Karta grafiki - wydajność w programach graficznych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jeju
    Coś już napisał
    • 2008
    • 61

Karta grafiki - wydajność w programach graficznych

Witam
    Chciałbym przyśpieszyć proces importowania, przeglądania, eksportowania zdjęć w Lightroom i Capture One. Czy na wspomniane operacje ma wpływ karta grafiki? Jeśli tak, to o ile orientacyjnie zostanie skrócony czas po wymianie karty (obecnie mam NVIDIA GEFORCE 8600 GT)?

Nie będę tworzył grafik 3d, nie zajmuje się również montażem video. W karcie ewentualnie mogą być dwa cyfrowe wyjścia monitorowe.
    Zastanawiam się nad modelem Asus GeForce GTX 650 1GB DDR5 PCI-E BOX
    Ostatnio edytowany przez jeju; 18762.
  • mk

Odp: Karta grafiki - wydajność w programach graficznych

W rolę wchodzi jedynie zmiana procesora + zmiana ram ; )

Komentarz

• luc_october
      Początki nałogu
      • 2009
      • 447

Jeśli chodzi o wyświetlanie to będzie lepiej. Ja po zmianie karty miałem płynniejsze wyświetlanie w PS'ie Capture One i Lightroomie. Jest jakby mniejszy lag przy przy pędzlowaniu i powiększaniu. Oczywiście akceleracja musi być włączona.
      Przy imporcie i eksporcie już nie będzie różnicy.
      http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Napisz jaki masz procesor i ile RAM-u a dopiero wtedy można określić ew. jaka karta graficzna do tego pasuje.
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• jeju
          Coś już napisał
          • 2008
          • 61

Zamówiłem Intel Core i5 3570K, Asus P8Z77-V LX2, Corsair 2x4GB 1600 MHz, do tego już mam: dysk SSD 128 SAMSUNG, 1 Terowy Western Digital i kartę grafiki o której napisałem wyżej (pracuję obecnie na 2-rdzeniowym AMD ATHLON 64 X2 i 4GB RAM).

Komentarz

• pathar
            Coś już napisał
            • 2009
            • 83

Skoro taki sprzet juz do Ciebie idzie, to radze poczekac na niego, zamontowac i wtedy dopiero zobaczysz jak bardzo wszystko Ci przyspieszy Wtedy zadecydujesz czy warto brac nowa karte. Ja bym tak zrobil.
            Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Komentarz

• crazy
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1554

Do obróbki w LR i Capture One nie widzę sensu kupowania nowej grafiki ale do CSa jak najbardziej, dlaczego? Nowe karty Nvidii z serii CUDA mocno przyśpieszają renderowanie obrazu, jest specjalny plugin i kodek do CSa. Obrazki szybciej sie ładują a nanoszone efekty generują się szybciej
              Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• RobertON
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2194

Nowe karty AMD i Nvidia są opracowywane pod kątem wymagających grafik i gier. Obróbka fotografii nie jest tak wymagająca jak renderowanie grafik 3D.

Do dzisiaj używam NVIDIA GEFORCE 9600 GT w jednej maszynie, a w drugiej energooszczędny i bezgłośny (pasywne chłodzenie) Radeon HD 7750 1 GB DDR5 - nie wymaga żadnego dodatkowego zasilania, a osiąga 11706 pkt w 3DMark Vantage. Dla porównania 9600 - 5400 pkt.

Do gier i obróbki filmów i 3D - to już wyższe półki i ceny - najniżej HD 7700 i Nvidia 650 z Keplerem, ale DDR5 (!).

AMD ATHLON 64 X2 i 4GB RAM - to już prawie "zabytkowy" procesor - Intel 3570 jest świetnym wyborem.
                https://500px.com/robowert26

Komentarz

• jeju
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 61

Zamieszczone przez crazy
                  Do obróbki w LR i Capture One nie widzę sensu kupowania nowej grafiki ale do CSa jak najbardziej, dlaczego? Nowe karty Nvidii z serii CUDA mocno przyśpieszają renderowanie obrazu, jest specjalny plugin i kodek do CSa. Obrazki szybciej sie ładują a nanoszone efekty generują się szybciej
                  Piszesz o CS 6 z nowym silnikiem graficznym, czy ogólnie dotyczy się to również CS5?

Camera RAW mam w piątce gorszy niż to co daje mi LR 4.3 (przykładowo nie obsługuje nowych aparatów), więc nie otwieram ACR tylko wywołuję zdjęcia w LR . Tak przy okazji to straszny kłopot, że nie mogę kontynuować edycji w CS nie wywołując plików RAW, podczas próby edycji mam komunikat, że wersje Camera Raw różnią się i występuje brak zgodności.

Komentarz

• crazy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1554

Zamieszczone przez jeju
                    Piszesz o CS 6 z nowym silnikiem graficznym, czy ogólnie dotyczy się to również CS5?

Camera RAW mam w piątce gorszy niż to co daje mi LR 4.3 (przykładowo nie obsługuje nowych aparatów), więc nie otwieram ACR tylko wywołuję zdjęcia w LR . Tak przy okazji to straszny kłopot, że nie mogę kontynuować edycji w CS nie wywołując plików RAW, podczas próby edycji mam komunikat, że wersje Camera Raw różnią się i występuje brak zgodności.
                    Sprawdzałem na CS6 i faktycznie działa. Camera RAW da się łatwo zaktualizować tak aby czytało nowe RAWy

Komentarz

• jeju
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 61

To proszę o instrukcję do zamiany Camera Raw w CS5

Komentarz

• crazy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1554

Będziesz potrzebował Adobe Application Manager aplikacja resztę zrobi sama

Komentarz

• jeju
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 61

Zamieszczone przez crazy
                          Będziesz potrzebował Adobe Application Manager aplikacja resztę zrobi sama
                          Mam ten program i szerze mówiąc, widzę tylko wersje próbne np. CS6, natomiast na stronie Adobe nie ma wparcia do CS5 w stronę Camera Raw 7.3 (konwersja jedynie po bezpłatnym DNG, dla nowych aparatów). Podaj więcej szczegółów jak znasz rozwiązanie.

Komentarz

• crazy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1554

Wiesz co to może już nie być wsparcia dla CS5 aczkolwiek wątpie. Mam CS6 i aktualizuje mi się z automatu wszystko. Ściągnij ze strony Adobe samo Camera Raw

Komentarz

• greatidea
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 66

Nie wiem, którą wersję Camera Raw masz w tej chwili, ja aktualizowałem go w CS5 do wersji: 6.7, (i z 5DmkIII nie mam problemu) stąd: Adobe - Adobe Camera Raw and DNG Converter : For Windows

Zamieszczone przez jeju
                              To proszę o instrukcję do zamiany Camera Raw w CS5
                              Ostatnio edytowany przez greatidea; 34809.

Komentarz

Pracuję...