AI i fotografia zawodowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Heldbaum
    Uzależniony
    • 2021
    • 993

Odp: AI i fotografia zawodowa

Gdyby J.P. był zdolny do przeczytania czegokolwiek, poza artykułami reklamowymi i materiałami marketingowymi, to mógłby np. zaznajomić się z książką Kaia Strittmattera, Chiny 5.0 Jak powstaje cyfrowa dyktatura. Wtedy być może dotarłoby do jego wyjałowionej przez propagandę głowy, że taki niepozorny krok, jak "wprowadzenie chatgpt w telefonie", to po prostu kolejny krok do zniewolenia i totalnej kontroli, która w Chinach jest JUŻ wprowadzona.

Polecam tą książkę wszystkim, którzy się łudzą, że AI powstała dla dobrych celów. Choć z drugiej strony, jeśli ponad miliard Chińczyków uważa, że to "dla ich dobra", to nie sądzę, by wielu było w stanie zrozumieć, o co tu chodzi i do czego to prowadzi. A już ktoś taki jak Jan P. z pewnością tego nie pojmie.

Dlatego dyskusję na ten temat uważam za bezsensowną. Gdy czytam te "uczone dyskusje", nie tylko tu, ale w wielu innych miejscach, na temat AI i zachwyty nad tym, co taka AI potrafi zrobić np ze zdjęciami, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Bo widzę jedynie stado głupców, pędzonych na rzeź, którzy nie tylko nie zdają sobie sprawy z istnienia owych mechanizmów, ale jeszcze radośnie "chwalą pana", jaki dobry dla nich. Tak jak Chińczycy "chwalą partię, która czuwa nad ich szczęściem".

Największe naukowe autorytety, specjaliści od komputerów (Steve Woźniak, Elon Musk) mówią, że to droga ku zatraceniu. A najgorsze jest to, że nie da się tego zatrzymać, ponieważ ludzie idą tą drogą z własnej woli i nie sposób ich przekonać, jak wygląda prawda. Częściowo ta prawda została odsłonięta w książce Chiny 5.0. Problem tylko w tym, że wiedza, jakkolwiek jest dostępna, trzeba chcieć ją poznać. Bez chęci poznania, bez chęci dotarcia do prawdy, nic z tego nie będzie.

Przecież wszystkie te technologie, prace nad sztuczną inteligencją, smartfony, systemy łączności, TO WSZYSTKO pochodzi z Chin! Najpierw Chińczycy brali od Ameryki najlepsze komputery, najpotężniejsze maszyny, a durne Amerykańce im to dawali. A teraz technologia chińska, znacznie przekroczyła amerykańską i Ameryka trzęsie portkami ze strachu. Słyszeliście o komputerze kwantowym? Opracowano go w Chinach. Już działa. Po co Chiny to wszystko robią? Przeczytajcie sobie książkę...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 5119

Zamieszczone przez Leon007
      To się nazywa kult cargo.

--- Kolejny post ---

Nie pamiętam kto to powiedział, ale jeszcze: "Każda dostatecznie skomplikowana technologia wydaje się cudem".
      Czy jakoś tak.
      Nikt tego jeszcze nie powiedział, więc ja to powiem: każda rzecz, najbardziej nawet skomplikowana, składa się z szeregu rzeczy bardzo prostych, wręcz zero-jedynkowych.
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Heldbaum
        Uzależniony
        • 2021
        • 993

Podam Wam jeszcze jeden przykład. Gdybyśmy byli w Chinach (a to, że nie jesteśmy, to tylko kwestia czasu, bardzo krótkiego), to wszystkie te dyskusje, jakie się tu toczą, nie były by możliwe, a połowa z nas siedziała by już w więzieniu. Wszystko dzięki sztucznej inteligencji...
        http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

Mam przykład zniewolenia cyfrowego!!!
          Oparzyłem sobie koniec palca lutownicą i telefon nie chce mnie dopuścić, gdy gładzę czujnik....

Dobrze, że zaprogramowałem więcej palców. Tak maszyny załatwią, żebyśmy nie wyciągnęli wtyczki.
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• Heldbaum
            Uzależniony
            • 2021
            • 993

Nie będzie w ogóle wtyczek.

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 5119

Zamieszczone przez Heldbaum
              Nie będzie w ogóle wtyczek.
              Nie spodziewał bym się tego. Nigdy nie wiadomo, kto jest wtyczką
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3410

Napiszcie mi jaki ma sens zakładanie sobie konta na IG w której Autor umieszcza wyłącznie wygenerowane przez AI pseudo "portrety" nazywając się fotografem? Czy to jakaś zawoalowana forma autoreklamy, jak w przypadku autora wątku smartfonowego o samsungu S23 cytującego wyłącznie najnowsze newsy o AI i jednocześnie nie potrafiącego wykonać żadnego swojego zdjęcia dokumentującego owe nowinki ?
                Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

Zamieszczone przez candar
                  Napiszcie mi jaki ma sens zakładanie sobie konta na IG w której Autor umieszcza wyłącznie wygenerowane przez AI pseudo "portrety" nazywając się fotografem? Czy to jakaś zawoalowana forma autoreklamy, jak w przypadku autora wątku smartfonowego o samsungu S23 cytującego wyłącznie najnowsze newsy o AI i jednocześnie nie potrafiącego wykonać żadnego swojego zdjęcia dokumentującego owe nowinki ?
                  Fame & cash w przypadku niektórych
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3410

Zamieszczone przez Bangi
                    Fame & cash w przypadku niektórych
                    Znaczy JP otrzymuje "cash" za swojego smartfonowego "newslettera"? Bo w "fame" nie bardzo wierzę xD
                    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2939

właśnie
                      mnie bardziej by interesowała dłuższa żywotność battery zamiast fejkujących AI :P np. czemu muszę ładować iphona codziennie a nie raz na miesiąc?
                      ludzkość i tak już doszła do granicy gdzie postęp jest mocno ograniczany przez komunikację i energetykę z XXw, nieważne jak turboświetlne AI by nie było
                      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                      Flickr | YT

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez cauchy
                        właśnie
                        mnie bardziej by interesowała dłuższa żywotność battery zamiast fejkujących AI :P np. czemu muszę ładować iphona codziennie a nie raz na miesiąc?
                        ludzkość i tak już doszła do granicy gdzie postęp jest mocno ograniczany przez komunikację i energetykę z XXw, nieważne jak turboświetlne AI by nie było
                        Ta branża się bardzo mocno rozwija cały czas pojawiają się nowe rozwiązania. To tylko kwestia czasu jak pojawią się wydajniejsze baterie.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2939

ta, czekam już 10 lat
                          a w to że zapakuję się w drona i w 4 znajomych polecimy z wawy do zakopca w godzinę bez korków to nie wiem czy się doczekam
                          Flickr | YT

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez cauchy
                            ta, czekam już 10 lat
                            a w to że zapakuję się w drona i w 4 znajomych polecimy z wawy do zakopca w godzinę bez korków to nie wiem czy się doczekam
                            No z teleportacją to może zejść jeszcze dłużej ...
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 5119

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              No z teleportacją to może zejść jeszcze dłużej ...
                              Wystarczy, że Władek czymś pierdyknie, a wylądujemy wszyscy w Honolulu zanim się kto obejrzy

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

Predzej kto jego [emoji13]
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...