Co do grania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macmathys
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 30

Odp: Co do grania

Przydałoby się nieco więcej informacji, chociażby jaki metraż pomieszczenia, bo jednak nie ma co szaleć z podłogówkami do małego pokoju i na odwrót - kolumny podstawkowe mogą nie wystarczyć do salonu.
    U mnie (pokój około 20m2) w podobnej muzyce, z dodatkiem rocka progresywnego i grania akustycznego sprawdzają się Zensory 7 i amplituner Onkyo 807 ale i tak planuję dokupić wzmak Marantza bo jednak co wzmacniacz to wzmacniacz .
    Na pewno powinieneś popytać na dedykowanych forach, ja zdecydowanie mogę polecić to: http://www.hdtv.com.pl/forum/index.php#audio
    Jest tam nawet forumowy sprzedawca który ma naprawdę bardzo dobre ceny (oczywiście sprzęt nowy, z gwarancją, fakturą, itd.).

Komentarz

• Eberloth
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2663

Na pohybel nieintymnym odsłuchom kolumnowym. Za ułamek kasy takiego zestawu możesz mieć świetną integrę słuchawkową z DAC-iem, to tego dobre słuchawki (osobiście jestem fanem AKG), a pliki w takiej konfiguracji możesz mieć nawet na telefonie komórkowym i odtwarzać je przez OTG. Byle nie były to mp3. Odsłuch bajeczny i nie zakłócający spokoju innych domowników (no chyba że wybierzesz otwarty model słuchawek, ale i tak będzie to lepiej odbierane przez nich niż wyjące kolumny). Nie jesteś uwiązany do jednego pomieszczenia, integrę podłączysz pod kompa, pod zestaw wolnostojcy, tablet, telefon - pod wszystko. A dźwięk będzie niezmiennie na tym samym poziomie.

Hawk
      Sprzęt - dekielek z przyległościami.
      Fumare humanum est!

Komentarz

• macmathys
        Dopiero zaczyna
        • 2016
        • 30

Oczywiście to wszystko przy założeniu, że sluchasz muzyki sam ?.

Komentarz

• leon28
          Dopiero zaczyna
          • 2016
          • 15

Zamieszczone przez igor58
          Jeśli tu można o wszystkim, to może temat sprzętu audio też się "nada"...

Ponieważ zawieszam na jakiś czas zakupy sprzętu foto (chwilowo mam, tak mi się przynajmniej wydaje, wszystko, co chciałem), zaczynam się rozglądać za jakimś bazowym "grajkiem" typu wzmak, cd, kolumny. Kiedyś byłem dobry w te klocki, miałem to i owo, ale od jakiegoś czasu przestałem śledzić nowości, no i okazało się, że już nie kumam, o co chodzi na rynku. Dodam, że muzą zajmuję się zawodowo, pisuję do gazet branżowych, w tym jednej dla audiofiów.
          Nie wypada pytać kolegów z redakcji, zresztą i tak każdy poleci "pełną klatę" lub "średni format", na co mnie w tym momencie nie stać.

Zacznę od wysłuchania waszych propozycji, na pewno jest tu całą masa ludzi, którzy znają się na rzeczy.

Słucham głównie klasyki i jazzu, w porywach starego rocka.
          I jeszcze: mam sporo czasu na decyzję i mało grosza na "wypasy" z haj półki.

Będę wdzięczny za opinie i rady.
          zeby cokolwiek doradzic, to powinienes podac przede wszystkim budzet, preferowany rodzaj muzyki, pomieszczenie, preferowane nosniki itd.

Komentarz

• igor58
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1872

leon28,
            rodzaje muzyki wymieniłem
            budżet... dojrzewam, ale nie chcę wydać majątku
            pomieszczenie: małe, zaciszny gabinet do "prac umysłowych", rozważałem nawet niniwieżę Yamaha PianoCraft, ale chyba odpuszczę

--- Kolejny post ---

nośnik: prawie wyłącznie CD, czasem może mp3

Komentarz

• Eberloth
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2663

nośnik: prawie wyłącznie CD, czasem może mp3
              Mp3 - apage satanas.

CD - oczywiście zawsze kupuję. Prawie nigdy nie używam To znaczy używam raz żeby przekonwertować do flac. Później ozdabia regał...
              Fumare humanum est!

