Dofinansowanie - kontrola

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eddy1987
    • 2011
    • 1

Dofinansowanie - kontrola

Witam,
    Niedawno otrzymałem dofinansowanie z UE na zakup sprzętu foto/studia. Napisałem w podaniu, że mam zamiar kupić drukarkę termosublimacyjną za około 4500zł. Stwierdziłem jednak, że lepiej zamiast tej drukarki dokupić jeszcze więcej innego sprzętu do studia. W sklepie powiedzieli mi, że bez problemu mogą wystawić mi fakturę na zakup tej drukarki, a w rzeczywistości mogę kupić coś innego. Nie wiecie może, czy jak się otrzymuję dofinansowanie, to mam się spodziewać jakieś kontroli, gdzie przykładowo przychodzi facet z urzędu i mi wszystko sprawdza czy kupiłem to co miałem na fakturze?
  • Grzesiek_PL
    Uzależniony
    • 2008
    • 834

Odp: Dofinansowanie - kontrola

Przy takiej cenie na 100% ją sprawdzą.

Komentarz

• PMO
      Dopiero zaczyna
      • 2013
      • 16

Wydaję mi się, że mogą sprawdzić, a nie muszą. Znajoma brała również dofinansowanie, tylko na inną branżę, to nie sprawdzali, jedynie zaniosła faktury itd. do urzędu i do dnia dzisiejszego nikt nie był, a minęło już trochę czasu.

Komentarz

• Grzesiek_PL
        Uzależniony
        • 2008
        • 834

Zamieszczone przez PMO
        do dnia dzisiejszego nikt nie był, a minęło już trochę czasu
        Minął już rok? Wydawało mi się, że jedna kontrola jest obowiązkowa.

Komentarz

• centur
          Uzależniony
          • 2011
          • 766

wziąłem 2 dotacje (na siebie i na żonę) + kilkunastu moich znajomych wzięło i nikt nigdy nie miał żadnej kontroli ani o takowej nie słyszałem a mieszkam w mieście gdzie dotacji rozdaje się chyba najwięcej w Polsce....
          http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
          http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
          Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Lucky Luck
            Bywalec
            • 2012
            • 170

Zamieszczone przez eddy1987
            Witam,
            Niedawno otrzymałem dofinansowanie z UE na zakup sprzętu foto/studia. Napisałem w podaniu, że mam zamiar kupić drukarkę termosublimacyjną za około 4500zł. Stwierdziłem jednak, że lepiej zamiast tej drukarki dokupić jeszcze więcej innego sprzętu do studia. W sklepie powiedzieli mi, że bez problemu mogą wystawić mi fakturę na zakup tej drukarki, a w rzeczywistości mogę kupić coś innego. Nie wiecie może, czy jak się otrzymuję dofinansowanie, to mam się spodziewać jakieś kontroli, gdzie przykładowo przychodzi facet z urzędu i mi wszystko sprawdza czy kupiłem to co miałem na fakturze?

Tak wyglądają tzw. "dotacje z UE" w Polsce. Ty złamałeś zasady przyznawania dotacji , sklep złamał prawo ....

Teraz boisz się kontroli ... I słusznie !

Komentarz

• eddy1987
              • 2011
              • 1

ja nic nie złamałem bo jeszcze tego nie zrobiłem

Komentarz

• Grzesiek_PL
                Uzależniony
                • 2008
                • 834

Jak odliczysz vat od tej drukarki to możesz mieć jeszcze kontrole skarbową

Komentarz

• Lucky Luck
                  Bywalec
                  • 2012
                  • 170

Zamieszczone przez eddy1987
                  ja nic nie złamałem bo jeszcze tego nie zrobiłem

To zwróć się o zmianę specyfikacji zakupów ... a będziesz spał spokojnie.

Komentarz

• PMO
                    Dopiero zaczyna
                    • 2013
                    • 16

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                    Minął już rok? Wydawało mi się, że jedna kontrola jest obowiązkowa.
                    5 lat minęło.

Komentarz

• janhalb
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 325

Zamieszczone przez Lucky Luck
                      To zwróć się o zmianę specyfikacji zakupów ... a będziesz spał spokojnie.
                      Dokładnie. Po co kombinować? Na 99% nikt Ci nic nie zrobi. Ale ten 1% to wcale nie tak mało, a perspektywa kiepska.
                      Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• pawelxx
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 96

Mi i moim znajomym zawsze sprawdzali czy z dotacji zostało kupione to co miało być kupione .
                        Do mnie zawitali chyba około 2 miesiące po zrobieniu zakupów - i sprawdzili dokładnie czy jest to o co wnioskowałem i sprawdzili też czy na to mam faktury na siebie.

Komentarz

• eddy1987
                          • 2011
                          • 1

no trudno... faktycznie nie ma co ryzykować, a dowiedziałem się, że kary za takie "przekręty" nie kończą się za dobrze :
                          "Jak będziesz miał fakturę, a brak będzie sprzętu - całe dofinansowanie jest cofane.
                          Skutki mogą być 2:
                          - całość dofinansowania cofnięta + odsetki
                          - sprawa trafić do prokuratury jako wyłudzenie."
                          Swoją drogą, dziękować za pomoc

Komentarz

• mk

Co do dofinansowania to masz DWIE kontrole... W regulaminie dotacji (w moim mieście) jest wyraźnie napisane, że nie możesz się pozbyć sprzętu, który kupiłeś za pieniądze z dotacji przez rok... Pierwsza kontrola gdzie robią zdjęcia tego co kupiłeś masz na samym początku, drugą masz na sam koniec gdzie jest wszystko sprawdzane czy nie sprzedałeś czegoś... Z tego co się dowiadywałem jak chciałem wziąć dotacje to nawet jak się zepsuje to nie możesz tego wyrzucić tylko trzymasz ten rok, potem masz wszystko w D i sprzedajesz wszystko jak leci...

Komentarz

• olycan
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 21

U mnie żona brała dotację kontrole były 3 w tym 2 z urzędu pracy (sprawdzali faktury ze stanem rzeczywistym) za bardzo się nie znali bo nie sprawdzali nr fabrycznego sprzętu lecz markę i typ aparatu. Natomiast Photoshop Elements oglądali pudełko z zewnątrz.
                              Oraz jedna kontrola z urzędu skarbowego , bo zona wystąpiła o zwrot vatu ( wtedy taka kontrola jest na 100%) sprawdzali dokładnie wszystko nr seryjny , klucz produktu.Rożnica taka ,że UP wizyta bez zapowiedzi , a urząd skarbowy po wcześniejszym umówieniu .

Komentarz

Pracuję...