Kupiłem i chcę się pochwalić

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nozanu
    Uzależniony
    • 2010
    • 653

Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić

Zamieszczone przez mystek
    Stałki Sigmy są mega spoko. Ta 135mm działa rewelacyjnie z R i R6mk2. Bokeh mięciutki, wysoko mtf, brak wad typu aberracje chromatyczne, bardzo ostry. Chyba jedyna "wada" (patrząc przez pryzmat obiektywów RF) to brak stabilizacji. Ogromną zaletą jest natomiast cena vs Canon RF. Tu jest deklasacja.
    A co z transmisją? obcięte fiolety, podbite czerwienie do tego waga brak korekcji, brak IS, jakieś różnie działające maszyny do aktualizacji i jednak brzydki bokech, szybko spadająca cena i wzięcie będące chyba tylko wynikiem nagonki. Jak to policzysz to wcale nie jest tanio za coś tak upierdliwego w zamian za "niższą" cenę.
    A co z takimi zdjęciami z Sigm? szkoda czasu.
    Ostatnio edytowany przez Nozanu; 35508.

Komentarz

• mystek
      Pełne uzależnienie
      • 2011
      • 1015

Ok, może inaczej - jaki budżet ma kolega? Jeśli nieograniczony - RF135 jest odpowiedzią. Jeśli ograniczony - Sigma to świetny wybór. Kropka.
      https://www.facebook.com/mystekfoto
      https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1572

Zamieszczone przez Nozanu
        A co z transmisją? obcięte fiolety, podbite czerwienie do tego waga brak korekcji, brak IS, jakieś różnie działające maszyny do aktualizacji i jednak brzydki bokech, szybko spadająca cena i wzięcie będące chyba tylko wynikiem nagonki. Jak to policzysz to wcale nie jest tanio za coś tak upierdliwego w zamian za "niższą" cenę.
        A co z takimi zdjęciami z Sigm? szkoda czasu.
        Kolega chyba dawno Sigmy nie miał w ręku

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2939

R5 z promki. Literalnie 2x taniej niż R5.2. Myślałem z tydzień nad wyborem i jednak padło na staruszka, wyłącznie ze względów finansowych w stosunku do możliwości.

Pierwsze wrażenia:
          1. AF eye działa nieco gorzej niż w R6. Może kwestia ustawień czułości, może firmware (v1.7 z pudełka). Ma obiekt w kadrze, a czasem szuka tego oka gdzieś na liściach..
          2. pokrętło ustawień. Jest mega upierdliwe. Czemu nie dali zwykłego kółka nastaw? Nie ma prostej metody żeby przełączyć się miedzy trybami foto-wideo. Żeby to zrobić trzeba wykonać kilka operacji - najpierw jednocześnie wcisnąć i obrócić kółkiem, a potem kliknąć info żeby zmienić tryb. Serio?.. W R6 zmieniam jednym klikiem. Może jeszcze znajdę na to szybszy sposób.
          3. Ktoś pisał, chyba Hubert, że R6 przy R5 wygląda jak zabawka. Nieprawda, nie wygląda. To są te same obudowy, przynajmniej tak czuje w rękach. Nie zauważam w jednym czy drugim lepszych czy gorszych materiałów.

Pacjent
          Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_3237.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 3,88 MB
ID: 2110095

z Sigma 150-600C @ 600mm f6.3
          pieseł

Nazwa: 0H2A2415.jpg
Rozmiar: 115,4 KB
ID: 2110096
          100% crop

Nazwa: Zrzut ekranu 2024-09-28 o 21.05.38.png
Rozmiar: 5,59 MB
ID: 2110097

wróbeł

Nazwa: 0H2A2420.jpg
Rozmiar: 93,8 KB
ID: 2110098
          100% crop

Nazwa: Zrzut ekranu 2024-09-28 o 21.14.37.png
Rozmiar: 6,93 MB
ID: 2110099
          EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
          Flickr | YT

Komentarz

• Maro66
            Coś już napisał
            • 2016
            • 77

Świetny, gratulacje! Niech cieszy i długo służy!
            Fujifilm GFX, X-T5, X-T30II, Panasonic S5II, G-9

