DSLR marzeń... GSM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adam71
    Początki nałogu
    • 2011
    • 316

DSLR marzeń... GSM

Skoro producenci komórek włażą ostro na pole aparatów cyfrowych to gdyby taki producent jak Canon zrobił lustro z ekranem LCD 5 " ( dotyk zamiast wszystkich tylnych guzików) i wbudował moduł GSM + GPS + Wi Fi i bluetootha to podbił by rynek. W komplecie wystarczy jakby dali wygodną słuchawkę do ucha bluetooth i jakąś super antenę gsm ( bo jest miejsce w body) i pozamiatane. Ale to chyba za kilka lat dopiero. Chyba że komórki dościgną DSLR w jakości zdjęć pierwsze .
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Odp: DSLR marzeń... GSM

- I do czego by to miało służyć?
    - Jak byś zmieniał ustawienia w trakcie kadrowania? Nosem?
    - Po co Bluetooth i GSM? Chcesz nosić ze sobą DSLR żeby porozmawiać przez telefon?
    - Ile zdjęć wyszłoby z jednej baterii?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• maciek12ss
      Początki nałogu
      • 2012
      • 492

Ja np wolał bym zamiast tych wszystkich bajerów używalne iso na poziomie 102400 i nie musieć nigdy w ciemnicy używać lampy błyskowej )Do tego tryb seryjny 12 klatek na sekundę i bufor przynajmniej na 100 zdjęć. Nigdy nie mylący się af i że by łapał ostroś na taki punkt na który aktualnie bym patrzył ( jakiś czujnik położenia źrenicy czy coś A co do gsm to już to sobie wyobrażam jak robię zdjęcie a tu nagle na wyświetlaczu pokazuje się połączenie albo sms porażka
      Ostatnio edytowany przez maciek12ss; 46224.
      6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• michael_key
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2129

Zamieszczone przez maciek12ss
        Ja np wolał bym zamiast tych wszystkich bajerów używalne iso na poziomie 102400 i nie musieć nigdy w ciemnicy używać lampy błyskowej
        Zdecydowanie najbardziej pożądana cecha sprzętu marzeń, choć chyba tyle to dla mnie za dużo

Komentarz

• janhalb
          Początki nałogu
          • 2008
          • 325

(...)że by łapał ostroś na taki punkt na który aktualnie bym patrzył ( jakiś czujnik położenia źrenicy czy coś (...)
          No, to akurat już było, nawet w analogach (eos 50E)
          Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• maciek12ss
            Początki nałogu
            • 2012
            • 492

Zamieszczone przez janhalb
            No, to akurat już było, nawet w analogach (eos 50E)
            OO to dla mnie ciekawostka . Ciekawe dlaczego zaprzestano używania tego w dzisiejszych aparatach. Przez niedokładność działania czy niewygodę obsługi.
            6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• Sergiusz
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2708

Mnie w lustrzance czułość tysiąc pięćset sto dziewięćset ISO jest zbędna. Nie ma światła nie ma zdjęcia ( malowane światłem ) wolałbym jak by dali 50 ISO fajnie by było jak by wprowadzili jakieś Auto ISO dla poszczególnego piksela albo grupy pikseli a nie całej płaszczyzny matrycy. Pomysł GSM w aparacie nie byłby zły ale w kompakcie. Niestety został zaprzepaszczony przez co producentom kompaktów pojawił się problem na horyzoncie w postaci dziury budżetowej.
              Ostatnio edytowany przez Sergiusz; 14465.
              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• janhalb
                Początki nałogu
                • 2008
                • 325

OO to dla mnie ciekawostka . Ciekawe dlaczego zaprzestano używania tego w dzisiejszych aparatach. Przez niedokładność działania czy niewygodę obsługi.
                Też chciałbym wiedzieć. Jak z dawnych dobrych czasów robiłem zdjęcia analogiem (eos 500N), to zachwycałem się tą opcją u paru znajomych co mieli puszki z półki wyższej, niż moja. Potem dorobiłem się DSLR (400D) - ale znowu "nie ta półka". A teraz mam 60D - to okazało się, że tej opcji już "nie montują".

