Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkie tolerancyjne i przyjaźnie nastawione do laików, czyli do mnie osoby. Pozostałe osoby proszę o wstrzymanie się z komentarzami, bo wiem co chcecie napisać.
Nigdy nie miałam nawet w rękach lustrzanki, a oto dziś kupiłam sobie na prezent urodzinowy canona 5d i do tego obiektyw 50 1.4. Od kilkunastu tygodni czytam o podstawach fotografii i znam podstawowe pojęcia typu ISO, przysłona, czasy ekspozycji, problem w tym, że nie mam instrukcji i stanęłam przed barierą typowo techniczną Włączyłam sobie tryb M, bo w nim od razu chce się uczyć i o tyle o ile na początku zdjęcia wychodziły w miarę tak po tym jak zaczęłam poszukiwać opcji zmiany poszczególnych parametrów tak teraz zdjęcia wychodzą prawie czarne Oczywiście w trybie automatycznym wszystko gra, ale nie chce w nim fotografować. Dlatego będę was prosić, żebyście mi co nieco pomogli. Chciałabym się jako pierwsze dowiedzieć jak włączyć wyświetlacz LCD, żeby na nim mieć podgląd zdjęcia przed jego zrobieniem, tzn żeby te punkty ustawienia ostrości można było na nim zobaczyć a nie tylko poprzez wizjer
Niestety w 5d nie masz takiej funkcji jak spuszczenie klatki czyl live view. Może jednak napierw poucz sie na trybach Tv i Av i zobaczysz jak wpływa na siebie czas z przysłoną...
1) Nie bój się trybów półautomatycznych. Myślę, że większość ze świadomych fotografujących działa na trybie Av by kontrolować głębię ostrości, czasem na Tv gdy jest dynamiczna scena. Ja osobiście M używam niemal tylko przy zdjęciach z lampą błyskową.
2) Instrukcję do 5D da się ściągnąć z netu. Googlem sobie poszukaj.
3) Sądzę, że zamiast porad na forum potrzebujesz książki o fotografii. Jakiejkolwiek. Tam jest napisane dlaczego wychodzą Ci ciemne zdjęcia.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Jaki dokładnie masz model puszki Canona 5D - classic, mark II, mark III ?? Proponuję na początek poszukać na forum i pobrać elektroniczną instrukcję obsługi aparatu - poznasz podstawy obsługi korpusu i będzie Ci łatwiej zacząć przygodę z fotografowaniem :-)
Jeżeli chcesz robić w trybie manualnym to przydałby się jakiś światłomierz. Trochę uciążliwe jest ustawianie ekspozycji "na czuja" jeżeli nie ma się jeszcze żadnego doświadczenia. Jak poradził adam17171 - najlepiej zacząć od trybów półautomatycznych i obserwować jak zachowują się względem siebie poszczególne parametry (czułość, czas i przysłona).
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4 flickr
Nie ma na necie instrukcji w j.pol do canon 5D:/ Mógłby mi ktoś z was skserować waszą i mi wysłać? Zapłacę oczywiście. Tutaj tylko znalazłam: Instrukcja -PL- Canon EOS 5D ale nie da się pobrać bez rejestracji i konta premium a na allegro sprzedają tylko do MARK II i III. Chodzi właśnie o to że ja wiem w teorii na czym polega operowanie np ekspozycją, ale nie wiem jak się do tego dostać w 5D. Ustawiam AV i co mam wcisnąć aby móc zmieniać te wartości? Nie ma live view w 5D? LCD tylko do przeglądania już zrobionych zdjęć? szkoda trochę, bo takiemu okularnikowi jak ja by się łatwiej kadrowało w ten sposób zdjęcia, ale cóż szkła kontaktowe sobie kupię Aha i jeszcze jedno pytanie pokrętło można ustawić na off/on i na taką kreskę. Wiem że jak dostanę instrukcje to się dowiem, ale mi ten aparat dziś przyszedł i to dziś mam urodziny i chciałabym chociaż jedno ładne zdjęcie zrobić na początek
A tak na szybko - w trybie M, masz trzy parametry, których zmiana spowoduje "ruch" na drabince w wizjerze. Są to czas, ISO i przysłona. Weź aparat do ręki i posprawdzaj jak się to zmienia, patrząc jednocześnie na drabinkę. Aha, pomiar światła ciągle ten sam, najlepiej wielosegmentowy. I jeszcze jedno, światłomierz już masz w aparacie, tak więc nie musisz na siłę go organizować, jak pisał poprzednik. Jednak zacznij od dobrej lektury.
Pozdrawiam.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Wiem co to ISO, czas i przysłona, ale nie wiem jak to fizycznie pozmieniać. Wiem, np że jak mam teraz ustawiony obiektyw na pełnej dziurze to mam mocno rozmyte tło tzw bokeh ale ja po prostu nie wiem jak to w 5D zmienić jak z 1.4 zrobić np 11. Jak już wspomniałam nigdy nie miałam w rękach lustrzanki jakiejkolwiek, tylko swoją wiekową małpkę a chcę dziś zrobić ładne zdjęcie, tzn jedno z rozmytym tłem a drugie z pełnymi detalami w tle chociaż na początek to i proszę zeby mi ktoś wyjasnił w co mam po kolei klikać
super, że jesteś ambitna, ale na początek opanuj Av i Tv. u mnie odsetek zdjęć na Av wynosi około 95% a M tylko z lampą, bądź przy hdr.
polecam przejście się do empiku, przejrzenie parunastu książek o podstawach foto i wybranie tej, której treść Tobie najbardziej odpowiada. koszt relatywnie nie duży, a za to wiedza usystematyzowana i podana w pigułce, do której zawsze możesz wrócić. ja zaczynam od starej książki "Fotografia dla żółtodziobów" (koszt 15 w jakieś taniej księgarni), która została wydana, gdy nawet o cyfrze nie marzono
Komentarz