Format obrazka - zamiast JPG to H.264

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zbyszko666
    Uzależniony
    • 2008
    • 970

Format obrazka - zamiast JPG to H.264

Inicjatywa Googla ma zapoczątkować ową zmianę w standardach plikowych

więcej w temacie:

Google chce zastąpić pliki JPEG i H.264 innymi standardami :: PCLab.pl
  • michalab
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1580

Odp: Format obrazka - zamiast JPG to H.264

To, że są formaty plików lepsze od jpg wiadomo już od dawna, to czego im brakowało to tak potężnego wsparcia właśnie.
    Zapraszam

Komentarz

• LuMak
      • 2010
      • 9

Zamieszczone przez http://pclab.pl/news53375.html
      Jak twierdzi Google, zamiast obrazków w formacie JPEG, PNG czy GIF, użytkownicy mogliby używać formatu WebP, nad którym wyszukiwarkowy gigant pracuje już od 2010 roku. Pliki w standardzie WebP są o 30-40 proc. mniejsze od JPEG, oferując przy tym tę samą jakość. Dodatkowo pozwalają na prezentację animacji.
      Jestem bardzo ciekawy czy naprawdę to wszystko będzie takie bezstratne...
      Canon 500D + C 50 1.8 II | C 18-55 IS | m42 + JUPITER-37A 135 f3.5 | C 550EX | filtry, pierścienie, szmery bajery...
      C 38-76mm | JUPITER-21M 200 f4 | MIR-1B 37 f2.8 | SKY-WATCHER Synta 8" 1200 f5.91

Komentarz

• Zbyszko666
        Uzależniony
        • 2008
        • 970

Zamieszczone przez LuMak
        Jestem bardzo ciekawy czy naprawdę to wszystko będzie takie bezstratne...
        najbardziej ciekawe dla mnie jest to , jak to wszystko wyjdzie w praktyce i zastosowaniu owego formatu w cyfrówkach czy też lustrzankach.

Komentarz

• zoomi
          Uzależniony
          • 2012
          • 551

czegoś nie rozumiem - z jednej strony użytkownicy chcą aby zdjęcia nie traciły na jakości i wyglądały

z drugiej strony - np na tym forum ograniczenia wagi i rozdzielczości niezbyt pasujące do XXI wieku...
          na ekranach 1920x1200 i przy prędkości łącz takie ograniczenia są dla mnie bez sensu

po co pokazywać zdjęcie 900 pikseli zapisane np z 60% jakości skoro można bez problemu np 1200 / 100% jpeg

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez zoomi
            czegoś nie rozumiem - z jednej strony użytkownicy chcą aby zdjęcia nie traciły na jakości i wyglądały

z drugiej strony - np na tym forum ograniczenia wagi i rozdzielczości niezbyt pasujące do XXI wieku...
            na ekranach 1920x1200 i przy prędkości łącz takie ograniczenia są dla mnie bez sensu

po co pokazywać zdjęcie 900 pikseli zapisane np z 60% jakości skoro można bez problemu np 1200 / 100% jpeg
            Jeśli sądzisz, że jakość zdjęcia = rozmiar i niska kompresja, to faktycznie czegoś nie rozumiesz.

PS: kolega przegapił internet mobilny, tablety itp?
            PPS: nieładnie tak tylko na czubek własnego nosa patrzeć.
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• koniu
              • 2013
              • 8

Takie ograniczenia mają sens, jak na serwerze przechowujesz np. 10 000 zdjęć i strona jest odświeżana. To, że jako klient oglądasz fotki na forum, to ma niewielkie znaczenie.

Komentarz

Pracuję...