Film, który zrobił na mnie duże wrażenie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mystek
    Pełne uzależnienie
    • 2011
    • 1015

Film, który zrobił na mnie duże wrażenie

Kurde. Nie jestem kinomanem generalnie, ale na czas KSW Colloseum 2 kupiłem sobie Viaplay no i oprócz obejrzenia KSW korzystam z tej platformy. Kilka lat nie oglądałem filmów, ostatnio obejrzałem sporo na Viaplay (dokładnie w takiej kolejności): Ciche miejsce, Sicario, Sicario 2, Zwierzęta nocy, Czarne bractwo, Modlitwa przed świtem, Zaślepieni, Najlepsze lata, Kapitan Phillips, Moneyball, John Wick wszystkie części, Uprowadzona wszystkie części i dzisiaj włączyłem sobie Odmieńcy (Freaks) i kurde - nareszcie jakiś film, w którym muszę się skupić i główkować o co chodzi. Mega dobre kino S-F i robi wrażenie. Film rozwija się w fajnym tempie, opisy nie wskazują na nic wyjątkowego. Ogólnie wydaje się, że oglądamy jakiś dramat przeplatany thrillerem, a tu wychodzi kino science fiction. Warto obejrzeć!
    https://www.facebook.com/mystekfoto
    https://www.flickr.com/photos/198734962@N07
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Film, który zrobił na mnie duże wrażenie

Chcesz pogłówkować o co chodzi, kto z kim itd to obejrzyj I sezon Dark (i na nim mozna skonczyc) [emoji6]
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Nie wiem czy to się tu łapie ale duże negatywne wrażenie zrobił na mnie film "Wiedźmin" - serial okazał się dużo lepszy. Natomiast chwalony serial "Wiedźmin" na Netfliksie mimo kilku przymiarek zupełnie do mnie nie przemawia.

Z filmów które oglądnąłem jednym tchem to serial "Czarnobyl". Niesamowicie klimatyczny.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• tomfoot
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2362

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Z filmów które oglądnąłem jednym tchem to serial "Czarnobyl". Niesamowicie klimatyczny.
        To prawda. Też tak postrzegam ten serial. Aczkolwiek został on tak odebrany przez grupę wiekową 50+, czyli naszą, jak mniemam. Młodsze grupy wiekowe odbierały tę klimatyczność, tak jak ja odbierałem własną babcię płaczącą na filmach z Apolonią Chałupiec. Ciekawe kiedy pojawi się "Czarnobyl 2", w którym Avengersi uratują świat przed katastrofą.

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

Mnie się z wyżej wymienionych podobał "Sicario". Ale "Sicario 2" już nie.

A "John Wick" classic tylko dlatego, że grał w nim Keanu i wkurzył się za potraktowanie pieska. https://www.youtube.com/watch?v=rOqUiXhECos
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4087

"The Departed" - dobra obsada i akcja.
            "The Shawshank Redemption" - j/w
            "Pulp Fiction" - klasyka
            "Terminator 2" - kalsyka
            "Gran Torino" - polski akcent

Reszta jeśli reżyserem jest: Scorsese, Nolan, Tarantino, Ford Coppola, Stone lub Ridley Scott.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• mystek
              Pełne uzależnienie
              • 2011
              • 1015

W Sicario zrobił efekt wow (takie małe "wow"), jak wjechali do Meksyku z tą nieświadomą agentką pierwszy raz i ciała wisiały na moście. To było niezłe, tj sama scena jak widać te ciała. Natomiast generalnie, jako film - dobry i w sumie nic więcej . I generalnie tworząc ten wątek miałem na myśli właśnie filmy "WOW", a nie takie "podobał mi się, jest to dobry film". Te wszystkie filmy co wymieniłem były właśnie dobre i obejrzałem oczywiście z miłą chęcią wyżynarkę Johna Wicka itp, natomiast film, jak film. Rambo też robił sieczkę z ludzi to już było.

Ten film "Odmieńcy" był właśnie takim filmem mega zakręconym, rozwój fabuły przedziwny, niespodziewany. To był efekt dużego WOW. Co do filmów "rzeźników" to moim ulubionym jest "Człowiek w ogniu". To jedyny film, który obejrzałem kilka razy z własnego wyboru. Kevina Samego w domu też obejrzałem kilka razy, ale narzucił mi to Polsat :P. No i Denzel Washington ogólnie jest świetnym aktorem, chyba moim ulubionym. Zawsze gra jakiegoś takiego gościa, co się mści za coś, albo ratuje kogoś sam się poświęcając.
              https://www.facebook.com/mystekfoto
              https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Leon007
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2875

Nawiążę do wspomnianego Ridleya Scotta, ale przez wymienienie dwóch filmów jego brata, Tony'ego Scotta: Prawdziwy romans (True Romance) i Człowiek w ogniu (Man on Fire) *). To jest mój przykład filmów wow. Znam oba te filmy prawie na pamięć. I nie chodzi o rzeźnię **).

