Użytkownicy mac

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raideur
    Początki nałogu
    • 2011
    • 265

Odp: Użytkownicy mac

Skoro uzytkujesz juz od dluzszego czasu, to moze podpowiesz jak zagospodarowac pamiecia, bym nie musial zamykac i otwierac aplikacji z powodu braku pamieci?
    Nie jestem jedyny z tym poza polska...
    Handlarzem nie jestem wiec kupowac cos i zaraz potem odsprzedawac to nie za bardzo moje hobby.

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

Zamieszczone przez Raideur
      Mam pytanko jak jest u maca z zarzadzaniem pamiecia, bo jak na razie to wiedze ze bardzo kiepsko, co zrobic zeby by to polepszyc?
      Zarzadzanie pamiecia w duzej mierze zalezy od uzytkownika. Jak masz otwarty pierdylion zakladek w Chrome czy Safari to szybko pozbedziesz sie wolnej pamieci.

Zostaw ten problem komputerowi, on ma tak tym zarzadzac zeby bylo dobrze. W tej kwestii nie mozna generalizowac bo wszystko zalezy od indywidualnego uzycia kompa - jakie programy otwarte, co sie robi itp itd. Tu nie ma recepty.

Pierwsze tez slysze zeby ktos chcial sprzedawac Maca z powodu zlej gospodarki pamieci : )
      Ostatnio edytowany przez banan82; 10954.
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• marbudzyk
        Coś już napisał
        • 2009
        • 96

Zamieszczone przez trumil9
        Nawiaze kontakt z innymi uzytkownikami mac, zapraszam na PW
        Pracuje na Macintoshu od 1991r. Jak masz jakieś pytania to zapraszam.
        Pozdrawiam. Marek
        Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
        Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
        Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Komentarz

• cheng13
          Coś już napisał
          • 2013
          • 63

Witam. I ja dołączyłem do grona użytkowników Appla. IPhone, iPad i teraz MacBook Pro. Powoli przyzwyczajam się i uczę systemu, ale podoba mi się
          Cały temat przeczytałem jednym tchem, trochę spraw mi się wyjaśniło, innych u siebie nie zauważyłem. Specem od IT też nie jestem, jedynie użytkownikiem sprzętu, który z mojego punktu widzenia powinien być: prosty w obsłudze i niezawodny. Dodatkowym plusem jest, jeśli jest też ładny
          Do obróbki zdjęć używam Canon DPP, a do zarządzania nimi Picasy, ale mam zamiar kupić i zainstalować Lightrooma.
          Głównym powodem, zmiany PC na Maca był ekran - we wszystkich urządzeniach mam retiny i jestem nimi zachwycony. Poza tym współpraca telefonu, tabletu i kompa.... jest super.
          Piszcie jak najwięcej Chłonę te wiadomości z niecierpliwością. Pozdrawiam.

Komentarz

• Raideur
            Początki nałogu
            • 2011
            • 265

Zamieszczone przez mnocon
            Używam maca od 2006 roku miałem macbooka, maca pro, maca mini a obecnie imaca 27 jeśli ktoś ma jakieś pytanie proszę pytać
            Obrabjajac zdjecia na DPP ciagle po jakims czasie pracy wyskakuje komunikat ze ilosc pamieci niewystarczajaca, trzeba zrestartowac program i tak na okraglo, co to moze byc?
            Pamiec zainstalowana na macu to 16gb.

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3609

Za dużo RAWów w jednym katalogu?

Komentarz

• scooter
                Uzależniony
                • 2005
                • 857

Pewnie pomoze wymiana na jakis sensowny system np windows

Wysłane z mojego SM-N910C

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3609

Nie pomoże, w Windows jest to samo. Ewentualnie może pomóc wymiana DPP na 4.1.5, ale nie sprawdzałem.

Komentarz

• filemoon
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 225

Sprobowac uzywac innych programow DPP nie powala na OSX (ja go odpuscilem juz dobre pare lat temu).

Komentarz

• Raideur
                      Początki nałogu
                      • 2011
                      • 265

Zamieszczone przez scooter
                      Pewnie pomoze wymiana na jakis sensowny system np windows

Wysłane z mojego SM-N910C
                      Nie rozumiem cie kolego, windows tez mam i ANI RAZU podczas kilku lat uzytkowania nie wywalilo DPP, a uzywalem roznych wersji. Choc moj pc to nie ten za "tysiac piecset" kupiony w markecie niedaleko stoiska miesnego...,lecz skladany z dosyc dobrych komponentow, dlatego sobie radzi bardzo dobrze?
                      Ci co sie skarza na windows to uzytkownicy ktorzy, kupuja pc za grosze a porownuja do mac-ow klika lub i kilkanascie drozszych.

Jednak moje pytanie dotyczylo innej rzeczy a ty niestety nie umiales odpowiedziec albo niechcesz i tak trolujesz sobie.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jotes25
                      Nie pomoże, w Windows jest to samo. Ewentualnie może pomóc wymiana DPP na 4.1.5, ale nie sprawdzałem.
                      Z tym tez sie spotkalem na innych forach, choc nie mam czasu na sprawdznie kazdej wersji po kolei, a to co pisze filemoon tez wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem, gdyz z innymi programami nie zauwazylem problemow?

Komentarz

• cheng13
                        Coś już napisał
                        • 2013
                        • 63

U mnie DPP zachowuje się tak samo - najpierw pod Windows (na Sony-Vaio) po obróbce kilkunastu zdjęć musiałem zmiany zapisać i zrestartować DPP. Na Macu jest tak samo (MacBook Pro). Czyli przyczyną jest konstrukcja DPP, a nie system operacyjny.
                        Mnie to za bardzo nie przeszkadza, restart programu nie jest skomplikowaną operacją. Chociaż wkurza czasami, bo przecież "powinno tego nie być"
                        Z 4.1.5. jeszcze nie próbowałem.
                        Mam zamiar jednak przejść na Lightrooma. Czytam Scotta Kelby'ego, on bazuje głównie na Lr i Ps.

Komentarz

• cheng13
                          Coś już napisał
                          • 2013
                          • 63

Jest już Lr Kupiłem razem z Adobe Elements 12. Teraz pora na naukę (tylko skąd wziąć czas?). Pozdrawiam. J

Komentarz

• filemoon
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 225

Narazie czekam na LR6 bo 5 fatalnie chodzi mi na iMacu w duzej rozdzielczosci. Nowa wersja powinna wyjsc "na dniach"

Komentarz

• cheng13
                              Coś już napisał
                              • 2013
                              • 63

Zrobiłem upgrade Lr do wersji 5.7. O "szóstce" nic nie wiem, żeby nadchodziła?

Komentarz

• michael_key
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2129

Czołem użytkownicy Maca Jako nowy użytkownik mam do Was pytanko.
                                Nie działają mi przypisane skróty stworzonych akcji w Photoshopie CC. Jedyna kombinacja jaka działa to "Shift+Cmd+F5". Pozostałe stworzone z "F-ami" nie działają.
                                Macie pomysł co zrobiłem nie tak?

Komentarz

Pracuję...