Komentarz

• Eberloth
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2663

Stałki Sigmy są mega spoko. Ta 135mm działa rewelacyjnie z R i R6mk2. Bokeh mięciutki, wysoko mtf, brak wad typu aberracje chromatyczne, bardzo ostry. Chyba jedyna "wada" (patrząc przez pryzmat obiektywów RF) to brak stabilizacji. Ogromną zaletą jest natomiast cena vs Canon RF. Tu jest deklasacja.
              Cyfrowe miało tak niecały rok temu szaloną promocję na to szkło, z której bez namysłu skorzystałem. Wołali za to 3000pln. Później szkło zniknęło z oferty. To był dopiero korzystny stosunek jakości do ceny
              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
              Fumare humanum est!

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

Zamieszczone przez cauchy
                2. pokrętło ustawień. Jest mega upierdliwe. Czemu nie dali zwykłego kółka nastaw? Nie ma prostej metody żeby przełączyć się miedzy trybami foto-wideo. Żeby to zrobić trzeba wykonać kilka operacji - najpierw jednocześnie wcisnąć i obrócić kółkiem, a potem kliknąć info żeby zmienić tryb. Serio?.. W R6 zmieniam jednym klikiem. Może jeszcze znajdę na to szybszy sposób.
                3. Ktoś pisał, chyba Hubert, że R6 przy R5 wygląda jak zabawka. Nieprawda, nie wygląda. To są te same obudowy, przynajmniej tak czuje w rękach. Nie zauważam w jednym czy drugim lepszych czy gorszych materiałów.
                1. Gratulacje!
                2. Przejście od wybranego trybu foto to wybranego trybu video następuje przy jednoczesnym wciśnięciu Mode+Info. W ogóle nie trzeba kręcić kółkiem.
                3. Korpus R5 jest wykonany cały ze stopu magnezu a R6 ma powłokę z plastiku.
                Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• sal
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1122

Ok, może inaczej - jaki budżet ma kolega? Jeśli nieograniczony - RF135 jest odpowiedzią. Jeśli ograniczony - Sigma to świetny wybór. Kropka.
                  Spojrzałem na ceny Sigmy i co?
                  Ponad 6k... To ja już jednak wolałbym dołożyć do RF
                  Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Eberloth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2663

Zamieszczone przez sal
                    Spojrzałem na ceny Sigmy i co?
                    Ponad 6k... To ja już jednak wolałbym dołożyć do RF
                    Dokładaj. I pokaż znaczącą różnicę w zdjęciach.
                    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                    Fumare humanum est!

Komentarz

• sal
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1122

Zamieszczone przez Eberloth
                      Dokładaj. I pokaż znaczącą różnicę w zdjęciach.
                      Ale nie wszystko się rozbija o różnice w obrazku.
                      Choć akurat wydaje mi się (sądząc po samplach w sieci) bokeh będzie znacząco lepszy w RF.
                      Podobnie jak szybkość działania AF, stabilizacja itp.
                      Co innego gdyby Sigma kosztowała 1/3 ceny Canona RF, jak to tutaj przedstawiono, natomiast kiedy różnica w cenie to 25%, IMHO warto dołożyć do RF.
                      Oczywiście możesz mieć inne zdanie, ale to nie jest już dla mnie "super tania i świetna Sigma".

Komentarz

• mystek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2011
                        • 1015

Zamieszczone przez Eberloth
                        Cyfrowe miało tak niecały rok temu szaloną promocję na to szkło, z której bez namysłu skorzystałem. Wołali za to 3000pln. Później szkło zniknęło z oferty. To był dopiero korzystny stosunek jakości do ceny
                        Również skorzystałem wtedy i to był mega deal.

