Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Rzeczywiście aż przykro czytać posty napisane takim językiem. iPhone pod wieloma względami jest lepszym telefonem. Choćby kontakt z urządzeniem sam w sobie jest niezwykle przyjemny.
Zwłaszcza jak gubi zasięg... Piszę o 4S. Nadal ma z tym problemy. Może obdrapująca i gnąca się 5 nie ma.
iPhone są dla ludzi którzy lubią przepłacać i widzą wszędzie cebulę. :P Generalnie to pain in the ass. Ostatnio do mnie dzwoniła koleżanka jak zgrać jakieś pliki z dyktafonu, tak jak zdjęcia nie działało. Sama stwierdziła, że teraz to pójdzie do iCentrum a potem kupi Samsunga.
iPhone jest ładny,
Kwestia gustu. Te ostre krawędzie mi osobiście się nie podobają.
Androida włączasz i działa. Niesamowite. Nic nie trzeba robić. Za to możesz na przykład zmienić tapetę na co nie pozwala Windows Phone czy tam 8.
Polecam HTC z jednego powodu. Dają darmowy program z mapami. Bardzo fajne na wycieczki zagraniczne. Ściągasz przed wylotem plik do kilkuset MB i potem ładnie to hula z GPS. Warto.
--- Kolejny post ---
Ze wzgledu na gabaryty, prostote, bezkonfilktowa obsluge oraz to co produkt oferuje prosto po wyjeciu z pudelka zdecydowanie namawiam na iPhone.
Na poczetek trzeba małą kartę SIM skombinować. Albo ultra małą. To tak w ramach wyjęcie z pudełka. HEH LOL.
czy ja się odnoszę do Ciebie czy do IOS a Ty wszystko bierzesz personalnie jak dziecko ...
Jako użytkownik powiem dlaczego wziąłem SGSIII:
- po pierwsze pieruńsko szybki nawet na włączonym Oszczędzaniu Energii,
- po drugie jak na telefon z takim ekranem dość długo trzyma na baterii; ktoś wspomniał Motorolę Razor Maxx, sorry ale Motorola wykupiona przez google wycofuje się z Europy i póki nie wrócą z nowym produktem i pomysłem na rynek nie ma sensu kupować,
- ma wymienną baterię, a to oznacza że gdy zdechnie jedna można kupić drugą i wymienić w terenie,
- fenomenalna obsługa i szybkość,
- mogę sobie zrobić hotspot dla tabletu z androidem,
- fenomenalna synchronizacja poczty, mam dwa ważne konta pocztowe i nie muszę się bać, ze coś przegapię.
Dla mnie wadą niestety jest jego cienkość i śliskość, łatwo wypuścić z ręki. Lepiej od razu kupić jakieś solidne etui.
Dlaczego nie wziąłem iPhona 4, 4s czy 5? Dlatego, że nie chcę przepłacać bo Apple. Apple podobno nawet przekupywało dystrybutorów żeby nie obniżali cen poniżej pewnej ceny, bo wtedy produkt nie będzie "ekskluzywny" tylko masowy. Poza tym mają wbudowaną baterię, a to oznacza, że jeżeli nie ma się w terenie jakiegoś PowerBanku to jest się w czarnej ...
Krótko i na temat: iPhone: zamknięty rezerwat Apple. Jak jesteś fanbojem bierz. Windows 8: te kafle rażą moje poczucie estetyki. Jakby w średniowieczu mieli smartphone to właśnie tak by wyglądał ich interface. W porównaniu do Androida mało intuicyjna obsługa. Jak dla mnie tylko Android. Mam już dwa lata prawie i mi się nigdy nie zawiesił. HTC Desire Z. Kupiłem ze względu na sprzętową klawiaturę. Nie polecam, bo to niestety już wolny model.
Apple jest trochę jak Ikea. To już nie produkty. To filozofia życia. A coś takiego mi totalnie nie odpowiada. Produkt to produkt. Ma działać i być jak najbardziej kompatybilny. BTW to jak z hot spotem w iPhone? Da się to już zrobić? Czy nadal są jakieś bzdurne ograniczenia i trzeba robić jail break? Bo tego nie miałem okazji przetestować na 5. BTW to jakiś zółty ekran jest na iPhone 5. Za to głośnik bardzo dobry w porównaniu z 4S.
To jest absolutnie nieprawda. Power user może grzebać, modyfikować, zmieniać ROM, itd. Ale to nie jest przymus. Równie dobrze można grzecznie korzystać z tego, co dostaliśmy z telefonem.
Mam przyjaciela, który od lat używał iPhone (wszystkich po kolei, od pierwszej generacji) a w listopadzie zmienił na SGS3. Po dwóch dniach powiedział, że jest zachwycony. A teraz, po 2 miesiącach, tylko tę opinię podtrzymuje. Jest _totalnie_ nietechniczny.
Właściwie napisałeś, że jest nie tylko dla poweruserów. Oczywiście, że jest gotowy do użycia, jest instalowany w sprzęcie dla wszystkich. Ale nie mając na względzie kasy, ludziom których nie interesuje przesyłanie danych, modyfikacje ani otwartość systemu polecałbym raczej iphona. Sama estetyka i interfejs chociażby nie są tak "zapięte na ostatni guzik" w androidzie.
