Moze ktos napisze czy sprzedajac np body bez kartonu mozna okreslic jako sprzet niekompletny?
Czy karton ma wplyw na dzialanie aparatu?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Czy karton ma wplyw na dzialanie aparatu?
Jeśli masz gwarancje, dowód zakupu to karton jak dla mnie jest zbędny ; ) -
-
Oczywiscie, ze aparat bez pudelka jest niekompletny bo przeciez kupujac w sklepie dostajemy go w pudelku a nie w torebce foliowej. Oczywiscie wplyw braku pudelka na jakosc zdjec jest raczej znikomy choc ktos moze argumentowac, ze trzyma aparat w pudelku z pochlaniaczami wilgoci dzieki czemu matryca bedzie niezagrzybiona :-)Komentarz
-
Mam wrazenie ze w Polsce podobnie jak z samochodami nie wazne ze cofniety licznik , sklejony z kilku, byle ladnie "zapakowany" ? Nie przywiozuje uwagi do kartonow jedynie co trzymam (nawet skanuje) dowod zakupu i reszte wyposazenia sprzetu. W dodatku istnieje mozliwosc konatku ze sklepem w ktorym sprzet byl zakupiony.
--- Kolejny post ---
Pochlaniacze wilgoci mozesz tez miec w plecaku, torbie...
W dodatku jesli ktos kupuje aparat, to nie sadze ze w przerwie pomiedzy robieniem zdjec pakuje go z powrotem do super kartonowego pudelka z pochlaniaczami wilgoci?
Komentarz
-
Jeśli masz dowód zakupu to karton jest mniej istotny, jest zwykle traktowany jako coś co potwierdza pochodzenie sprzętu. Ja kartony trzymam i omijam rozkompletowany sprzęt - brak zaślepek, osłony przeciwsłonecznej czy innej części korpusu czy obiektywu powoduje konieczność zakupu ww części i zbędne wydatki, a dodatkowo może świadczyć o rożnego rodzaju przejściach sprzętu.Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścieńKomentarz
-
jaś Piszesz o zaslepkach, oslonie przeciwslonecznej... ale to juz naprawde jest wysposazeniem, dlatego nie wspominam o takich rzeczach a o kartonie.
Ktos kto nie ma kartonu tzn ze sprzet ma przejsciach?
Jak kupujesz nowy samochod tez jezdzisz z foliami na siedzeniach az do odsprzedazy?
Komentarz
-
Jeśli masz dowód zakupu to karton jest mniej istotny, jest zwykle traktowany jako coś co potwierdza pochodzenie sprzętu. Ja kartony trzymam i omijam rozkompletowany sprzęt - brak zaślepek, osłony przeciwsłonecznej czy innej części korpusu czy obiektywu powoduje konieczność zakupu ww części i zbędne wydatki, a dodatkowo może świadczyć o rożnego rodzaju przejściach sprzętu.
Karton mniej istotny ? ... Szkła Canona w wersji OEM /biały karton/ są w sklepach znacznie tańsze od tych w kartonach
"bardziej kolorowych"
Komentarz
-
Komentarz
-
Myślę, że nie chodzi o karton ale o przekonanie, że transakcję zawieram z właścicielem sprzętu. Karton daje poczucie, że sprzęt nie został wyrwany z ręki prawowitego właściela. Dla ludzi "po przejściach" do których się niestety zaliczam ma to pewne znaczenie.
Sporządzenie "dowodu zakupu" wymaga 5 min pracy (np. faktury VAT) natomiast skołowanie kartonu to już więcej zachodu a ze zgodnym SN to już w ogóle.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Gdyby karton dawał rzeczywiście poczucie legalności, to zapewne na allegro byłoby sporo aukcji samych pudełek :-). Obawiam się że obecnie zdecydowana większość nielegalnego sprzętu pochodzi z kradzieży"w białych rękawiczkach"... Wystarczy ukraść kontener z elektroniką :-).300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)Komentarz
-
pytanie równie mądre jak "czy gwarancja wpływa na działanie aparatu?" albo "czy nieporysowana obudowa wpływa na działanie aparatu?"Komentarz
Komentarz