Rowery - jeździcie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel.guraj
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 1283

Odp: Rowery - jeździcie?

Zamieszczone przez Nozanu
    Czyli bida-szpan.
    Ja rozumiem to świetne poczucie wolności kiedy mamy wiatr we włosach i komary w zębach. Ale już
    piasek w zębach i spływająca po rowie woda to nie dla mnie.
    Jest coś w tym. Ja w sumie te swoje błotniki to zakładam dość wirtualnie, bo w zasadzie jak pada to nie jeżdżę ;-)
    I nie dziwię się, że mnie nie pozdrawiają ;-P

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 5119

Ten bida-szpan ma dwa podłoża.

Jednym jest "profesjonalne" dążenie do nie podwyższania masy roweru, bo przecież prędkość i zasięg mogą na tym ucierpieć

Drugim jest poczucie estetyki.

I faktycznie, mało który rower, obojętnie jakiego typu, fajnie wygląda z samymi błotnikami. Ale istnieje element niezbędny, aby tę estetykę (lub jej brak) zmienić, i jego obecność konstytuuje błotniki, diametralnie zmieniając estetykę, ale też dodaje masy: to jest bagażnik.

Są co prawda i tacy, co montują bagażnik, bo muszą, ale dalej nie montują błotników, nawet na trekkingowym rowerze, a ja już w tym momencie nie wiem, czy się śmiać, czy płakać

Pierwszą rzeczą, z której zrezygnowałem już na drugim rowerze (a mam trzeci), był LICZNIK
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2939

ciekawe
        bo licznik z gps to jedna z dwóch moich najlepszych inwestycji okołorowerowych (obok okularów przeciwsłonecznych). Możliwość wgrania trasy i nawigowania, gdzie mogę ustawiać sobie jakie tylko chcę parametry, pokazywanie ile jeszcze do końca trasy, profilu wysokościowego i ile pod górę a kiedy się zacznie zjazd, odciążenie tym samym smartfona z tej roli jest nie do przecenienia.

choć w sumie to nie ciekawe, biorąc pod uwagę że atsf używa jeszcze telefonu z tarczą i zwijanym kablem
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 5119

Zamieszczone przez cauchy
          ciekawe
          bo licznik z gps to jedna z dwóch moich najlepszych inwestycji okołorowerowych (obok okularów przeciwsłonecznych). Możliwość wgrania trasy i nawigowania, gdzie mogę ustawiać sobie jakie tylko chcę parametry, pokazywanie ile jeszcze do końca trasy, profilu wysokościowego i ile pod górę a kiedy się zacznie zjazd, odciążenie tym samym smartfona z tej roli jest nie do przecenienia.

choć w sumie to nie ciekawe, biorąc pod uwagę że atsf używa jeszcze telefonu z tarczą i zwijanym kablem
          Trasę sprawdzam przed wyjazdem na kompie, żeby nie lukać, jak szpak w dziuplę, w jakąś mydelniczkę Punkty orientacyjne i odległości kodują mi się we łbie.

Nie przejadę więcej, niż przejadę, ani szybciej, niż dam radę, i guano mnie obchodzi, ile tego jest. Zawsze dojeżdżam tam, gdzie planowałem, i stamtąd wracam- czasami koleją, czasami autobusem, i mam wywalone na takie liczenie paciorków .

P.S. Za podstawę nawigacji zawsze mam papierową mapę.
          Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2939

Zamieszczone przez atsf
            Trasę sprawdzam przed wyjazdem na kompie, żeby nie lukać, jak szpak w dziuplę, w jakąś mydelniczkę Punkty orientacyjne i odległości kodują mi się we łbie.
            dałbyś radę z taką traską? bo ja nie, zwłaszcza że odwiedzam te rejony max raz na rok
            Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 2023-01-18_19-29-51.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 782,3 KB
ID: 2099063
            Flickr | YT

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2462

Pochwaliliscie się wypasionymi rowerami ale może podajcie statystyki za ubiegły rok? Mój kolega, który jeździ złomiastych w porównaniu do Waszych rowerami do tego z błotnikami(!) robi dystanse jak na obrazku poniżej. Z tyłu ma 8 rzędów bo kasety i łańcuchy tanie a rocznie zużywa ich kilka. W grudniu kiedy spadł śnieg jeździł po 100km dziennie (prawie 6 godzin jazdy).

Ostatnio edytowany przez Przemek_PC; 1405.

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

gratuluję zacięcia, choć na lepszym rowerze lżej by mu się jeździło zmiana łańcucha co 2-3tys km to normalka

ja połowę tego, udało się przebić 10tys, choć pod koniec sierpnia gdy miałem 8tys myślałem, że spasuję, no bo miesiąc w USA, potem Patagonia, w międzyczasie pogoda mocno średnia. Ale się spiąłem do tego 45tys metrów do góry i 2500km nowych tras, czyli 1/4, co uznaję za great success jazdy w Yellowstone i Patagonii nikt mi nie odbierze

Nazwa: 2023-01-18_19-49-52.jpg
Rozmiar: 179,9 KB
ID: 2099064
                Flickr | YT