Ciekawe, bo ja mam dokładnie to samo zdanie na temat wyrobów z Androidem - dostajesz części, ale w celu przyzwoitego działania musisz w tym dłubać i grzebać. O aktualizacjach nie wspomnę, bo to żenada.
Miałem SGSa 2 lata i po pół roku chodził tragicznie. ICSa nie dostał, bo niby sprzęt za słaby. Podziękowałem, z ulgą sprzedałem. Kupiłem iP4 i wszystko działa nieporównywalnie lepiej.
To jest właśnie problem. Iphone jest ograniczony. A każde zniesienie ograniczenia, które w innych produktach nigdy nie istniało jest witane jako amejzing.
Ciekawe, bo ja mam dokładnie to samo zdanie na temat wyrobów z Androidem - dostajesz części, ale w celu przyzwoitego działania musisz w tym dłubać i grzebać.
W moim nic nie grzebałem. Menagera plików zainstalowałem, by część zdjęć wywalać do innego katalogu. I tyle. I program do ustawiania tapet. Ale ja mam bardzo starą wersję Androida. W nowych może da się ustawić tapetę panoramiczną bez problemu.
Bardziej by mnie martwiło cięcie karty SIM. Teraz mogę swoją wyjąć i wsadzić do innego telefonu (poza apple). Z iphone to po jej wycięciu to mogę ją sobie co najwyżej w zadek wsadzić. A i do tego będzie potrzebne jakieś narzędzie. A sytuacje w życiu są różne. Czasem może się coś przydarzyć telefonowi, chce się zadzwonić po pomoc, a nie zna się numeru. Komórkę pożyczyć w miarę łatwo.
Nie musisz. Wystarczy kupić za kilka złotych adapter i nie ma z tym najmniejszego problemu.
Adapter dużej sim na małą sim? Jak to działa? Czy musisz potem nosić ze sobą adapter micro na normalną? Bo w tę stronę wiem jak to może wyglądać. I jeszcze trzeba nosić narzędzie do wyciągania SIM z iPhone? Jak dla mnie to jest to właśnie przykład think different.
Mam kartę microSim i adapter w domu - na wszelki wypadek. Jakoś nie widzę powodu, aby go wszędzie nosić ze sobą...
A do wyciągania sim wystarczy zwykły spinasz lub agrafka.
Nadal mnie nie przekonujesz.
Po prostu napisałem argument dla straight thinking. Moja dziewczyna często zmienia komórki jak jej się Xperia rozładuje, a zapomni ładowarki. U niej to już nawet nie jest sytuacja awaryjna, a niestety coś w rodzaju normy.
Nie jestem egzorcystą, ani nawet apostołem. :P Tam gdzie inni mają użytkowników, Apple ma wyznawców. Ale to teraz już jak z Canonem 35L. Jak się za coś sporo przepłaca w stosunku do innych nawet i lepszych produktów, to trzeba wierzyć, że wydaje się pieniądze z sensem. Mi tam w sumie powiewa jaki telefon kupi założyciel wątku. Chce się męczyć, tracić zasięg, mieć sprzęt z którym jest problem by wydobyć z niego pliki (nawet instalowanie jakiejś badziewnej aplikacji to problem, chciałbym zauważyć) to niech bierze iPhone. Chce mieć normalny telefon, niech bierze co innego. Android, Windows wszystko jedno. Tylko w Windows nie ma tapety. I aplikacji jakoś mniej.
Kończę moją działalność w tym temacie. Bo robi się tu równie jałowo jak w każdym innym wątku na tym forum.
Właśnie czekałem jeszcze na argument o traceniu zasięgu.
Pewnie jestem nawiedzony, ale w moim przypadku jest nieporównywalnie na korzyść w stosunku do SGSa. Szczególnie jeśli chodzi o czułość WiFi. Z instalowaniem aplikacji też problemów nie mam. :-)
jellyeater za dużo "wiedzy" czerpie z applefobii, wiec nie ma sie co dziwic ze jedzie stereotypami i wypisuje takie farmazony
Zasięg gubi 4S u osoby w pracy.
Problem z transferem plików był do mnie zgłoszony.
Ostre krawędzie macałem osobiście. Żółty wyświetlacz w 5 też widziałem na własne oczy. Jeszcze Siri w 4s jest niedołężna. Ale to chyba nie problem. Nawet można się z tego nieźle pośmiać 5 dłużej nie macałem, bo widziałem go tylko w dzień po premierze. Ale obrazki w necie pokazują jak jest on badziewnie wykonany. Amelinium się nie da pomalować.
A applefobie dałem dla śmiechu. To nie są stereotypy. Może Ogrodnik czasami lekko przegina ze złośliwością, ale generalnie nie taki ten amejzing, jest niesamowity jak go Apple maluje. Po prostu telefony. Z 1,5 raza droższe od innych i o trochę gorszych parametrach i o wielu dziwnych ograniczeniach. Nie ma o co kruszyć kopii.
Komentarz