#Sal - jak mówię "Sigma 135mm" to ciągle mam w głowię cenę 3000zł jaka była za to szkło przez pewien czas, nie patrzyłem ile to kosztuje teraz, ale wiele osób kupiło Sigmę żeby coś przerobić i da się trafić ją za 3300-3500zł w praktycznie nowym stanie. RF widzę na OLX jest jeden za 7000zł, czyli pewnie z 6500 by się go wytargało. Różnica to około 3000zł więc. Dużo-nie dużo, zależy kto ma jaki budżet. Jakbym był ślubniakiem, to bym się nie zastanawiał i brał RFa, ale do amatorskiego użycia Sigma jest spoko.

Co do bokeh, to ciężko znaleźć porównanie Sigmy z tym RFem, ale jak widziałem taki jeden filmik, to jak dla mnie bokeh niemal identyczny. Tylko detaliści dojrzą różnicę.
                        https://www.facebook.com/mystekfoto
                        https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• sal
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1122

R5 z promki. Literalnie 2x taniej niż R5.2. Myślałem z tydzień nad wyborem i jednak padło na staruszka, wyłącznie ze względów finansowych w stosunku do możliwości.

Pierwsze wrażenia:
                          1. AF eye działa nieco gorzej niż w R6. Może kwestia ustawień czułości, może firmware (v1.7 z pudełka). Ma obiekt w kadrze, a czasem szuka tego oka gdzieś na liściach..
                          Ech, a już miałem się jednak zdecydować na spróbowanie R5, ale ten komentarz mnie nie zachęca.
                          Najbardziej się właśnie boję tego że różnica w działaniu AF (szczególnie na szybkich obiektach w ruchu - np.ptaki), będzie tak duża na niekorzyść R5, że będzie to trochę jak powrót do R6...
                          Z drugiej strony wszyscy Australijczycy, Szwajcarzy i inni tacy na YT używają nadal R5 (teraz R5mk2), ale mam wrażenie że to jednak też spora zasługa jasnych stałek typu 500/4 czy 600/4.

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

Kupiłem i chcę się pochwalić

Zalecalbym jednak mniej demonizowania a wiecej zdroworozsadkowania R6 i R5 nie przestaly z dnia na dzien ostrzyć na oko i sledzić obiektów po wprowadzeniu R3 czy R6.2.

Youtuberom placa za pompowanie hajpu na nowosci, jak w kazdej branzy. Jak kogos stac i chce to niech bierze najnowsze najlepsze. Ja jednak wolalbym zaoszczedzone 10k przeznaczyc na zblizajacy sie sezon na zwierzaki, ew na workation w hiszpanii ale to ja, kto inny moze miec inne podejscie.
                            Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                            Flickr | YT

Komentarz

• sal
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1122

Zalecalbym jednak mniej demonizowania a wiecej zdroworozsadkowania R6 i R5 nie przestaly z dnia na dzien ostrzyć na oko i sledzić obiektów po wprowadzeniu R3 czy R6.2.

Youtuberom placa za pompowanie hajpu na nowosci, jak w kazdej branzy. Jak kogos stac i chce to niech bierze najnowsze najlepsze. Ja jednak wolalbym zaoszczedzone 10k przeznaczyc na zblizajacy sie sezon na zwierzaki, ew na workation w hiszpanii ale to ja, kto inny moze miec inne podejscie.
                              Hmmm? Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło.
                              Nie napisałem nigdzie że R5, czy R6 przestały działać, tylko że R5 ma jednak autofocus porównywalny z R6, a ten jednak jest znacząco wolniejszy niż R6mk2 i to chyba można uznać za fakt.
                              Czy na tyle żeby robiło różnice przy zwierzętach w ruchu? Dla mnie tak, ale może po prostu mam słabą technikę.
                              Natomiast z YT mi chodziło o to że w sumie każdy poleca R6mk2, ale jednak nikt nie zamienił R5 na R6mk2, tylko każdy ze znanych, pozostał przy R5... Szczególnie Ci którzy fotografują dużo ptaków (inna sprawa że w komfortowych warunkach dużej ilości słońca/światła).

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

dlatego że większa rozdzielczość jest w tej fotografii znacznie ważniejsza niż trochę sprawniejszy AF przecież AF w R5 i R6 jest wciąż bdb.
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...