Komentarz

• WinSho
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 945

to Granfondo? na takim GVA wygrał P-R w 2017
                  nawiasem mówiąc masz mocno agresywną pozycję, ja bym na takiej nie przejechał więcej niż 10km..
                  Tak to Grandfondo i tak Greg wygrał jeden z moich ulubionych wyścigów ever (no na równi z kilkoma innymi ale nie o tym)
                  Mam dość agresywną pozycję bo ja przy moim wzroście mam bardzo długie nogi (wewnątrz mierząc 89 cm) i dlatego to tak się wydaje. Ogólnie ten rower to mój wół roboczy, zniósł wszystko od katowania go na trenażerze po ciężkie treningi siłowe.
                  Z BMC miałem jeszcze SLR 02 jako wyścigowy a wcześniej Colnago Mam gdzieś fotę tego Colnago ale nie wiem czy tu wstawiać bo będzie na niej moja morda :P
                  Ostatnio edytowany przez WinSho; 17403.
                  Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                  www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                  https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                  https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• WinSho
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 945

Mój drugi BMC i chyba najlepiej prowadzący się rower na jakim jeździłem

Nazwa: IMG_1260.JPG
Rozmiar: 1,02 MB
ID: 2099065

--- Kolejny post ---

Nazwa: IMG_1276.JPG
Rozmiar: 1,43 MB
ID: 2099066

--- Kolejny post ---

Nazwa: IMG_1278.JPG
Rozmiar: 1,11 MB
ID: 2099067
                    Ostatnio edytowany przez WinSho; 17403.
                    Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                    www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                    https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                    https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• atsf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 5119

dałbyś radę z taką traską? bo ja nie, zwłaszcza że odwiedzam te rejony max raz na rok
                      [ATTACH=CONFIG]10068[/ATTACH]
                      W tej Warszawce to wam się w ****ch poprzewracało od tych płaskich terenów i wymyślacie takie obwarzanki Ja mam stumetrowe przewyższenia, albo i więcej, na kilkunastu km trasy, a nie na 140. 42 m w górę muszę ciągnąć, jak 8 km z roboty do domu wracam.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Przemek_PC
                      Pochwaliliscie się wypasionymi rowerami ale może podajcie statystyki za ubiegły rok? Mój kolega, który jeździ złomiastych w porównaniu do Waszych rowerami do tego z błotnikami(!) robi dystanse jak na obrazku poniżej. Z tyłu ma 8 rzędów bo kasety i łańcuchy tanie a rocznie zużywa ich kilka. W grudniu kiedy spadł śnieg jeździł po 100km dziennie (prawie 6 godzin jazdy).
                      A mój kolega, który ma prawie 70 lat, rocznie robił na trekku Accent Nordcap z błotnikami i sakwami 14 tys. km po Pojezierzu Łeczyńsko-Włodawskim jeżdżąc lasami i szosami.

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

pff na kilkanaście km wokół komina to i ja licznika nie zakładam :P

Zamieszczone przez WinSho
                        Mój drugi BMC i chyba najlepiej prowadzący się rower na jakim jeździłem
                        a to taki mocno old school, myślałem że ten Slr02 to jakiś nowszy masz
                        i weź im zrób normalne zdjęcia 70-200 :P
                        Flickr | YT

Komentarz

• djtermoz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 995

Zamieszczone przez Nozanu
                          To jakaś moda, zwyczaj czy zakaz?. Nie wyruszam z domu bez błotników i osłony na łańcuch, a jeżdżę praktycznie codziennie.
                          Myślę że to "bida marketing" bo sprzedają gołe rowery i zdzierają kasę za każdy dodatek.
                          Pewnie, że jeździmy z błotnikami, bagażnikiem, koszykiem, itp. Nie wyobrażam sobie jeździć inaczej do pracy (w sensie - po co się przebierać w pracy skoro można jeździć tam już roboczo ubranym?). Ale fakt, że rowerowy marketing dzieli rowery na te sportowe i "gospodarcze". Te drugie mają wszystko co potrzebne by przetrwać w deszczu.

Nazwa: DSCF6113.jpg
Rozmiar: 308,8 KB
ID: 2099071
                          djtermoz@pbase

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2362

Bardzo oryginalny temat założyliście. Prawie w ogóle go nie ma na innych forach fotograficznych
                            Ja bym go jeszcze rozbudował o sekcję "jaki smartfon na rower". To byłoby piękne i niosące mnóstwo możliwości połączenie.

Komentarz

• kmeg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1535

W tym roku pierwszy sezon zimowy, gdy nie jeżdżę na rowerze na zewnątrz. Błotniki na deszczowe i śnieżne pory roku, niestety chciałem wspierać polską produkcję i (ostatnie) dość szybko odpadły. Mam wszystko co najgorsze w rowerowej modzie

Nazwa: tower.jpg
Rozmiar: 1,03 MB
ID: 2099073
                              Galeria na CB
                              http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• atsf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 5119

Zamieszczone przez tomfoot
                                Bardzo oryginalny temat założyliście. Prawie w ogóle go nie ma na innych forach fotograficznych
                                Ja bym go jeszcze rozbudował o sekcję "jaki smartfon na rower". To byłoby piękne i niosące mnóstwo możliwości połączenie.
                                Bez GPS rowerem nie da się jeździć

Komentarz

Pracuję...