A czy 5D albo 7D to mają? Albo 1D?

A może ktoś wie, dlaczego nagle ta technologia "zniknęła"?
                Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• algha
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 127

Wydaje mi się że po 50E już jej nie robili. Może zbyt skomplikowane i nieprzewidywalne ? Nie wiem, ale też mi tego brakuje. Miałem 50d, 7d, mam 6d. Znajomi mają 5tki i 1dynki - w żadnej nie ma eye control.
                  Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez janhalb
                    Też chciałbym wiedzieć. Jak z dawnych dobrych czasów robiłem zdjęcia analogiem (eos 500N), to zachwycałem się tą opcją u paru znajomych co mieli puszki z półki wyższej, niż moja. Potem dorobiłem się DSLR (400D) - ale znowu "nie ta półka". A teraz mam 60D - to okazało się, że tej opcji już "nie montują".

A czy 5D albo 7D to mają? Albo 1D?

A może ktoś wie, dlaczego nagle ta technologia "zniknęła"?
                    Z tego co słyszałem sprzedali patent.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• adawro
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1109

Zamieszczone przez algha
                      Wydaje mi się że po 50E już jej nie robili. Może zbyt skomplikowane i nieprzewidywalne ? Nie wiem, ale też mi tego brakuje. Miałem 50d, 7d, mam 6d. Znajomi mają 5tki i 1dynki - w żadnej nie ma eye control.
                      ZTCW to z EyeControl był potem jeszcze EOS 3 [45 punktów AF!!! - bardzo mnie Canon zawiódł, że w 5D i 5dmk2 - cyfrowym następcy analogowej 'trójki' dano słabszy AF]
                      oraz EOS 30 (Elan 7E) i wersja po liftingu EOS 30V(Elan 7NE)

Ale w końcu trzeba wywoływać w użytkownikach lustrzanek pewien niedosyt aby był zbyt na następne body.
                      Może EOS 5dmk4 lub mk5 będzie miał ECF
                      R3 + RF85LDS

Komentarz

• marbudzyk
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 96

W tym całym wyścigu technologii, eye-control, pierdyliardem "ułatwiających" programów foto, rozpoznawaniu twarzy, ISO 10000000000 itp. chyba zapomina się że zdjęcie to czas, przysłona i fotograf...
                        niekoniecznie w tej kolejności...
                        Pozdrawiam. Marek
                        Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
                        Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
                        Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Komentarz

• TomiCan
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 49

Niestety, a może i stety, księgowi Canona dawkują nam te przyjemności.

Komentarz

• jaś
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 2601

bo to powtórka z rozwoju jeszcze 10 lat i będzie to samo co było, przecież nie mogli tak po prostu przerobić przyzwoitej lustrzanki na cyfrę musieli zacząć od początku

czas, przesłona, fotograf i wizjer ze 100% pokryciem
                            Jestem szumofobem
                            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• najeli
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 992

Zamieszczone przez adawro
                              ZTCW to z EyeControl był potem jeszcze EOS 3 [45 punktów AF!!! - bardzo mnie Canon zawiódł, że w 5D i 5dmk2 - cyfrowym następcy analogowej 'trójki' dano słabszy AF]
                              oraz EOS 30 (Elan 7E) i wersja po liftingu EOS 30V(Elan 7NE)
                              EOS 5 też to ma.
                              ...ale przyznam się, że mam wyłączone ;-)
                              No i analogowa piątka ma 5 punktów AF.

Ostatnio odkryłam Starta. Tam to dopiero nic nie ma Ale na matówkę to mogę się godzinami patrzeć
                              O... jeżeli coś bym chciała, to żeby zdjęcia z cyfry wyglądały tak jak obraz na matówce w średnim.
                              www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                              C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

Pracuję...