Komentarz

• becekpl
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 4318

ten model Yamahy kupiłem kiedyś dziewczynie, stal w salonie jakieś 40-50 m2 i doskonale dawał rade
                w sumie to bylem pozytywnie zaskoczony
                bo to taki maluch
                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• michalab
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1580

Zamieszczone przez Eberloth
                  Na pohybel nieintymnym odsłuchom kolumnowym. Za ułamek kasy takiego zestawu możesz mieć świetną integrę słuchawkową z DAC-iem, to tego dobre słuchawki (osobiście jestem fanem AKG)
                  Ja to głuchy jestem, ale moja córka z tych co słyszą różnicę, używa właśnie takiego zestawu podłączonego pod telefon słuchawki też ma AKG i jest zadowolona. A wszystkie płyty (nie tylko z muzyką, ale też video, audiobooki) traktuję podobnie jak Eberloth - używane są raz do zgrania i do pudła (miejsca na regale tyle nie mam).
                  Zapraszam

Komentarz

• kmeg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1535

Wiekszosci dobrych słuchawek zwykły telefon nie jest w stanie poprawnie zasilić. Do tego celu lepiej kupić sobie Creative Aurvana 1 - grają jak bardzo dobre słuchawki a komórka napedzi je bez problemu. Przy czym nowe kosztują 1/3 1/4 porządnych słuchawek AKG czy Bayer
                    Galeria na CB
                    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Eberloth
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2663

Zamieszczone przez kmeg
                      Wiekszosci dobrych słuchawek zwykły telefon nie jest w stanie poprawnie zasilić
                      A kto napisał, że jest w stanie (bardziej napędzić, niż zasilić)? Telefon ma być głupią składnicą plików. Za nim ma być DAC, omijający szerokim łukiem "szlachetny" dźwięk telefonowego dac-a, co za tym idzie wyjście jack. Telefon ma wyprowadzić cyfrowy dźwięk po usb (OTG). Dalej w torze ma zagrać DAC + słuchawki. A może to zagrać tak, że klękajcie narody

P.S. Zdziwiłbyś się, jak HUAWEI (Mate 8, P8 Lite, innych nie słuchałem) potrafi napędzić AKG K240 MKII, K550 - szajsungi, jabłka, mogą tylko pomarzyć...
                      Fumare humanum est!

Komentarz

• pan.kolega
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2817

Zamieszczone przez Eberloth
                        A kto napisał, że jest w stanie (bardziej napędzić, niż zasilić)? Telefon ma być głupią składnicą plików. Za nim ma być DAC, omijający szerokim łukiem "szlachetny" dźwięk telefonowego dac-a, co za tym idzie wyjście jack. Telefon ma wyprowadzić cyfrowy dźwięk po usb (OTG). Dalej w torze ma zagrać DAC + słuchawki. A może to zagrać tak, że klękajcie narody

P.S. Zdziwiłbyś się, jak HUAWEI (Mate 8, P8 Lite, innych nie słuchałem) potrafi napędzić AKG K240 MKII, K550 - szajsungi, jabłka, mogą tylko pomarzyć...
                        Mój telefon nie ma ani DAC ani wzmacniacza ani wyjścia na słuchawki, więc nie ma problemu z marnym dźwiękiem telefonowego daca. Zadowalam się zupełnie w temacie słuchawek Sony MDR-XB950BT na bluetooth. Napędzają się do oporu.
                        I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• igor58
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1872

czy ktoś z Krakowa może polecić jakiś sensowny salon audio?

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

rozważałem nawet niniwieżę Yamaha PianoCraft, ale chyba odpuszczę
                            Też niedawno rozważałem "klasyka", tj. MCR-750, ale odpuściłem ze względu na długi start i niewystarczającą ilość wejść.

Wybrałem ostatecznie bezpośredniego konkurenta, tj. Denona D-M40DAB i na 20 m.kw. daje radę z palcem w AUX ;-)
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• igor58
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1872

dzięki, Merde
                              napisz, pliz, gdzie się zaopatrujesz

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

dzięki, Merde
                                napisz, pliz, gdzie się zaopatrujesz
                                W Selgrosie mieli za 1474 zł jakoś. Widziałem gdzieś ciut tańszą ofertę, ale nie lubię kupować w sieci.
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...