Laptop + monitor do zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mgik

Odp: Laptop + monitor do zdjęć

Dzięki jinks za propozycję, przyznam szczerze, że właśnie jeden z tych monitorów "wytypowałem" jako faworyta w tym przedziale cenowym - EIZO CS230. Teraz tylko zastanawiam się nad dwiema opcjami, która będzie korzystniejsza?

1. Eizo CS230 + laptop za ~4000zł
    2. Eizo CS240 + laptop za ~3000zł

Za 3000zł już można w miarę niezłego laptopa kupić, więc może lepiej kupić większy monitor?
    I mam jeszcze jedno pytanie, czy poradzę sobie sam z kalibracją tego monitora? Color Navigator jest w zestawie, tylko ja nie mam zielonego pojęcia jak to ugryżć?

Pozdrawiam

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Do kalibracji będziesz potrzebował jeszcze kalibrator. Najtańszy i1 Display PRO ok. 800zł lub wypożyczenie.
      NEC p232W ma też kalibrację software-ową więc przynajmniej na początku trochę zmniejsza to wydatki. Ja w ten sposób przygotowuję odbitki i nie widzę rozbieżności w kolorze, ale jeśli wypowie się jakiś bardziej zaawansowany retuszer to na 100% poleci CS240, bo adobeRGB i jeszcze lepsza kontrola obrazu.

Z mojej strony polecam Ci zakup NECp232w lub EIZO CS230 + ten tańszy laptop. Zaoszczędzony 1000zł można wydać na inne akcesoria foto, warsztaty lub najlepiej na dobrą zabawę
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• mgik

jinks dzięki za pomoc. Poczytałem trochę o tych dwóch monitorach eizo i o kalibracji. Zmieniłem zdanie i jednak kupię NEC p232W - bardzo podobała mi się Twoja rada . Znalazłem w sieci taką oto "instrukcję" kalibracji tego monitora 2) Zainstaluj oprogramowanie NEC Multiprofiler 3) Kliknij na preset sRGB.
        Czy to wystarczy? Widziałem na stronie Nec-display Multiprofilera do ściągnięcia, więc tylko zainstalować, kliknąć i już?

Pozdrawiam

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Kalibracja jest wykonywana za pomocą darmowego Multiprofilera.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• pomiarowiec
            Coś już napisał
            • 2011
            • 88

Witam. Podłączę się żeby nie tworzyć takiego samego tematu..
            Zamierzam kupić na początek laptopa. Znalazłem taką ofertę na stronie http://winson.pl/content/oferta Miał ktoś może przyjemność tam się zaopatrywać?Z opisu i info wychodzi, że to jest dość atrakcyjna oferta. Interesuje mnie model 20aws0j800. Będzie dobrą opcją czy lepiej iść w coś innego? Kolejnym krokiem będzie zakup monitora. Najpierw laptop.
            http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

Pracuję...