Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Skoro uzytkujesz juz od dluzszego czasu, to moze podpowiesz jak zagospodarowac pamiecia, bym nie musial zamykac i otwierac aplikacji z powodu braku pamieci?
Nie jestem jedyny z tym poza polska...
Handlarzem nie jestem wiec kupowac cos i zaraz potem odsprzedawac to nie za bardzo moje hobby.
Mam pytanko jak jest u maca z zarzadzaniem pamiecia, bo jak na razie to wiedze ze bardzo kiepsko, co zrobic zeby by to polepszyc?
Zarzadzanie pamiecia w duzej mierze zalezy od uzytkownika. Jak masz otwarty pierdylion zakladek w Chrome czy Safari to szybko pozbedziesz sie wolnej pamieci.
Zostaw ten problem komputerowi, on ma tak tym zarzadzac zeby bylo dobrze. W tej kwestii nie mozna generalizowac bo wszystko zalezy od indywidualnego uzycia kompa - jakie programy otwarte, co sie robi itp itd. Tu nie ma recepty.
Pierwsze tez slysze zeby ktos chcial sprzedawac Maca z powodu zlej gospodarki pamieci : )
Witam. I ja dołączyłem do grona użytkowników Appla. IPhone, iPad i teraz MacBook Pro. Powoli przyzwyczajam się i uczę systemu, ale podoba mi się
Cały temat przeczytałem jednym tchem, trochę spraw mi się wyjaśniło, innych u siebie nie zauważyłem. Specem od IT też nie jestem, jedynie użytkownikiem sprzętu, który z mojego punktu widzenia powinien być: prosty w obsłudze i niezawodny. Dodatkowym plusem jest, jeśli jest też ładny
Do obróbki zdjęć używam Canon DPP, a do zarządzania nimi Picasy, ale mam zamiar kupić i zainstalować Lightrooma.
Głównym powodem, zmiany PC na Maca był ekran - we wszystkich urządzeniach mam retiny i jestem nimi zachwycony. Poza tym współpraca telefonu, tabletu i kompa.... jest super.
Piszcie jak najwięcej Chłonę te wiadomości z niecierpliwością. Pozdrawiam.
Używam maca od 2006 roku miałem macbooka, maca pro, maca mini a obecnie imaca 27 jeśli ktoś ma jakieś pytanie proszę pytać
Obrabjajac zdjecia na DPP ciagle po jakims czasie pracy wyskakuje komunikat ze ilosc pamieci niewystarczajaca, trzeba zrestartowac program i tak na okraglo, co to moze byc?
Pamiec zainstalowana na macu to 16gb.
Pewnie pomoze wymiana na jakis sensowny system np windows
Wysłane z mojego SM-N910C
Nie rozumiem cie kolego, windows tez mam i ANI RAZU podczas kilku lat uzytkowania nie wywalilo DPP, a uzywalem roznych wersji. Choc moj pc to nie ten za "tysiac piecset" kupiony w markecie niedaleko stoiska miesnego...,lecz skladany z dosyc dobrych komponentow, dlatego sobie radzi bardzo dobrze?
Ci co sie skarza na windows to uzytkownicy ktorzy, kupuja pc za grosze a porownuja do mac-ow klika lub i kilkanascie drozszych.
Jednak moje pytanie dotyczylo innej rzeczy a ty niestety nie umiales odpowiedziec albo niechcesz i tak trolujesz sobie.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez jotes25
Nie pomoże, w Windows jest to samo. Ewentualnie może pomóc wymiana DPP na 4.1.5, ale nie sprawdzałem.
Z tym tez sie spotkalem na innych forach, choc nie mam czasu na sprawdznie kazdej wersji po kolei, a to co pisze filemoontez wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem, gdyz z innymi programami nie zauwazylem problemow?
U mnie DPP zachowuje się tak samo - najpierw pod Windows (na Sony-Vaio) po obróbce kilkunastu zdjęć musiałem zmiany zapisać i zrestartować DPP. Na Macu jest tak samo (MacBook Pro). Czyli przyczyną jest konstrukcja DPP, a nie system operacyjny.
Mnie to za bardzo nie przeszkadza, restart programu nie jest skomplikowaną operacją. Chociaż wkurza czasami, bo przecież "powinno tego nie być"
Z 4.1.5. jeszcze nie próbowałem.
Mam zamiar jednak przejść na Lightrooma. Czytam Scotta Kelby'ego, on bazuje głównie na Lr i Ps.
Czołem użytkownicy Maca Jako nowy użytkownik mam do Was pytanko.
Nie działają mi przypisane skróty stworzonych akcji w Photoshopie CC. Jedyna kombinacja jaka działa to "Shift+Cmd+F5". Pozostałe stworzone z "F-ami" nie działają.
Macie pomysł co zrobiłem nie tak?
Komentarz