Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Skąd to zdjęcie? Z Amsterdamu? Ja mam podobnie, z tym że do pracy jednak mogę się przejechać (10km w jedną stronę) więc nie jest źle. Jak tak pojeżdżę na rowerze po mieście, to przesiadka do samochodu to niezły szok korkowy.
W Holandii nie ma takiej aury zimowej jak u nas, rower na kilka miesięcy musi iśc w odstawkę.
zgadza sie. chociaz to nie jest tylko kwestia aury ale tez prostej kalkulacji. rower jest tutaj takim samym srodkiem transportu jak samochod wiec jego uzytkownik tez ma prawo do odsniezonej i odlodzonej drogi (inaczej wsiadzie w blaszana puszke i na drogach zrobi sie taka sra*, ze nikt do szkoly/pracy nie dojedzie), wiec jak juz zdarzy sie tak kleska zywiolowa w postaci lodu/sniegu, to gmina natychmiast zasuwa i odsnieza/posypuje te kilometry sciezek rowerowych.
oczywiscie, taka gratka nie zdarza sie codzien (snieg czy lod) tylko moze 2 razy normalnej zimy a i to nienachalnie (jakis tak mokry snieg popada godzinke). tak ze lepienie balwanow czy lyzwy na jeziorze to raz na 2-3 lata sie zdarzaja...
z temperatura to jest troche inaczej tutaj. w NL turysci bardzo szybko ucza sie na czym polega roznica miedzy rubryczka "temperatura" a "temperatura odczuwalna" w prognozie pogody. a im dalej z poludnia sa, tym mocniej koryguja ta druga. bo jak przyjezdza taki klient z Iberii i idzie pierwszego dnia na pole tulipanow w lekkiej kurteczce, bo prognoza mowila 15C (tylko ze wiatr zachodni o sile 5 i odczuwalna 5C), to na drugi dzien przy takiej samej prognozie ma juz na sobie kalesonki, gruba zimowa kurtke, uszanke i termosik herbatki, bo "!mierda, que inverno!" i dziwi sie, ze go szkraby holenderskie na rowerach mijaja ubrane w stroj hokejowy (podkoszulka, spodnie/spodniczka, skarpy do kolan)
prawda, tutaj zwyczajowo jest +5 w zimie, +15 w lecie, a przy +25C lokalsi leza pokotem i przerwa na lunch w pracy jest 2-godzinnym wyjsciem do knajpki na otwartym powietrzu
ale snieg zdarza sie rzadko. mroz tak, ale taki solidny (nie roztapiajacy sie 1m nad ziemia) snieg to, ze wzgledu na bliskosc morza, rarytas. znienawidzony przez drogowcow i rzadowych ekonomistow, bo caly kraj staje w korkach albo zostaje "pracowac" w domu
Dla mnie to rower tak samo jak mówił jeden baca...
... "co to za pojazd, że d**a jedzie a nogi biegną "...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ja osobiście bardzo lubię jeździć na rowerze. Jest to bardzo dobra forma wypoczynku a przy okazji ruchu fizycznego no i pięknie się o tego chudnie. W mojej okolicy same lasy, jeziora i parki więc jest zdecydowanie gdzie jeździć.
Oczywiście - jak tylko są warunki, to oczywiście się jeździ. A słyszeliście, że planują wprowadzić obowiązkowe oc dla rowerzystów? Ciekawe jak będą to weryfikować?
Ja nawet raz miałem OC. Wtedy w PZU za rok zapłaciłem 35 zł. Rok później już nie wykupilem ponieważ cena wzrosła do 100 zł. A co do jazdy zimą? Gdy tylko smog odpuszcza to jeżdżę, nawet przy minus 5
Też sporo jeżdżę, chociaż preferuję warunki, gdy temperatura jest jednak powyżej zera
Jeżeli chodzi o ubezpieczenie, to zależy kto ile jeździ. Jeżeli ktoś dużo jeździ, po ruchliwych trasach, to moim zdaniem warto, bo przecież wypadki chodzą po ludziach.
Co do kosztów ubezpieczenia, to przecież w PL,mamy nie tylko PZU. Proponuję jeszcze tutaj sprawdzić: ubezpieczenie
Też jeżdżę. Cały rok więc wychodzi między 5000 a 7000km rocznie. W Polsce zimy ostatnio prawie nie ma więc też możnaby jeździć cały rok. U mnie jest trochę gorzej. W styczniu i lutym jakieś 2 metry śniegu i -20C nie jest właściwie niczym nadzwyczajnym. I tak najgorzej jest latem kiedy na zewnątrz robią się tropiki: 35C i 85% wilgotności powietrza.
Dla jeżdżenia musiałem też zrezygnować z lustrzanki. Za duża, za ciężka żeby wozić ze sobą na rowerze.
Komentarz