*) Jak przetłumaczylibyście ten tytuł na polski? "Człowiek w ogniu" brzmi nieco jak "wirujący seks".
                **) Warto obejrzeć film Polańskiego o tym tytule.

--- Kolejny post ---

Zaś filmem wszechczasów jest dla mnie "Pewnego razu na Dzikim Zachodzie" (C'era una volta il West, Once Upon a Time in the West).
                Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                Ja
                Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

Ach Claudia Cardinale, Angie Dickinson, Lauren Bacall, Loren, Bardotka, inne divy złotej ery hollywood… gdzie są teraz takie aktorki? [emoji849]
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• Shadow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1572

Dla fanów horrorów polecam serial Stamtąd (From). Bardzo mnie wciągnął w przeciwieństwie do wspomnianego wcześniej Dark.

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3410

Zamieszczone przez Shadow
                      Dla fanów horrorów polecam serial Stamtąd (From). Bardzo mnie wciągnął w przeciwieństwie do wspomnianego wcześniej Dark.
                      Genialny! Właśnie się skończył sezon i podobnie jak w serialu "Silos" zżera mnie ciekawość co będzie w następnych sezonach Tobie specjalnie dedykuję mało znany Piąty wymiar
                      Ze swojej strony uwielbiam Mangę i Anime, ale jeśli ktoś preferuje filmy live-action na podstawie mangi i anime to polecam" Arcane (serial oparty na uniwersum gry League of Legends) , klasyka gatunku - Death Note (2006) - choć Anime bije na głowę wersję fabularną, Alita: Battle Angel, Fullmetal Alchemist: The Final Alchemy, najlepszy od kilku dekad serial SF - czyli: THE EXPANSE, znakomity choć stary serial SF: DARK MATTER, no i klasyka klasyki - czyli seriale SAO oraz Shingeki no Kyojin. Dodam tylko, że filmowe uniwersum Marvela od dawna mnie mocno nuży. Do kompletu SF warto nadrobić: Star Trek: Discovery, Star Trek: Picard i najnowszy Star Trek: Strange New Worlds. Z kryminałów polecam: Darkness: Those Who Kill, Mindhunter, Most nad Sundem, Manhunt: Śmiertelna rozgrywka, The Night Agent.
                      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                        Uzależniony
                        • 2017
                        • 514

Stanley Kubrick jakiego może nie znacie.
                        "Paths of Glory" "Ścieżki chwały" 1957

https://www.cda.pl/video/445746218

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

Dzisiaj na tefałenie leci Krwawy diament. Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly, Djimon Hounsou. Szczerze polecam.

Tu recenzja jednego z widzów z IMDB. Przepraszam, że nie po polsku.

Because I lived in Sierra Leone, in fact in Kono, the diamond-mining area of the country, for three years, I had to see Blood Diamond as soon as it came out. It is an excellent movie. Although it was not filmed in Sierra Leone, it captures the reality of the country to a remarkable degree. There is a great deal of violence in this movie, but that violence is organic, realistic, fitting to what happened there. They even manage to convey the fact that the people are as astonished by this violence as we are; Sierra Leone used to be one of the safest countries in the world. The movie tells the facts about conflict diamonds quickly and accurately. DiCaprio's performance is impressive, certainly the best by him I've ever seen: he is totally believable as a white African. Jennifer Connelly's role is much smaller but she makes the most of it. Djiman Housou has enormous physical presence as the brave Mende fisherman. This movie just gets so many things right that the few places it departs from reality are entirely forgivable. I would heartily recommend this movie to everyone; it is the best Hollywood movie I've seen in years.

Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                          Ja
                          Konfucjusz

Komentarz

• Karlbuk
                            Bywalec
                            • 2019
                            • 236

niestety nie da się oglądać z taką ilością reklam.
                            już dawno nie daję się nabierać na filmy zwłaszcza na polsacie i tvn.

Komentarz

• Leon007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2875

To fakt, lepsze jest na przykład DVD. Ale czasem trzeba lubić to, co się ma. TVN jest jeszcze do przełknięcia, Polsat już dawno odpuściłem.
                              Ja
                              Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...