukcesu przy laptopie, promieniejących „zwycięzców” ze złotymi Rolexami na rękach i tak dalej… Ma odpowiednich modeli, we wszystkich kolorach skóry, nie musi się pierniczyć z uzyskiwaniem zgody na publikację wizerunku, ani z jakimiś głupawymi algorytmami, które odrzucają zdjęcie, bo „zbyt agresywny bokeh świadczy o daleko posuniętej obróbce cyfrowej”. On ma własną firmę i własny serwer i to on dyktuje warunki. Jesteś w stanie z czymś takim konkurować? A jeszcze dziś, w dobie masowego zachłystywania się "sztuczną inteligencją"?
Helle, scharfe Fotos mit glücklichen Menschen, die sich vor allem blendend verkaufen. So sehen Bilder des Microstock-Fotografen Yuri Arcurs aus. Wie macht er das nur? Diese Frage bekamen 16 Fotografen der Microstock-Bildagentur Fotolia von Yuri selbst beantwortet. Damit auch andere Fotografen eine Vorstellung davon bekommen, wie ein aufwändiges, professionelles Fotoshooting mit Yuri Arcurs abläuft, durfte … Ein Tag mit Microstock-Fotograf Yuri Arcurs weiterlesen →
Komentarz