Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pracując na weselach, bankietach i innych wydarzeniach - obowiązuje mnie pewien dress code. Przydałby się jeszcze jakiś porządny zegarek. I tutaj pytanie do gajerka pasują takie na klamerce stalowej? Bo gdzieś czytałem, że to fopa?
Generalnie to dziwie się, że nikt jeszcze o to nie zapytał... toż to jedyna dobrze postrzegana "męska biżuteria", ba dość istotny element stroju a i wyposażenia (czasem weselni foto płaczą, że wujek Pana młodego miał lepsze body i było wstyd ) - a to co na nadgarstku też ważne .
Przeszukaj fora zegarkomaniaków. Marka Orient jest w Polsce mało popularna, ale przegania jakościowo wiele "szwajcarów" (które w obecnych czasach mają ze Szwajcarią niewiele wspólnego, np. produkcja części w Chinach, firma polska, składane do kupy w Szwajcarii - trzeba dobrze zbadać temat i uważać). Obecnie japońskie zegarki należą do najlepszych na świecie i między innymi jest właśnie Orient, którego gorąco polecam. Jeśli chciałbyś coś więcej wiedzieć, to zapraszam na priv.
Każda pliszka swój ogonek chwali Orient, Tissot, reszta badziewia ma w sobie te same bebechy... już nawet nie ETA a raczej Ronda. Zegarek za 300 zł może mieć ten sam mechanizm co zegarek za 2000 zł takie czasy
No dobra.
Na eleganckie okazje Mondaine - certyfikowany zegarek SBB CFF FFS a do ciorania na co dzień Hamilton Khaki.
A ostatnio testuję Garmin Vivoactive
toż to jedyna dobrze postrzegana "męska biżuteria"
Jeśli ktoś zegarek traktuje jako biżuterię, a nie czasomierz... IMHO jedyną dobrze postrzeganą męską biżuterią jest obrączka.
Od kilkunastu używam wyłącznie zegarka w telefonie, ale ja nie czytam "LOGO" ;-)
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Kiedyś była 3310i, a potem Szajsung Galaxy (pierwsza wersja) zastąpiona w końcu przez SGS 3 Neo (jedynka się zaczęła wieszać).
Zawsze jednak 2-3 generacje do tyłu.
Mogę zrozumieć wydawanie 3-4 koła na obiektyw, ale na 2 koła na zegarek czy telefon - nigdy :-)
Jeśli ktoś zegarek traktuje jako biżuterię, a nie czasomierz... IMHO jedyną dobrze postrzeganą męską biżuterią jest obrączka.
Od kilkunastu używam wyłącznie zegarka w telefonie, ale ja nie czytam "LOGO" ;-)
Tylko żeby w domyśle nie wyszło że czujesz się przez to lepszy od innych .
Ludzie kupują duuuużo droższe rzeczy i dużo bardziej niepotrzebne niż zegarki i nie ma tu nic do rozumienia. Ot po prostu niektórzy lubią drogie gadżety i tyle .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Tylko żeby w domyśle nie wyszło że czujesz się przez to lepszy od innych
Jak mogę się czuć lepszy z gorszym sprzętem? :-)
Po prostu nawet będąc (jak większość facetów) gadżeciarzem, w tym temacie kompletnie nie czuję potrzeb.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Obecnie duże parcie jest na zegarki typu smartwatch - nie wiem czy któryś z kolegów posiada takowy, ale dla mnie jest to trochę zbędny gadżet. Chociaż wiadomo, są gusta i guściki pod tym względem.
Posiadam obecnie trzy zegarki - dwa kwarcowe i jeden mechanik. Kwarc to Casio i Seiko. Mechanik - najdroższy z nich wszystkich, wiadomo - one genralnie nie są tanie. Jest to Tissot Le Lecle Small Secoudn - KLIK, nie był tani, ale dostałem go na rocznicę - pewnie sam bym takiego nie kupił :P
Komentarz